ΣΥΡΙΖΑ: Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν σε 15.475 από 11.680

Σύμφωνα με την τελευταία απολογιστική έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία μάλιστα κατακεραυνώνει τη "νυχτερινή" τροπολογία Τσιάρα-Πικραμμένου με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα του παρακολουθούμενου να ενημερώνεται, τροπολογία που ψηφίστηκε όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης θέλησε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος.
shutterstock_2164991019

Σε 15.475 ανήλθαν το 2021 οι παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας για τις οποίες δεν απαιτείται αιτιολογία, από 11.680 που ήταν το 2019, σύμφωνα με την τελευταία απολογιστική έκθεση της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)!

Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή κατακεραυνώνει τη “νυχτερινή” τροπολογία Τσιάρα-Πικραμμένου με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα του παρακολουθούμενου να ενημερώνεται, τροπολογία που ψηφίστηκε όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης θέλησε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η ΑΔΑΕ, “η απουσία υποχρέωσης γνωστοποίησης στον θιγόμενο σε οποιοδήποτε στάδιο, είναι ασύμβατη με την ΕΣΔΑ”.

Στην έκθεση η οποία επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των μέσων για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
ΣΥΡΙΖΑ: Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν σε 15.475 από 11.680Εν όψει της εξέλιξης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν: 

“H τελευταία απολογιστική έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το έτος 2022 αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την αντιθεσμική της στάση και τον άκρως επικίνδυνο για τη δημοκρατία ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών.

Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τον εκλεκτό της στην ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, εκτόξευσε τις παρακολουθήσεις πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας, για τις οποίες δεν απαιτείται αιτιολογία, από 11.680 το 2019, σε 15.475 το 2021.

Όπως όμως παρατηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή, στην περίπτωση τέτοιων μαζικών ή χωρικών άρσεων, ανακύπτουν ζητήματα συμβατότητας της εγχώριας διαδικασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)!

Η ΑΔΑΕ στηλιτεύει επίσης τη διάταξη με την οποία η κυβέρνηση άλλαξε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ τον νόμο ώστε να αποκλείσει τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου. Όπως επισημαίνει η Αρχή, «η απουσία υποχρέωσης γνωστοποίησης στον θιγόμενο σε οποιοδήποτε στάδιο, είναι ασύμβατη με την ΕΣΔΑ καθώς στερεί από τον θιγόμενο τη δυνατότητα να αιτηθεί επανόρθωση για παράνομη επέμβαση στο δικαίωμά του βάσει του άρθρου 8, και ως εκ τούτου καθιστά τα διαθέσιμα βάσει του εθνικού δικαίου ένδικα μέσα προσχηματικά και απατηλά, παρά πρακτικά και αποτελεσματικά».

Είναι πια απολύτως καταφανές με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθεστωτικό κατήφορο και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

Το ελάχιστο που είχε να κάνει ήταν να καταργήσει άμεσα την κατάπτυστη αντισυνταγματική διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση του θύματος παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, αντί να καταθέσει το πρόσφατο νομοσχέδιο που ουσιαστικά θεσμοθετεί την Ομερτά”. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood