Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του θέτει το ερώτημα με ποια στρατηγική προσέρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, και καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου». Οι εξελίξεις μετά από αυτή τη συνάντηση, δυστυχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση. Το τελευταίο δίμηνο:

  • Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.
  • Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και παραβατική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας.
  • Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, προχωρώντας στην παντελώς ανυπόστατη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Σήμερα μαθαίνουμε δια στόματος Ερντογάν, πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

  1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ;
  2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας–Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;
  3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.–Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά: και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς”.