Σύντομος οδηγός για τη σπιτική καλλιέργεια

Η απόφαση να δημιουργήσει κανείς το δικό του μικρό περιβόλι ή μίνι-θερμοκήπιο, για να καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά για προσωπική κατανάλωση, τον συνδέει άμεσα με τη φύση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την ικανοποίηση της επιτυχούς απόκτησης πλούσιων καρπών.
SLIDER-Kipouriki-anoigma-1024x683

Πρόκειται για μια δημιουργική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό και την ψυχολογία μας, που ταυτόχρονα ωστόσο έχει αυξημένες απαιτήσεις.
Στη συνέχεια του άρθρου, αναφέρονται πιο επιγραμματικά τα οφέλη της σπιτικής καλλιέργειας, συμβουλές και καθοδήγηση για τη διαδικασία φροντίδας και τον εξοπλισμό, που θα οδηγήσουν σε επιτυχή αποτελέσματα και ζουμερά προϊόντα. 

Πώς με ωφελεί η σπιτική καλλιέργεια;

Το πιθανότερο είναι πως έχετε εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα ή παραγωγό για να προμηθεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας συστηματικά, και εμπιστεύεστε την ποιότητα των προϊόντων, γνωρίζοντας τις εφαρμοζόμενες μεθόδους. Και πάλι όμως, πρόκειται για μια μαζική παραγωγή. Καλλιεργώντας τα δικά σας προϊόντα έχετε 100% έλεγχο, εξασφαλίζοντας φρεσκάδα και υψηλή ποιότητα που ενισχύει τη διατροφή σας.
Φυσικό επόμενο, είναι η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων. Υπάρχουν όμως ακόμη 2 οφέλη, που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε εξ’αρχής.
Η επαφή με το χώρο της κηπευτικής έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, ενώ τέλος η αυτάρκεια, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού από τη μία μειώνονται οι μετακινήσεις για την κάλυψη των σχετικών αναγκών, και από την άλλη το αποτύπωμα απορριμάτων από τη μη-χρήση συσκευασιών.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις;

Προτού κάνετε το μεγάλο βήμα, και ξεκινήσετε να επενδύετε χρήματα για τον κατάλληλο εξοπλισμό και φυσικά τον προσωπικό σας χρόνο, είναι σημαντικό να ελέγξετε κάποιες παραμέτρους και να θέσετε τις απαιτούμενες βάσεις.
Η πρώτη εκ των απαιτήσεων, είναι η εύρεση του κατάλληλου χώρου, και ο έλεγχος των  συνθηκών ηλιοφάνειας και αερισμού του, και έκθεσης ή προστασίας του από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.  Οι ανάγκες των διαφόρων οπωροκηπευτικών που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής. Το έδαφος θα πρέπει επίσης να είναι καλής ποιότητας, και να ευνοεί την πλούσια “διατροφή” των φυτεμένων. Το λίπασμα, η απομάκρυνση των ζιζανίων αλλά και ο σωστός προσδιορισμός του βάθους και της μεταξύ τους απόστασης, είναι καίριες. 

Τι εργαλεία θα χρειαστώ;

Για να καλλιεργήσετε τα δικά σας φυτά και λαχανικά, θα χρειαστείτε φυσικά διάφορα εργαλεία. Αν και οι ακριβείς ανάγκες εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος του κήπου, αλλά και από συγκεκριμένες ανάγκες των προϊόντων, θα δώσουμε μια σύντομη περιγραφή των εργαλείων που δε θα πρέπει να λείψουν.

Σπάτουλες και λαβές για την εργασία του εδάφους, δηλαδή τη φύτευση και την ανάπτυξη σπόρων και φυτών, καθώς και κλαδευτικά ή ψαλίδια για τη συντήρησή τους. 

Οι συμβουλές ενός εργαζόμενου σε καταστήματα γεωπονικού εξοπλισμού, όπως το Agroprisma, είναι διαφωτιστικές για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου ποτίσματος, ανάμεσα σε ποτίστρες ή αυτόματα/αυτοτροφοδοτούμενα συστήματα ποτίσματος.

Απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα

Ακολουθώντας σωστά τα απαραίτητα βήματα και δείχνοντας την κατάλληλη προσοχή σε πιθανές απρόοπτες εξελίξεις, θα καταφέρετε να ανταμειφθείτε δεόντως, απολαμβάνοντας πλούσια σε γεύση και θρεπτικές ουσίες, φρούτα και λαχανικά.
Απαραίτητο συστατικό, αποτελεί η φροντίδα με πραγματικό μεράκι και αγάπη.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για αυτό το μοναδικό ταξίδι χαλάρωσης, που μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood