Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Ανδρουλάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Διεθνοποιεί το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, έναν μήνα μετά την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της Ελλάδας.

Ο κ. Ανδρουλάκης εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους διατάχθηκε η τηλεφωνική παρακολούθησή του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Έτσι, κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τίθεται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματός του για «αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα» (effective remedy), το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προσφυγή του δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ για ένα τρίμηνο το 2021, ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά, δεν δόθηκε μέχρι και σήμερα, όπως σημειώνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η δυνατότητα στον Νίκο Ανδρουλάκη, «ούτε να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η “επισύνδεσή” του είχε διαταχθεί, ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής, κάποια διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν».

Στην προσφυγή του ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι «ούτε η ισχύουσα νομοθεσία, ούτε – ακόμη χειρότερα – το κατατεθέν κυβερνητικό νομοσχέδιο, προβλέπουν ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα γι’ αυτόν τον σκοπό, κάτι που από χρόνια σε σειρά αποφάσεών του το ΕΔΔΑ έχει απερίφραστα καταδικάσει».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι με την προσφυγή στο ΕΔΔΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, «που να διασφαλίζουν για όλους τους πολίτες δύο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά στις σύγχρονες κοινωνίες: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αρχές Νοεμβρίου 2022 το Documentonews.gr είχε αναδείξει το ζήτημα της προετοιμασίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προσφυγή στο Στρασβούργο, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ στέλνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θέτει στο μικροσκόπιο τις δημοσκοπήσεις».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο, ότι μόλις στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, με αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Όπως σημείωνε τότε το Documentonews.gr,  με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον του ΣτΕ, ζητά να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Νόμου 4.790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

πηγή: documentonews.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood