Για «λεηλασία της κοινωνίας με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8» και αναφερθείς στην τεράστια κρίση ακρίβειας.

«Σήμερα στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι στα 454 ευρώ, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι στα 188. Μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα ξεπεράσαμε και τα 600, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι σταθερά κάτω από τα 200», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Κι αυτό γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία προχώρησαν σε μια ρυθμιστική παρέμβαση με δύο βασικά χαρακτηριστικά: την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και την εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική. Ισπανία και Πορτογαλία προχώρησαν μόνες τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μείνει με την πλευρά όσων στηρίζουν την αισχροκέρδεια».

«Αν κάποιος δει τα φετινά φορολογικά έσοδα», συνέχισε, «θα διαπιστώσει ότι στο πρώτο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού πάνω από 5 δισ. – μόνο 2,4 δισ. είναι τα επιπλέον έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ. Σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση λόγω της υπερφορολόγησης λεηλατεί την κοινωνία και τα χρήματα αυτά τα δίνει στους παρόχους ενέργειας». Και υπενθύμισε: «Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει επίσημα για το πόσα ακριβώς είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας».

Ερωτηθείς για την αντι-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε: «Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, πλαφόν στη χονδρική. Με τα δύο τελευταία μέτρα μπορούμε να έχουμε μείωση στα τιμολόγια κατά 50%!».

Εξάλλου, πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που καλύπτει συνειδητά την αισχροκέρδεια».

Αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται πλέον ότι είναι απομονωμένος και ότι αδυνατεί να συγκροτήσει κάποιο κυβερνητικό σχήμα – ο τελευταίος σύμμαχος που του έχει απομείνει είναι ο κ. Βελόπουλος. Η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, από την κάλπη της απλής αναλογικής. Και για αυτόν τον λόγο στην παρουσία μας στη ΔΕΘ, φέτος, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα προγραμματικά ζητήματα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τη ρύθμιση και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα».