Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποδέχθηκε σήμερα, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Kiril Petkov, στο εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή, και επιθεώρησαν από κοινού την πρόοδο των εργασιών.

Στην επιθεώρηση του έργου συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov, ενώ από την ελληνική πλευρά παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

«Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη μοναδική γεωγραφική θέση της, θα επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο τον ρόλο της ως κόμβος και ως πέρασμα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών», τόνισε ο κ. Μέτιος.

«Μια νέα εποχή αρχίζει στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας από τον τομέα της ενέργειας για το καλό των δύο λαών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μαζί με τους κ.κ. Πέτκοφ και Νικόλοφ ξεναγήθηκαν στον υπό κατασκευή μετρητικό σταθμό της Κομοτηνής από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας AVAX και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών.

«Εκπροσωπώντας, σήμερα, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκα τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Πέτκοφ και τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ενέργειας. Επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που διασυνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, ενός αγωγού μήκους 182 χλμ, που αναβαθμίζει συνολικά γεωπολιτικά την περιοχή, βοηθάει στο να διαφοροποιηθούμε και να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των δύο χωρών μας. Ενισχύει επίσης τη ρευστότητα στη μεταφορά ενέργειας και αυτό πιέζει τις τιμές ενέργειας προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως «παράλληλα, εξασφαλίζουμε την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας μέσα από τον ενεργειακό κλάδο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στη νέα διασυνδετική γραμμή Ελλάδας- Βουλγαρίας Maritsa East 1 (BG)- Νέα Σάντα (EL), επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης «σχεδόν τετραπλασιάζει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς Βουλγαρία και Ελλάδα και αντίστροφα, με σκοπό τη μείωση των τιμών ενέργειας και την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η κάθε χώρα».

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

«Ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας ξεκινώντας από τον ενεργειακό κλάδο», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας πως «έχουμε κι άλλα σχέδια» καθώς οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, «έχουν προκαλέσει τεράστια κρίση στην ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, «μέσα από την ανάπτυξη των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες προσπαθεί να καταστεί ως ένας πόλος ενεργειακής σταθερότητας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και πετυχαίνοντας παράλληλα «αυτό που τελικά θέλουμε για την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Την ώρα που οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει την πιο σοβαρή γεωπολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί ένα έργο που προάγει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θεμελιώνει τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή.

Απέναντι στις εύθραυστες διεθνείς συγκυρίες, ενισχύουμε την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και δημιουργούμε νέες εξαγωγικές προοπτικές. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Με κοινό άξονα την ευημερία των πολιτών μας, σχεδιάζουμε και αναβαθμίζουμε από κοινού το μέλλον των δύο χωρών σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική κατεύθυνση».

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

Πέτκοφ: Ο IGB μας δίνει τη διαφοροποίηση που χρειαζόμαστε

Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, κοντά στην Κομοτηνή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να φτάνει στη Βουλγαρία από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος επιθεώρησε σήμερα τα έργα του αγωγού IGB σε όλο τους το μήκος.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η Βουλγαρία έχει τρεις εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου εάν διακοπούν οι προμήθειες από τη Ρωσία.

«Αυτή η εγκατάσταση μπορεί να φέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα, που είναι η κατά προσέγγιση κατανάλωση της Βουλγαρίας, υπάρχουν ξεχωριστές συνδέσεις μέσω Μεσημβρίας και Τουρκίας, οπότε είμαστε απολύτως έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο», είπε.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, υπενθύμισε ότι στόχος της διασύνδεσης με την Ελλάδα είναι η σύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών, η παροχή πρόσβασης στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά από νέες πηγές φυσικού αερίου.

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και σημείωσε πως ενόσω η Βουλγαρία θα εισάγει φυσικό αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό θα μπορεί ταυτόχρονα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αυτή είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος: η κάλυψη των αναγκών μιας χώρας από την άλλη και αντίστροφα, δημιουργώντας “μια κοινή οικονομική περιοχή, όπου θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί, με μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης (σ.σ. στις πηγές ενέργειας), πιο αποτελεσματικοί”.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι το έργο θα έχει περατωθεί ώς τον Ιούνιο. “Για μένα είναι πολύ σημαντικό το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι έτσι θα γίνει”.

“Αυτό το έργο είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, ανέφερε και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, επισημαίνοντας πως το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αμοιβαία ανάπτυξη των δύο χωρών και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα τους. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι προχωράει επίσης με γοργούς ρυθμούς και το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας

Ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας

Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), με κατασκευάστρια εταιρεία την AVAX, έχει μήκος 182 χλμ, διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 5 bcm. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγόρα.

Σκρέκας από το εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας