Αύριο Τρίτη 20 Αυγούστου στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής θα παρουσιαστεί η νέα παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη “Το βαλς με τα παραμύθια”.

Εν όψει της παράστασης, η αγαπημένη ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός ποιοτικών έργων για παιδιά, απάντησε στις ερωτήσεις του inkomotini.news και την ευχαριστούμε για αυτό:

 • Τι προσφέρει στα παιδιά η παρακολούθηση μιας  θεατρικής παράστασης, πέρα από τα προφανή ηθικά διδάγματα;
  Κ.Ρ. Μια θεατρική παράσταση πάνω απ’ όλα μπορεί να είναι πηγή γνώσης. Και αυτό τα λέει όλα.
 • Μετά από μία παράσταση, τίνος την κριτική υπολογίζετε περισσότερο; Των γονιών ή των παιδιών;
  Κ.Ρ. Σαφώς και των παιδιών, αφού η παράσταση ανήκει στα παιδιά, έχει φτιαχτεί για τα παιδιά. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να αρέσει και στους μεγάλους, γιατί μια παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά, αν δεν αρέσει στους μεγάλους, θεωρείται αποτυχημένη.

d82c3a3c nk3 7681 crop lq

 • Σχολείο και θέατρο· πόσο σημαντικό πιστεύετε πως είναι η Πολιτεία να εντάξει στα σχολεία την – προσεγμένη – θεατρική αγωγή;
  Κ.Ρ. Πάρα πολύ σημαντικό και μακάρι να γίνει. Μέσα από τη θεατρική αγωγή όλα τα παιδιά μπορούν να κερδίσουν.
 • Υπάρχουν ηθοποιοί που αποδίδουν καλύτερα στο παιδικό θέατρο; Που τους «ταιριάζει» περισσότερο το παιδικό θέατρο;
  Κ.Ρ. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ηθοποιοί που να είναι καλύτεροι στο θέατρο για τα παιδιά. Απλώς υπάρχουν ηθοποιοί που σέβονται απόλυτα το κοινό τους και ηθοποιοί που δεν το σέβονται. Τους ηθοποιούς που δεν το σέβονται μπορείς να τους το συγχωρήσεις όταν παίζουν για τους μεγάλους, δεν τους το συγχωρείς όμως όταν παίζουν για τα παιδιά.
 • Παίζει ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική προετοιμασία ενός παιδιού εν όψει της παρακολούθησης μιας παράστασης, το αν οι ηθοποιοί θα του είναι γνωστοί από την τηλεόραση;
  Κ.Ρ. Δεν το νομίζω. Και αλίμονο αν ήταν έτσι. Η παράσταση, αυτή καθ’ εαυτή, να ενδιαφέρει τα παιδιά και οι ηθοποιοί που παίζουν καλά. Αν πάνε για έναν ηθοποιό που έχουν δει στην τηλεόραση, θα τους ενδιαφέρει ο ηθοποιός και όχι το έργο. Γι’ αυτό και δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να είναι γνωστοί οι ηθοποιοί στον θίασό μας. Μ’ ενδιαφέρουν οι καλοί ηθοποιοί που μπορούν να καταθέτουν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή για τα παιδιά.

8aabf695 karmen 1

 • Προσωπικά είμαι της άποψης πως ακόμη κι αν μια παράσταση δεν μας ενθουσιάσει, οι γονείς πρέπει να «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά μας να αποδίδουν στο τέλος της το χειροκρότημα στους ηθοποιούς για τον κόπο της προετοιμασίας τους και της εμφάνισής τους στη σκηνή. Συμφωνείτε;
  Κ.Ρ. Απόλυτα. Η σημαντικότερη αμοιβή του ηθοποιού είναι το χειροκρότημα.
 • Άλλη μια προσωπική άποψη: Νομίζω πως ενώ υπάρχει μια σχετική επάρκεια παιδικών παραγωγών, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο για το εφηβικό και νεανικό κοινό. Ισχύει; Αν ναι, για ποιον λόγο πιστεύετε; Ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα;
  Κ.Ρ. Ισχύει, και η γνώμη μου είναι ότι θεωρώντας ότι το παιδικό κοινό δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι σκέφτονται, ας κάνουμε εκεί πέρα μια παράσταση, ότι να ‘ναι, πρόχειρη και τι θα καταλάβουν τώρα τα παιδιά. Ενώ πιστεύω ότι αυτοί που ασχολούνται με το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά, θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αγάπη.

5164159e karmen

 • Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας όταν ετοιμάζετε ένα παιδικό θεατρικό έργο;
  Κ.Ρ. Να είναι μια παράσταση αντάξια και ακόμα λίγο καλύτερη από την προηγούμενή μας.
 • Προετοιμάστε μας λίγο για την παράσταση που θα δούμε…
  Κ.Ρ. Σκοπός μας αυτή τη φορά είναι να γνωρίσουμε στα παιδιά τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του. Διαλέξαμε έξι παραμύθια και τα ντύσαμε με τις μελωδίες και τα τραγούδια του Γιόχαν Στράους! Όμως η επιλογή των παραμυθιών δεν έγινε τυχαία. Η σκέψη ήταν να αφηγηθούμε ιστορίες, κάθε μια από τις οποίες θα μας βοηθούσαν να αναδείξουμε αξίες της ζωής όπως: ΑΓΑΠΗ – ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ.