Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί η Aegean με κρατική χρηματοδότηση, ωστόσο αυτό ζητά να γίνει με δύο καίριες προϋποθέσεις. Συγχρόνως καλεί την κυβέρνηση με το ίδιο σκεπτικό να στηρίξει ουσιαστικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης την αεροπορική εταιρεία Aegean, είναι εύλογη, αρκεί να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις:

  1. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Η κρατική ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο, και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants).
  2. Η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρίας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και αντανακλαστικά για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που εδώ και οκτώ μήνες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, και που αντί για επιχορηγήσεις και μη επιστρεπτέα ενίσχυση, στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ είτε έχουν λάβει μονάχα κάποια δάνεια με τη μορφή της επιστρεπτέας ενίσχυσης, αυξάνοντας έτσι το ιδιωτικό τους χρέος“.