Πρόκειται για ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό. Ουδείς ξεχνά την παραίτηση του Kαγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τις αποκαλύψεις πως «έστηνε» δημοσκοπήσεις προκειμένου να αναδειχθεί πρόεδρος στο κόμμα του.

Στην Ελλάδα, όμως, το ζήτημα της διαπλοκής εταιρειών δημοσκοπήσεων και της κυβέρνησης, φαίνεται να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Η ΑΥΓΗ αποκαλύπτει σήμερα την πλήρη ακτινογραφία γύρω από τις δραστηριότητες της ιδιοκτησίας της εταιρείας OpinionPoll, οι οποίες, εκτός των δημοσκοπήσεων, περιλαμβάνουν:

 • Αναλήψεις έργων από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από απ’ ευθείας ανάθεση.
 • Αναλήψεις έργων ύστερα από διαγωνισμούς που κάθε άλλο παρά διαφανείς μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη της OpinionPoll.

Το αποτέλεσμα είναι τα κομβικά πρόσωπα της OpinionPoll να έχουν λάβει ή να αναμένεται να λάβουν, από την κυβέρνηση και γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες, 2.252.043,96 ευρώ. Και η OpinionPoll την ίδια ώρα δημοσιεύει δημοσκοπήσεις που κρίνονται τουλάχιστον ως αμφισβητήσιμες.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ύστερα από μια έρευνα που δημοσίευσε στις 31 Μαΐου 2021 και στην οποία καταγραφόταν προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έφερε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο στην «κούρσα» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. ΤονΙούλιο του 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάσης Μπούρας, είχε απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συζητηθεί η δημοσκόπηση της OpinionPoll, ισχυριζόμενος ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, αποκάλυπτε απ’ ευθείας αναθέσεις που λάμβανε ο ιδιοκτήτης της δημοσκοπικής εταιρείας με “όχημα” άλλες εταιρείες. Τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπικές εταιρείες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, Δημήτρης Μαύρος, έκανε λόγο για παρατυπίες που σημειώθηκαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, καθώς δεν δημοσίευσε ποιος είναι ο πελάτης-εντολέας της. Επιπρόσθετα, είχε χαρακτηρίσει προβληματικό να δίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις. Η κατάθεση του Δ. Μαύρου είχε προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει ότι ο ιδιοκτήτης της OpinionPoll είχε λάβει την ίδια ώρα απ’ ευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρεία του. Είχε, δε, σημειώσει, ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, γι’ αυτό και κρύβει, μια την OpinionPoll και μια τον Πέτσα».

Πέραν αυτής της παραπάνω δημοσκόπησης, η OpinionPoll ανέκαθεν φαίνεται πως «έπεφτε έξω» στις προβλέψεις της. Πριν τις ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε υπεροχή της ΝΔ 15,4% (protothema.gr – 18.4.2019). Πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές εμφάνιζε τη διαφορά στο 11,3% (thetoc.gr – 20.6.2019). Κατόπιν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, παρουσίαζε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μεταξύ τους απόσταση από 13 έως 20,6 μονάδες. Εσχάτως έχει «ρίξει» τη διαφορά καταγράφοντας υπεροχή της ΝΔ με 8,9%.

Η πρόσδεση στο άρμα Μητσοτάκη

Διευθυντής ερευνών και επικοινωνίας της OpinionPoll είναι ο Ζαχαρίας Ζούπης, πρώην στέλεχος Πειραιά της ΚΝΕ, την εποχή που γραμματέας ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατόπιν, από το ΚΚΕ βρέθηκε στον ΣΥΝ, από τον οποίο αποχώρησε το 1993, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εργάστηκε στο Μαξίμου την εποχή της πρώτης τετραετίας της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Ενεπλάκη με τα δημοτικά πράγματα του Κερατσινίου, όπου το 2014 υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος. Η επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνει απασχόληση σε διάφορες εταιρείες επικοινωνίας, ενώ εργάστηκε και στην Κάπα Research.

Πλέον ο Ζαχαρίας Ζούπης, εκτός από τη θέση ευθύνης που έχει στην OpinionPoll, είναι και αρθρογράφος, διαπρύσιος πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Η πλούσια αρθρογραφία του, στην οποία αναπαράγει όλη την επιχειρηματολογία του Μαξίμου, επενδυμένη με ευρήματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις της OpinionPoll, φιλοξενείται σε μέσα που στηρίζουν αναφανδόν τον Κ. Μητσοτάκη. Δύο οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Την επομένη των εκλογών του 2019, στις 8 Ιουλίου, ξεκίνησε να αρθρογραφεί στο tomanifesto.gr. Από τον Ιανουάριο του 2021 αρθρογραφεί και στο liberal.gr.

Η αρθρογραφία του κορυφαίου στελέχους της OpinionPoll και οι θέσεις που λαμβάνει, δεν είναι από μόνες τους κατακριτέες. Ωστόσο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του στενού συνεργάτη του και ιδιοκτήτη τόσο της OpinionPoll όσο και των επιχειρήσεων που συμβάλλονται με το Δημόσιο, Μιχάλη Διαμαντή, προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Την ώρα που η OpinionPoll του κ. Διαμαντή διεξάγει δημοσκοπήσεις και δημοσιεύει αναλύσεις, ένα πλέγμα εταιρειών συμφερόντων του ίδιου προσώπου λαμβάνει αφειδώς δημόσιο χρήμα.

Τα εταιρικά προσωπεία

Ο Μιχάλης Διαμαντής:

 • Διατηρούσε τη “Διαμαντής Μιχαήλ Ε.Ε.” από το 2004 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2019. Μέτοχοι σε αυτήν ήταν ο ίδιος και η OpinionPoll, δηλαδή ο ίδιος ο κ. Διαμαντής.
 • Είναι ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Opinion Poll, μονοπρόσωπης ΕΠΕ, ενώ στο ΓΕΜΗ εμφανίζεται ως μέλος και διαχειριστής από τις 16.3.2011.
 • Υπήρξε ο ένας εκ των δύο εταίρων της εταιρείας με διακριτικό τίτλο “Minobi Blir PC” από τις 17 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 27 Μαΐου 2021, όταν και αποχώρησε από την ιδιοκτησία. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης ως σύμβουλος ερευνητικών projects. Συνεταίρος του είναι ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου.
 • Ίδρυσε τη “Reposition Strategy LTD” στις 21 Μαΐου 2015 ως υποκατάστημα της αλλοδαπής εταιρείας “M.D. Trading & Consulting LTD”, της οποίας ήταν διευθυντής και εκπρόσωπος.
 • Στην ίδια διεύθυνση των γραφείων της OpinionPoll, της Minobi και της Reposition Strategy, βάσει των ιστοσελίδων τους, επί της οδού Ισμήνης 10 στη Δάφνη, στεγαζόταν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης (ΕΙΑ). Οι εταιρείες αυτές φαίνεται να διατηρούν ακόμα τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό. Η ιστοσελίδα του εν λόγω Ινστιτούτου είναι πλέον ανενεργή, ενώ η τελευταία καταγεγραμμένη δραστηριότητά της ήταν μια «έρευνα σε συνεργασία με την OpinionPoll για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, το Ινστιτούτο συνεργαζόταν το 2016 με τη Minobi για τη διοργάνωση σεμιναρίων.

Είναι προφανές πως οι πέντε αυτές εταιρείες-φορείς αποτελούν στην πραγματικότητα εταιρικά προσωπεία των ίδιων ανθρώπων.

Τα έργα

Η ενασχόληση των εταιρειών αυτών με φορείς του Δημοσίου ξεκινά το 2011 και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Η ΑΥΓΗ έχει συλλέξει την πλήρη επιχειρηματική διασύνδεση των εταιρειών με το ευρύτερο Δημόσιο, η επεξεργασία της οποίας οδηγεί σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Καθεμία εταιρεία από τις προαναφερθείσες, αναλάμβανε δουλειές του Δημοσίου τις εξής περιόδους:

 • Η “Διαμαντής Μιχαήλ Ε.Ε.” από το 2012 μέχρι το 2016.
 • Η Minobi από το 2016 μέχρι το 2021.
 • Η OpinionPoll από το 2017 μέχρι σήμερα.
 • Η Reposition από το 2011 μέχρι το 2022 (το 2018 άλλαξε ΑΦΜ).
 • Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης από το 2014 μέχρι το 2020.

Οι φορείς του Δημοσίου που έδιναν έργα και χρήματα στις πέντε εταιρείες, ήταν και είναι:

 • Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου τις οποίες ελέγχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη. Συγκεκριμένα, η “Κοινωνία της Πληροφορίας” και το “Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας”.
 • Δήμοι και φορείς τους που διοικούνται στη συντριπτική τους πλειονότητα από γαλάζιους δημάρχους.
 • Η Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Επιμελητήρια και σύλλογοι, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τα ποσά που έχουν λάβει είναι τα ακόλουθα:

 • Διαμαντής Μιχαήλ Ε.Ε.: 171.629,63 ευρώ
 • OpinionPoll: 83.099,96 ευρώ
 • Minobi: 46.676,00 ευρώ
 • Reposition: 1.488.359,95 ευρώ
 • ΕΙΑ: 456.853,42 ευρώ

Η περίοδος Μητσοτάκη

Θα παρατηρήσει κανείς ότι την περίοδο 2019-2022 τα ποσά που λαμβάνουν οι πέντε εταιρείες για τα έργα που αναλαμβάνουν εκτοξεύονται και οτι τα έργα διανεμήθηκαν από φορείς εποπτευόμενους από τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.

Χαρακτηριστικά, η Reposition από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει 29 έργα του Δημοσίου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εξής:

 • Στις 10 Νοεμβρίου του 2020 ανέλαβε έργο υποστήριξης (help-desk) για το travel.gov.gr με κόστος 74.400 ευρώ. Στις 28 Απριλίου 2021 η σύμβασή της επεκτάθηκε για μερικούς μήνες ακόμη, επιφέροντας δαπάνη στο Δημόσιο 186.000 ευρώ.
 • Στις 18 Απριλίου 2022 ανέλαβε έργο με τίτλο «Υπηρεσίες γραφείου υποστήριξης δικαιούχων (Help-Desk) για το Πρόγραμμα “Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους”» (fuel pass 1) με κόστος 261.888 ευρώ.
 • Στις 15 Ιουνίου 2022 ανέλαβε το power pass με κόστος 264.343,20 ευρώ.

Φαίνεται, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών χρησιμοποίησαν τις πέντε εταιρείες ως εξής: Την περίοδο 2011-2014 χρησιμοποιούταν κυρίως η “Διαμαντής Μιχαήλ Ε.Ε.” και το “EIA” για να αναλάβουν κυρίως έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την περίοδο 2015-Ιούλιος 2019 προστέθηκαν οι υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες συνέχισαν να αναλαμβάνουν έργα κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων-ευρύτερων Φορέων. Την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα το κύριο βάρος ανέλαβαν η Reposition και η OpinionPoll.

Θα αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστος αναγνώστης, γιατί οι πέντε εταιρείες φαίνεται να έλαβαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά ποσά μέσω έργων. Η απάντηση έγκειται στο ότι οι Φορείς που έδιναν τα έργα ήταν Δήμοι με δημάρχους που πρόσκεινταν στη ΝΔ, όπως οι Δήμοι Αγράφων, Καρπάθου, Ηλιούπολης, Μεσσήνης, καθώς και η ΔΕΡΑ της Αθήνας.

Ομαδοποιώντας, λοιπόν, τους φορείς που έδωσαν χρήματα στις πέντε εταιρείες, βλέπουμε ότι αυτές τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τους γαλάζιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση. Αναλυτικά έλαβαν:

 • από Δήμους: 1.120.357,96 ευρώ
 • από Φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 886.464,57 ευρώ
 • από Περιφέρειες: 167.706,93 ευρώ

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις και οι “στημένοι” διαγωνισμοί

Οι πέντε εταιρείες ανέλαβαν πάνω από 100 έργα με απ’ ευθείας ανάθεση. Ο αριθμός είναι εξωπραγματικός.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προφανές ότι το εκάστοτε έργο «έσπαγε» σε μικρότερα προκειμένου αυτά να περνούν κάτω από τον «πήχη» που απαιτεί να διεξάγεται κανονικός διαγωνισμός.

Πέραν αυτών, σε τρεις περιπτώσεις όπου έλαβε χώρα πρόχειρος διαγωνισμός για την ανάθεση έργου, οι τρεις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά ανήκαν όλες στον ίδιο ιδιοκτήτη, δηλαδή στον Μ. Διαμαντή. Τα εν λόγω έργα ανατέθηκαν από τον Δήμο Ηλιούπολης και τον Δήμο Καρπάθου το 2016, και από τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) το 2019. Πρόκειται, φυσικά, για περιπτώσεις διαγωνισμών-παρωδία και είναι απορίας άξιο πώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες των φορέων που προκήρυξαν το έργο δεν εντόπισαν ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες ανήκουν στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.

πηγή

 • Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

“Πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος με 2,3 εκ απ’ ευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μητσοτάκη.

Οι αποκαλύψεις της Αυγής για το τρίγωνο διαπλοκής δημοσκοπικών εταιρειών, επιχειρήσεων συνδεδεμένες με αυτές, και «κράτους Μητσοτάκη», είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων “Opinion Poll” η οποία πέφτει μονίμως έξω στις εκτιμήσεις της, προωθώντας πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδέεται με εταιρείες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σαρώσει τα δημόσια έργα. Ο Διευθυντής Ερευνών και Επικοινωνίας της “Opinion Poll” κ. Ζούπης, δε, προσφέρει τις υπηρεσίες του ως προσωπικός λιβελογράφος του Αλέξη Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει. Συγκεκριμένα, πέντε εταιρείες που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την “Opinion Poll” έχουν λάβει τα εξής ποσά δημοσίου χρήματος: – Δήμοι 1.120.357,96 €, – Φορείς υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής 886.464,57 €, – Περιφέρειες 167.706,93 €. Πρόκειται για ένα κανονικό πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος που βγαίνουν από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών προκειμένου να ευνοηθεί προσωπικά ο «Μωυσής» Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς γι’ αυτό το πλιάτσικο που αποτελεί ντροπή για το σύνολο των δημοσκόπων και πολιτικών επιστημόνων της χώρας”.

 • Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης τονίζει:

“Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά του καθεστώτος Μητσοτάκη – 886.464€ στον ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής Opinion Poll.

Οι αποκαλύψεις της Αυγής για το τρίγωνο διαπλοκής δημοσκοπικών εταιρειών, επιχειρήσεων συνδεδεμένες με αυτές και το Μαξίμου είναι άλλη μια απόδειξη  ότι το καθεστώς Μητσοτάκη, των υποκλοπών, της ενημέρωσης 108 και της αισχροκέρδειας είναι επικίνδυνο και για τη Δημοκρατία και για τα δημόσια ταμεία. Τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους για να μην λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, έχει μετατρέψει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους φορείς του (ΚτΠ, ΕΔΥΤΕ, ΙΔΙΚΑ, ΕΛΤΑ κ.α.), προκλητικά στην «κότα με τα χρυσά αυγά» για αναθέσεις σε ημετέρους. Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που κρύφτηκε από την εξεταστική για την OpinionPoll και συνεχίζει να κρύβεται, έχει δώσει την περίοδο διακυβέρνησης του 886.464,57 € σε εταιρίες που συνδέονται με την εν λόγω δημοσκοπική μέσω του κοινού ιδιοκτήτη τους, Μιχαήλ Διαμαντή. Φαίνεται πως η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ καλός πελάτης των εταιριών Διαμαντή καθώς γαλάζιοι Δήμαρχοι έχουν δώσει €1.120.357,96 και άλλα €167.706,93 γαλάζιοι Περιφερειάρχες μεταξύ αυτών και ο Ηπείρου κ. Καχριμάνης. Η καθεστωτική νοοτροπία τους και η περιφρόνηση στους θεσμούς είναι τέτοια που πριμοδοτούν εταιρίες που ελέγχθηκαν σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής με πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων  να έχουν προκύψει. Τι συνδέει τόσο τον εν λόγω κύριο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να βρίσκεται σε κανονικό payroll, πότε της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, πότε της ΚτΠ ΑΕ πάντα «με εντολή του γραφείου Υπουργού» όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στην εξεταστική επιτροπή; Έχει το μοναδικό τηλεφωνικό κέντρο για τα HelpDesk στα διάφορα απάτη-pass της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή μήπως η OpinionPoll σερβίρει τις καλύτερες δημοσκοπήσεις, τέτοιες που κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο εμφανίζεται για να αποδώσει το πολιτικό κόστος στην αντιπολίτευση; Οι πολίτες δεν είχαν πρόβλημα να συμπληρώσουν την αίτηση στο fuelpass και στο power pass για να δώσει πάνω από μισό εκατομμύριο € στον κ. Διαμαντή για τηλεφωνική υποστήριξη, είχαν πρόβλημα ότι τα επιδόματα της ακρίβειας ήταν σκέτη κοροϊδία. Ο κ. Πιερρακάκης είναι ο μοναδικός Υπουργός των τελευταίων πολλών κυβερνήσεων που έβγαλε σχεδόν όλη του τη θητεία υπό καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες. Με 8 συνεχείς παρατάσεις της ΠΝΠ του covid έως και 30/6/2022, ήταν στο μοναδικό Υπουργείο που δρούσε κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων. Δεν ελπίζουμε σε απαντήσεις, θα τις δώσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη”.