Όταν στις 27 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 συνοριακών φυλάκων στον Έβρο, οι ενδιαφερόμενοι από τη Ροδόπη και από τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Στη διαδικασία μοριοδότησης προβλεπόταν ότι οι υποψήφιοι που κατοικούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, θα μοριοδοτούνταν με επιπλέον 5 μονάδες, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα για την κατάληψη μιας από τις 400 θέσεις.

Παρά ταύτα, περί τα 450 άτομα που δεν προσέβλεπαν στα μόρια της εντοπιότητας, αποφάσισαν να υποβάλουν αιτήσεις στον διαγωνισμό. Από αυτούς, μόλις… 28 χαμογέλασαν κατά τη δημοσίευση των πινάκων, που περιλαμβάνουν την κατάταξη των υποψηφίων (δείτε ΕΔΩ). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 7% επί του συνόλου των προσληπτέων.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού, καθώς οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης και κατόπιν θα δημοσιευτούν οι τελικοί πίνακες με τα άτομα που θα προσληφθούν. Ωστόσο, η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, καθότι οι περισσότεροι από τους υποψηφίους που δεν κατοικούσαν στον Έβρο και άρα δεν απολάμβαναν της επιπλέον μοριοδότησης, είδαν τα ονόματά τους στις τελευταίες θέσεις των πινάκων που δημοσιεύτηκαν.

Μάλιστα, και στην ειδική κατηγορία (5%) των θέσεων που προορίζονταν για Έλληνες/ίδες πολίτες, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, παρότι οι υποψήφιοι από τον Έβρο ήταν σχεδόν ισάριθμοι με εκείνους που προέρχονταν από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, εντούτοις από τις 20 θέσεις προσληπτέων οι 18 καταλαμβάνονται από Εβρίτες.

Άξιο αναφοράς είναι, τέλος, το γεγονός ότι στην ειδική κατηγορία για τους υποψήφιους από τη μουσουλμανική μειονότητα, καταλαμβάνουν θέσεις προσληπτέων υποψήφιοι με βαθμό απολυτηρίου λυκείου που μόλις ξεπερνά τη βάση του 10.