«Η ΝΔ προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα ολιγοπωλιακά κέρδη. Δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση γιατί αυτή είναι η στρατηγική της. Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν λύνει, αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γι’ αυτό η μόνη απάντηση είναι η πολιτική αλλαγή η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο».
Τα παραπάνω τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου “Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων”, στη Βουλή και στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας και του κόστους της ενέργειας.
«Η Ελλάδα είναι η μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη όπου το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 στο 2021, και ταυτόχρονα οι ανισότητες διευρύνονται» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, και παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός είναι εκρηκτικός, στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, και σταθερά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χώρα μας είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ακραία έκφανση της κρίσης που επικρατεί στη χώρα μας, έναν συνδυασμό ανόδου ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και καθήλωσης του εισοδήματος εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση».
Επιπλέον η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε: «Η ΝΔ δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά και με πλαφόν στις τιμές στην αγορά ενέργειας η οποία λειτουργεί με όρους καρτέλ, ούτε κάνει εκείνες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα προστάτευαν τους πολίτες, δηλαδή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε μία ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ γιατί υπάρχει ακρίβεια. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για να κάνει υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική, δίνοντας επιδοτήσεις που καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας, μία από την τσέπη τους και μία διά του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 τα υπερκέρδη υπολογίζονται άνω των 2 δισ. και δεν έχει εισπραχθεί από φορολόγησή τους ούτε ένα ευρώ», ενώ «ο μηχανισμός που η κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας τεράστια περιθώρια κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Σεπτέμβρη τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν 500 εκατ.».