Συνέντευξη Αυγενάκη εφ΄ όλης της ύλης για το μέλλον των Ελλήνων αγροτών

Μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ αναγγέλλει την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ, και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών, ενώ χαρακτηρίζει "πρόσκαιρο φαινόμενο" την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου.
image003 (4)

Ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ, και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών, αναγγέλλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Παπανδρέου.

Ακόμη, εξηγεί γιατί ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας τη μη ενεργοποίηση 88 εκατομμυρίων ευρώ βασικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, αναφέρεται και:

 • στο μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και στους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει λόγω της κλιματικής κρίσης,
 • στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ ώστε να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία,
 • στη μάχη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του “ράλι τιμών” στα αγροδιατροφικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου, “πρόσκαιρο φαινόμενο”,
 • στην έλλειψη εργατών γης και στο επικείμενο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου,
 • στο σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, όπου σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, για πρώτη φορά υλοποιείται πρόγραμμα δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και επίσης, για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν παραγωγές που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αρωματικά φυτά, κ.λπ.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

 • Ποιο είναι το σχέδιο προσαρμογής στην αγροτική παραγωγή απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης;

Κανένας κλάδος της οικονομίας δεν επηρεάζεται τόσο από την κλιματική κρίση όσο ο πρωτογενής τομέας. Διότι μια καταστροφή δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξαναδούμε το τι παράγουμε, πώς και πού το παράγουμε. Επί παραδείγματι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να διασφαλίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή από ό,τι οι υπαίθριες καλλιέργειες. Είναι ζητήματα που με τη συμβολή επιστημόνων τα εξετάζουμε, ενώ σε Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται και νέες, πιο ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή.

 • Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας, η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την πατρίδα μας;

Ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες. Επίσης, η διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ–ΓΟΕΒ. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης είναι μια άλλη βασική προτεραιότητα, όπως και η είσοδος νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν μπει σε όλες τις μορφές αγροτικής παραγωγής τουλάχιστον 60.000 νέοι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν οι παραγωγοί δεν αισθάνονται ασφάλεια, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

 • Τι προτίθεσθε δηλαδή να πράξετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε νέα προσωρινή διοίκηση. Πρόθεσή μας είναι να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαρκής στόχος της είναι να υπάρχει πεδίο σωστής συνεργασίας και με όρους διαφάνειας, με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους στον Οργανισμό, με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, τους τεχνικούς συμβούλους, τα εταιρικά ή ατομικά ΚΥΔ, με όλους τους εμπλεκόμενους. Στόχος και δέσμευσή μας είναι ένας σύγχρονος και υγιής Οργανισμός ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και το πλαίσιο που έχει θέσει η Κοινότητα. Ένας Οργανισμός που θα στηρίζεται σε γερές βάσεις και θα εκπληρώνει τον σκοπό του για σωστή, έγκαιρη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων, λειτουργώντας με συνέπεια και πλήρη διαύγεια, στο πλαίσιο των εντολών του Πρωθυπουργού, ώστε να υπάρχει συστηματική, διαρκής και αδιάλειπτη στήριξη των αγροτών της χώρας μας και γενικά του πρωτογενούς τομέα, που για την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής της πολιτικής.

 • Οι προκαταβολές βασικής ενίσχυσης φέτος γιατί ήταν μικρότερες; Πώς θα λειτουργήσει καλύτερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ;

Η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.068 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατομμυρίων ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση, στις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και στα τομεακά προγράμματα, και θα καταβληθεί αργότερα. Από τα 829 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741, δηλαδή 88 εκατομμύρια λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση. Από τα 741 εκατομμύρια που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκαν ως προκαταβολή το 70%, ήτοι 518 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες και απορίες για τη νόμιμη και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των Ενωσιακών ενισχύσεων. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε και της έλλειψης πειστικών απαντήσεων, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού.

 • Υπάρχει κάποιο σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ;

Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Προχωράμε στηριζόμενοι σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, αλλά και στο έργο προκατόχων μου. Ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης. Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος, και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν είμαστε έτοιμοι θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Είναι σημαντικό ότι ήδη επιμέρους αγροτικοί κλάδοι, όπως οι αλιείς, ζητούν μόνοι τους να ενταχθούν στον νέο, εκσυγχρονισμένο ΕΛΓΑ.

 • Έχετε τη δυνατότητα παρέμβασης για συγκράτηση του «ράλι» τιμών στην αγροδιατροφική αλυσίδα και πώς;

Η αρμοδιότητα για τις τιμές στην αγορά δεν ανήκει στο υπουργείο μας αλλά στο Ανάπτυξης. Το ΥΠΑΑΤ είναι αρμόδιο για την παραγωγή. Έχουν ληφθεί – και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται – συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών. Οι τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, και η μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει τις τιμές. Πιστεύω ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο.

 • Οι παραγωγοί λένε ότι εάν είχαν κατάλληλη στήριξη να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής, θα διέθεταν φθηνότερα προϊόντα. Μπορεί να γίνει;

Έχουμε λάβει σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Το τελευταίο είναι η μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή). Όπως επίσης ότι και φέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μη ξεχνάμε ότι η μια παγκόσμια κρίση διαδέχεται την άλλη. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν παρούσα. Πάντα δίπλα στους αγρότες. Περισσότερα από 1 δισ. δόθηκαν για τη στήριξή τους στις διαδοχικές κρίσεις που βίωσε και η Ελλάδα. Επίσης την τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις περισσότερα από 1,2 δισ. €. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους αγρότες και τους στηρίζουμε. Γιατί γνωρίζουμε ότι έτσι θα κρατήσουμε τους παραγωγούς στη γη τους αλλά και θα στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, στοιχείο καθοριστικό για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας.

 • Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη εργατικών χεριών;

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστεί σύντομα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Λόγο έχουν και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, και Εξωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ είναι το τελευταίο από τα εμπλεκόμενα. Εξετάζεται μια γκάμα ενδεχόμενων πρακτικών μέτρων, ανάμεσα σε αυτά και η επιδότηση εργασίας.

 • Πότε θα μπορέσουν να μετέχουν οι αγρότες στα Επιμελητήρια;

Με νομοσχέδιο που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Τα Αγροτικά Τμήματα θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Θα μπορέσουν να στηρίξουν τους αγρότες μέσω συμβουλευτικών κέντρων και να ακολουθηθεί η σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η γνώση, σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας αγρότης. Και αυτή τη γνώση θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια.

 • Η Δυτική Πελοπόννησος είναι κατά βάση αγροτική. Θα ενισχύσετε με κάποιον επιπλέον τρόπο τα συνεργατικά σχήματα;

Το πλέον ευέλικτο συνεργατικό σχήμα αποδεικνύεται ότι είναι οι Ομάδες Παραγωγών. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και για να ενισχύσουμε τις Ομάδες Παραγωγών, προτιθέμεθα να εντάξουμε σε νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή, διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών που υλοποιούν επενδύσεις ή παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των μελών τους αγροτών, να αντιμετωπίζονται ως γεωργική εκμετάλλευση και όχι ως επιχείρηση του δευτερογενούς ή του τριτογενούς τομέα. Θα τους δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (π.χ. αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. Το μέλλον βρίσκεται στο συνεργατισμό και πρόθεσή μας είναι να τον στηρίξουμε.

 • Ποιες συνέπειες αναμένετε από την καταστροφή στη Θεσσαλία και τι θα κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

Η καταστροφή ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Παρόντες. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τη μεν ζωική παραγωγή θα αρχίσουν να πιστώνονται από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ για τη φυτική θα καταβληθούν το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός. Πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία του ΕΛΓΑ. Εμείς, απέναντι στις κραυγές της αντιπολίτευσης, αντιπαραθέτουμε τα έργα μας υπέρ των αγροτών.

Εξασφαλίσαμε τη στήριξη της Ευρώπης και στις 9 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία Υπουργών χωρών-μελών της Ε.Ε. θα επισκεφθούν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, για πρώτη φορά υλοποιείται πρόγραμμα δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, κι επίσης δωρεάν, ανακατασκευής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επίσης, για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν παραγωγές που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αρωματικά φυτά, κ.λπ.

Οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύστερα από άδεια της Ε.Ε., και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύουμε ότι με τη στήριξη όλων μας, και με την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης του θεσσαλικού κάμπου, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύντομα θα επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood