ΣΥΡΙΖΑ: “Χρυσοί μισθοί στους γαλάζιους ημετέρους της ΕΡΤ εν μέσω ακρίβειας και σκανδάλων”

Τα «χρυσά» μισθολόγια των «γαλάζιων» golden boys ΄n girls της ΕΡΤ φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
zoulas-ert

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γκαρά Αναστασίας, οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) στη Βουλή, αναφορικά με την πολιτική αμοιβών των στελεχών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «την ώρα που οι πολίτες να αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες λόγω της ακρίβειας που σαρώνει και του ενεργειακού κόστους να έχει εκτιναχθεί, η “γαλάζια” διοίκηση της ΕΡΤ μοιράζει “χρυσούς” μισθούς στα δικά της παιδιά».

Υπενθυμίζουν πως το αρχικό σχέδιο της διοίκησης της ΕΡΤ για αυξήσεις στους μισθούς υπερδιπλασίαζε τους μισθούς των διορισμένων σε θέσεις ευθύνης και περιλάμβανε μπόνους έως και 24.000€, με τη συνολική επιβάρυνση να ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Τώρα, προεκλογικά, η διοίκηση Ζούλα επανεισηγείται νέα «χρυσά» μισθολόγια και μπόνους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχιση της κατασπατάλησης των πόρων της ΕΡΤ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνουν πως ενώ ο Πρόεδρος και εκτελών χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου εισηγείται τεράστιες αμοιβές για μια «κάστα» ημετέρων, οι μισθοί των υπόλοιπων εργαζομένων παραμένουν παγωμένοι με την εταιρεία να μοιράζει κουπόνια σίτισης αντί μισθολογικών αυξήσεων. Αναφέρουν, δε, πως την ίδια ώρα που ο κ. Ζούλας απαιτεί να δοθούν υπέρογκοι μισθοί για τα στελέχη της διοίκησης, προχωρά και σε μια σειρά περικοπών που υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου έργου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν πως η ΕΡΤ δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά χρηματοδοτείται απ΄ ευθείας από τους πολίτες και αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και επιβάλλεται ο δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Τούτων δοθέντων, ζητούν να πληροφορηθούν:

  • Ποιο είναι το συνολικό κόστος των «χρυσών» μισθολογίων στον προϋπολογισμό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., πόσοι, ποιοι, και σε ποιες θέσεις, πρόκειται να λάβουν τους «χρυσούς» μισθούς βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, και ποιος ο μισθός του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ.

Παράλληλα ζητούν να κατατεθούν η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα συναρμόδια υπουργεία για την «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», δυνάμει της παρ.7 του άρ.22 του ν.4354/2015 (όπως τροποποιήθηκε από το αρ.45 του ν.4779/2021, καθώς και το σχέδιο της Κοινή  Υπουργικής Απόφασης που υποβλήθηκε στα  συναρμόδια  Υπουργεία από τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

  • Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ερώτηση και η Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

Προς του κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου

ΘΕΜΑ: «Χρυσοί μισθοί στα γαλάζια golden boys της ΕΡΤ εν μέσω ακρίβειας και σκανδάλων»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε με την απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2023 (Αριθ. Πρωτ. 5267 – ΑΔΑ:ΩΧΕ5465Θ1Ε-3ΟΙ), αποφάσισε με ισχνή πλειοψηφία – 4 υπέρ έναντι 2 κατά – να επανυποβάλει το επικαιροποιημένο σχέδιο για τη νέα «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ» στα συναρμόδια Υπουργεία.

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές και σε μια περίοδο όπου – με την ακρίβεια να σαρώνει και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί – οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, η «γαλάζια» διοίκηση της ΕΡΤ μοιράζει «χρυσούς» μισθούς στα «δικά της παιδιά».

Υπενθυμίζουμε πως αντίστοιχο σχέδιο «Πολιτικής Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ» είχε υποβληθεί για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2022 (Αριθ. Πρωτ. 4597 – ΑΔΑ:ΨΥΡΝ465Θ1Ε-ΑΨ0). Το αρχικό εκείνο σχέδιο προέβλεπε υπερδιπλάσιες αυξήσεις για περίπου 75 «γαλάζιους άριστους» με μόνο κριτήριο την τοποθέτησή τους από τη διοίκηση της ΕΡΤ σε θέσεις ευθύνης, ενώ θέσπιζε και μπόνους έως και άνω των 24.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος της νέας αυτής μισθολογικής πολιτικής για λίγους και εκλεκτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε καταθέσει η τότε διοίκηση, υπό τον τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο, ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Αξίζει να θυμίσουμε, επίσης, πως ο Πρόεδρος κ. Ζούλας έχει ήδη καταφέρει να εξαιρέσει εαυτόν από κάθε μισθολογικό περιορισμό και να εξομοιώσει το μισθό του με τον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου (ν.4779/2021).

Και ενώ ο Πρόεδρος και, πλέον, εκτελών χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου εισηγείται τεράστιες αυξήσεις για μια κάστα ημετέρων, οι εργαζόμενοι αντί για αυξήσεις στους μισθούς τους – οι οποίοι παραμένουν παγωμένοι – έλαβαν δωροεπιταγές και κουπόνια σίτισης. Το «κοντράστ» της μισθολογικής πολιτικής της διοίκησης της ΕΡΤ αποδεικνύεται συνεπές με το οικονομικό δόγμα της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά για τους λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς,

Επιπλέον, το νέο αυτό αίτημα για νέες αυξήσεις και μπόνους στα golden boys της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ, κατατίθεται μια περίοδο όπου υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για οικονομική κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ. Μια κακοδιαχείριση που έχει οδηγήσει την διοίκηση Ζούλα σε περικοπές, οι οποίες υποβαθμίζουν το ενημερωτικό προϊόν και πλήττουν τους εργαζόμενους.

Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Ζούλας απαιτεί να δοθούν υπέρογκοι μισθοί για τα στελέχη της διοίκησης, ταυτόχρονα περικόπτει διανυκτερεύσεις στις εκτός έδρας καλύψεις οι οποίες γίνονται αυθημερόν ακόμα και για αποστάσεις άνω των 160χλμ. Αποφασίζει τη μετάδοση αθλητικών μεταδόσεων χωρίς διευθυντές παραγωγής και σκηνοθέτες. Αντικαθιστά τις επιτόπιες μεταδόσεις με περιγραφή από στούντιο. Μετατρέπει τα εξωτερικά συνεργεία που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ μέσω του μητρώου (το οποίο θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ) σε μονομελή, υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου έργου που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του ανταποδοτικού τέλους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, κ.ά.

Επειδή η ΕΡΤ δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά χρηματοδοτείται απευθείας από τους πολίτες και αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού,

Επειδή επιβάλλεται ο δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία,

Επειδή η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είναι υπεράνω ελέγχου και για αυτό θα πρέπει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Εταιρείας και την πολιτική αποδοχών στελεχών και εργαζομένων,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ.Υπουργοί:

  • Έχουν εγκρίνει το νέο σχέδιο για την Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ τα οποία έχει υποβάλλει η διοίκησή της; Για ποιους λόγους η διοίκηση επανυποβάλει το σχέδιο, αφού έχει υποβληθεί ήδη από τις 17/2/2022 με την απόφαση 4597;
  • Έχουν προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ; Αν ναι, από πότε ορίζεται η ισχύς τους και τι διάρκειας είναι;
  • Ποιο είναι το συνολικό κόστος των «χρυσών» μισθολογίων στον προϋπολογισμό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.;
  • Πόσοι, ποιοι, και σε ποιες θέσεις, πρόκειται να λάβουν τους «χρυσούς» μισθούς, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης;
  • Ποιος ο μισθός του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ; Έχουν μεταβληθεί οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της θητείας τους και αν ναι, από πότε και ποιος ήταν παλαιότερα;

Επίσης ζητάμε όπως κατατεθούν:

– Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα συναρμόδια υπουργεία για την «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», δυνάμει της παρ.7 του άρ.22 του ν.4354/2015 (όπως τροποποιήθηκε από το αρ.45 του ν.4779/2021.

– Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποβλήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood