• Σκοποί της Ηπείρου θα αντηχήσουν στη Ροδόπη.

Τραγούδια και χοροί της Ηπείρου, αλλά και της Θράκης, μέχρι πρωίας ως συνήθως, θα παρουσιαστούν και στον φετινό ετήσιο χορό του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης “Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων”, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και ώρα 8:30 μ.μ. στον πολυχώρο “Αστραία” στον Ίασμο, σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι που κάθε χρόνο αφήνει το αποτύπωμά του στα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής.

Στην ορχήστρα, κορυφαίοι μουσικοί: Στο κλαρίνο ο Θωμάς Χαλιγιάννης, στο τραγούδι ο Γιώργος Γκούβας, στο λαούτο ο Βασίλης Τριάντης, στο βιολί ο Κώστας Καραπάνος, και στο ντέφι και νταούλι ο Τάσος Ντάφλος.

“Καλούμε τους Ηπειρώτες και μη, μέλη και φίλους του συλλόγου μας, στην ετήσια χοροεσπερίδα μας, τη μουσικοχορευτική συνάθροισή μας, με σκοπό να ξεκινήσουμε το νέο έτος με διασκέδαση, σύσφιξη των σχέσεών μας και αναθέρμανση της αλληλεγγύης μας, στη βάση της παράδοσής μας, του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας”, αναφέρει στο κάλεσμά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Τζαμπάζης.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, Ιωάννης Τζαμπάζης, με τη σύζυγό του, Γενική Γραμματέα του Δήμου Κομοτηνής, Μαρία Σοφιανού.

Την επομένη, 19 Ιανουαρίου, το πρωί, ο Σύλλογος θα τελέσει αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, εις μνήμην του προστάτη του, Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Άλλωστε, από τις αρχές του 19ου αιώνα που οι Ηπειρώτες εγκαταστάθηκαν στη Ροδόπη, έφεραν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους εικόνες του Αγίου τις οποίες προσέφεραν στις εκκλησιές της Κομοτηνής. Μια εικόνα από εκείνες, μαζί με τμήμα από το ιερό λείψανο του Αγίου, φυλάσσεται στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, ενώ μία ακόμη, η οποία αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου, φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης “Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων” είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος στην Κομοτηνή, πρωτοϊδρυθείς το 1926, και έκτοτε συνεισφέρει καθοριστικά στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, έχοντας αναδείξει μέχρι σήμερα τέσσερις Δημάρχους, επιφανείς επιστήμονες, πετυχημένους επιχειρηματίες, ευεργέτες και δωρητές.