«Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων από τα ΕΛΤΑ»: Ερώτηση στη Βουλή από τον Ιλχάν Αχμέτ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη κατέθεσαν οι Βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) και Γιώργος Μουλκιώτης (Βοιωτίας), με θέμα την αποκατάσταση της αδικίας για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα ΕΛΤΑ το 2019 και το 2020.
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη κατέθεσαν οι Βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) και Γιώργος Μουλκιώτης (Βοιωτίας), με θέμα την αποκατάσταση της αδικίας για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα ΕΛΤΑ το 2019 και το 2020.

Οι Βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους πως ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, όσοι αποχώρησαν τα έτη 2019 και 2020, είδαν την αποζημίωση που όριζε η ισχύουσα τότε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να μειώνεται από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ, ενώ αντίθετα, όσοι μπήκαν στο σύστημα της εθελουσίας εξόδου που θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, συνεχίζουν να παίρνουν αποζημίωση 30.000 ευρώ.

Ο Ιλχάν Αχμέτ και ο Γιώργος Μουλκιώτης τονίζουν πως “εν μέσω πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020, το Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, επικαλούμενο προσχηματικά τις οικονομικές δυσκολίες του ομίλου, προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια αλλάζοντας μονομερώς τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι που θα αποχωρούσαν θα έπαιρναν αποζημίωση αντί για 30.000 ευρώ, τα μισά, δηλαδή 15.000 ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω απόφαση θα είχε αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ίσχυε και για τους υπαλλήλους που έφυγαν το 2019! Είναι σαφές πως η εν λόγω απόφαση της εταιρείας στερείται ηθικής και εφαρμόζεται αναίτια, μόνο για τους συνταξιοδοτηθέντες τα έτη 2019 και 2020, ενώ παράλληλα, τα όσα επικαλέστηκε τον Μάρτιο του 2020 το Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, περί οικονομικών δυσκολιών του ομίλου, αλλάζοντας μονομερώς τη Συλλογική Σύμβαση, δεν επιβεβαιώνονται από τα όσα σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ανεξέλεγκτες σπατάλες του οργανισμού!”.

Ολόκληρη η ερώτηση των δύο Βουλευτών:

“Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

ΘΕΜΑ: Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων από τα ΕΛΤΑ.

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για απίστευτη σπατάλη και κακοδιαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση στον όμιλο ΕΛΤΑ. Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν ανέβει στη Διαύγεια και φαίνεται να αφορούν σε εκλεκτές εταιρείες της προηγούμενης διοίκησης, πλήθος μετακλητών υπαλλήλων με παχυλούς μισθούς σε δήθεν θέσεις συμβούλων, έξοδα που προκαλούν ίλιγγο και δοκιμάζουν το κοινό αίσθημα, καθώς και πανάκριβα έργα που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ και εκτελέστηκαν από εξωτερικές συμβουλευτικές εταιρείες με πρόχειρους και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Παρότι η Διοίκηση του Υπερταμείου υπόσχεται έλεγχο σε βάθος, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που ουσιαστικά έχει εκτροχιάσει οικονομικά τον Οργανισμό προκαλεί, αφού ο αρμόδιος Υπουργός μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, είχε αναγγείλει και υποσχεθεί εμφατικά την πλήρη εξυγίανση του Οργανισμού με την απελευθέρωσή του από προβλήματα του παρελθόντος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Στη σκιά των παραπάνω δημοσιευμάτων, 730 συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας να διορθωθεί η απίστευτη αδικία σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους συνταξιούχους που είτε αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε απολύθηκαν με απόφαση της διοίκησης τα έτη 2019 και 2020. Κίνητρο συνταξιοδότησης για τους εν λόγω υπαλλήλους υπήρξε το ποσό των 30.000ευρώ της αποζημίωσης που όριζε η ισχύουσα τότε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και που εντέχνως διαδιδόταν πως στο επόμενο διάστημα πρόκειται να καταργηθεί και επομένως ήταν προς το συμφέρον των υπαλλήλων η άμεση συνταξιοδότησή τους.

Δυστυχώς όμως, εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2020, το ΔΣ των ΕΛΤΑ, επικαλούμενο τις οικονομικές δυσκολίες του ομίλου, άλλαξε μονομερώς τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κι έτσι οι εργαζόμενοι που θα αποχωρούσαν θα έπαιρναν αποζημίωση αντί για 30.000ευρώ, τα μισά, δηλαδή 15.000ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω απόφαση θα είχε αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ίσχυε και για τους υπαλλήλους που έφυγαν το 2019!

Τον Δεκέμβριο του 2020 και πάλι εν μέσω lockdown ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης με εκπρόθεσμη τροπολογία – νομοσχέδιο(!) σε άσχετο νομοσχέδιο προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός συστήματος εθελούσιας εξόδου, διατυμπανίζοντας εκ νέου την εξυγίανση του οργανισμού. Στο πλαίσιο της εθελούσιας, όσοι δεν είχαν βγει σε σύνταξη κι επέλεξαν την εθελούσια, έπαιρναν τα 15.000ευρώ που προέβλεπε η τροποποιημένη Συλλογική Σύμβαση συν άλλα 15.000ευρώ που προέβλεπε η εθελούσια! Δηλαδή και πάλι 30.000ευρώ!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως δημιουργήθηκαν συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δύο ταχυτήτων με μοναδικό ίσως κριτήριο το αν είχαν ή όχι την εσωτερική πληροφόρηση από τη Διοίκηση σχετικά με την εθελούσια.

Δεδομένου ότι από το σύνολο των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ για 30 έως 40 έτη,  μόνο στους  συνταξιοδοτηθέντες τα έτη 2019 & 2020 δεν εφαρμόστηκε η ΣΣΕ.

Δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί κατάφωρη αδικία και αντιβαίνει την ισονομία και την δικαιοσύνη.

Δεδομένου ότι υπολογίζεται πως το κόστος για να δοθούν τα επιπλέον 15.000ευρώ στους προσφεύγοντες ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ, ποσό που υπό το φως των αποκαλύψεων για την κακοδιαχείριση και τις σπατάλες στα ΕΛΤΑ, δεν δικαιολογούν την περικοπή τους για λόγους εξυγίανσης και βιωσιμότητας της εταιρείας.

Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή της εταιρείας στερείται ηθικής και εφαρμόζεται αναίτια, μόνο για τους συνταξιοδοτηθέντες τα έτη 2019 & 2020.

Δεδομένου ότι τα όσα επικαλέστηκε το Μάρτιο του 2020 το ΔΣ των ΕΛΤΑ, περί οικονομικών δυσκολίων του ομίλου, αλλάζοντας μονομερώς τη Συλλογική Σύμβαση, δεν επιβεβαιώνονται από τα όσα σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ανεξέλεγκτες σπατάλες του οργανισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει προκειμένου να διορθωθεί η αδικία προς τους εν λόγω υπαλλήλους;
  2. Σκοπεύετε να επέμβετε νομοθετικά προκειμένου να αποκαταστήσετε την κατάφωρη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων που συνταξιοδοτήθηκαν τη διετία 2019 – 2020;
  3. Αποδέχεστε τη μονομερή καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασής εργασίας και αν ναι με ποιο σκεπτικό;
  4. Πώς εξυπηρετεί η σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Μουλκιώτης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood