Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, αναφέρει:

“Την Πρωτομαγιά σε συνέντευξή του στον Ant1 δήλωνε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για 13η σύνταξη».

Στις 19 Μαΐου σε συνέντευξή του στο Star δήλωνε ότι «είναι άδικο και ανέντιμο απέναντι στους συνταξιούχους να τους φέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο».

Σήμερα, από το ίδιο κανάλι, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι τελικά αν γίνει πρωθυπουργός θα συνεχίσει να δίνει αυτό που χαρακτήριζε ως «απόπειρα εξαγοράς».

Ταυτόχρονα ξαναμίλησε για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ του 6%, δηλαδή για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και την ενέργεια, που είχε αποσύρει από το πρόγραμμά του, αλλά αυτή τη φορά, «από το δεύτερο μισό της τετραετίας».

Είναι προφανές γιατί κρύβεται και δεν θέλει debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος που αλλάζει προγραμματικές θέσεις ανά τηλεοπτική εμφάνιση, πώς να συζητήσει σε προγραμματικό επίπεδο;”.

Οι χαρακτηριστικές αποστροφές του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις απαντήσεις του:

  • Μ. Ζαχαρέα: “Και θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω για το σχέδιό σας για την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, αν αυτό είναι κάτι που εσείς το βλέπετε ότι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, για παράδειγμα από την Πρωτοχρονιά; Το βλέπετε γι’ αργότερα;”.

    Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ άμεσα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τον ΦΠΑ στην εστίαση όπως έχουμε δεσμευτεί. Συνολικά στην εστίαση, διότι μειώθηκε όπως ξέρετε κουτσουρεμένα. Άρα να πάει στον μειωμένο συντελεστή, στο 13%. Και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας μεταφέροντας στο χαμηλό συντελεστή περισσότερες πρώτες ύλες που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Αλλά η τελική μείωση του ΦΠΑ σε δύο συντελεστές – στο 22% και στο 11% – αφορά το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας μας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Βλέπετε ότι έχω μία υποχρέωση να εξηγώ το χρονοδιάγραμμά μας διότι σε καμία περίπτωση δεν έχω δικαίωμα να καλλιεργήσω μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ αυτές που δικαιούνται να έχουν οι πολίτες.

 

  • Μ. Ζαχαρέα: “Στους συνταξιούχους τι θα είχατε να πείτε; Σας το ρωτώ γιατί εδώ, από το δικό μας το δελτίο την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει αύξηση της εθνικής σύνταξης”.

    Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση, και ότι το επίδομα, η έκτακτη στήριξη που δόθηκε φέτος, πρόθεσή μας είναι να το διατηρήσουμε και του χρόνου και να είναι μια τακτική έκτακτη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων”.