ΣΥΡΙΖΑ: Αν η κυβέρνηση αναζητά δημόσια έσοδα, να τα πάρει από τα υπερκέρδη σε ενέργεια και πετρελαιοειδή

"Αυτή τη στιγμή το κράτος μπορεί να έχει 4 δισ. έσοδα αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αν φορολογήσει το 1,6 δισ. που προβλέπεται να έχουν υπερκέρδος οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου το 2022, και αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στο φυσικό αέριο. Δεν γίνεται με 220% πάνω την τιμή του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ να έχει 300 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη".
Screenshot_2495

“Αν η κυβέρνηση αναζητά δημόσια έσοδα, να τα πάρει από τα υπερκέρδη σε ενέργεια και πετρελαιοειδή”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ Αργολίδας”.

“Παρά το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι τα πράγματα πάνε καλά στην οικονομία και στην κοινωνία, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Και αυτό το βιώνουν οι πολίτες, αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία”, υπογράμμισε τόνισε ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος, και πρόσθεσε: “Η Eurostat δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις μόνο χώρες στην Ε.Ε. στις οποίες το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο ’19 και το ’21, και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα”.

“Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, είναι να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο στην ενέργεια, το οποίο μπορεί να μειώσει άμεσα τους λογαριασμούς στο 50%”, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, και συμπλήρωσε: “Χρειάζεται να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%. Έτσι καμία εταιρεία ενέργειας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας. Δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο. Μόνο τον Σεπτέμβρη οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκ. ευρώ”.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα υπερκέρδη φορολογούνται, επεσήμανε: “Κατ’ αρχάς τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί μέχρι τον Ιούλιο, όχι απλά δεν τα έχει φορολογήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας έχει πει ακόμα πόσα είναι! Εμείς τα υπολογίζουμε στα 2 δισ. €. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τον κανονικό φορολογικό συντελεστή στους παρόχους ενέργειας. Σήμερα όμως είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη – κάτι που υποστηρίζει και η Κομισιόν – και χρειάζεται να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια αλλά και τα διυλιστήρια. Όταν έχουμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ 4 δισ. σε σχέση με πέρσι, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όταν σε συνθήκες 12% πληθωρισμού δεν μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όταν δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος συμμετέχει στη λεηλασία των πολιτών. Στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην Ε.Ε. είναι 60%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα λεηλασία και την ευθύνη για αυτήν τη λεηλασία έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Αναφερθείς στην επίκληση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά της χώρας, σημείωσε: “Προφανώς το κράτος πρέπει να έχει έσοδα, αλλά από ποιους; Αυτή τη στιγμή το κράτος μπορεί να έχει 4 δισ. έσοδα αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αν φορολογήσει το 1,6 δισ. που προβλέπεται να έχουν υπερκέρδος οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου το 2022, και αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στο φυσικό αέριο. Δεν γίνεται με 220% πάνω την τιμή του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ να έχει 300 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη. Εκτός των άλλων, αυτό είναι ένα κέρδος ανήθικο γιατί έχει προκύψει σε μια δύσκολη συνθήκη από μία στρέβλωση της αγοράς”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood