Συνέντευξη Αθανάσιου Λάπατα | Πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες

Ο Αθανάσιος Λάπατας συστήθηκε στο κοινό της Κομοτηνής ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές του 2019 όταν και εξελέγη ως ο νεότερος ηλικιακά σύμβουλος της διοικούσας παράταξης της "Κοινωνίας Πολιτών" με επικεφαλής τον Γιάννη Γκαράνη που εξελέγη Δήμαρχος, και εν συνεχεία του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού "Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε.".
Screenshot_1350

Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Είναι Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε Πολυεθνική Εταιρεία ως Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Πωλήσεων στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη και προώθηση της οικογενειακής επιχείρησης  “Entos by Sato”. Από το 2015 είναι κάτοχος διπλώματος διαιτησίας ποδοσφαίρου και τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι διαιτητής Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Σήμερα ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών του και θέτει εαυτόν στη κρίση των ψηφοφόρων για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, δίπλα στον Γιάννη Γκαράνη και την “Κοινωνία Πολιτών”, δηλώνοντας πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Συνέντευξη Αθανάσιου Λάπατα | Πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες

Λίγο πριν τις κάλπες, τον ρωτήσαμε και μας απάντησε:

  • Κύριε Λάπατα, αισίως ολοκληρώνετε μία θητεία στον αυτοδιοίκητο στίβο, και πριν περάσουμε στις επερχόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και την εκ νέου διεκδίκηση μίας θέσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, θα ήθελα να κάνουμε μία αναδρομή στα τέσσερα χρόνια της θητείας σας. Το 2019 θέσατε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στον Δήμο Κομοτηνής με την “Κοινωνία Πολιτών” και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Γκαράνη. Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα για εσάς;

Όχι, σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενο. Στο στίβο της μάχης ποτέ δεν «μπαίνω» με τη σιγουριά του νικητή αλλά πάντα με την αυτοπεποίθηση του μαχόμενου. Όπως τότε έτσι και τώρα διεκδικώ μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ανάμεσα σε πολύ αξιόλογους συνυποψήφιους και όλοι μαζί, ατομικά και συλλογικά, δίνουμε τον προσωπικό μας αγώνα για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Για το μόνο που ήμουν σίγουρος ήταν ο υψηλός πήχης που έθεσα στον εαυτό μου εξαρχής. Ξέρετε, εγώ πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να είναι κανείς υποψήφιος αλλά αποτελεσματικός. Έτσι, από τη μέρα που αποφάσισα την ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση προετοιμάστηκα για την επόμενη ημέρα θέτοντας συγκεκριμένους στόχους για το Δήμο, αν και εφόσον οι δημότες με τιμούσαν με την εμπιστοσύνη τους και κατείχα μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

  • Φτάνοντας λοιπόν στην εκλογή σας το 2019, ως ο νεότερος Δημοτικός Σύμβουλος, αναλάβατε τα ηνία της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας “Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε.”, η οποία είδαμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης του οποίου μέχρι σήμερα Προεδρεύετε. Από το ρεπορτάζ διαπιστώνουμε ιδιαίτερα ενεργή δράση του Οργανισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια εντός αλλά και εκτός της Π.Ε. Ροδόπης. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα της θητείας σας, σωστά;

Πολύ σωστά. Το 2019, ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και με όρισε Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της τότε Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. Τόσο οι ακαδημαϊκές μου σπουδές όσο και η επαγγελματική μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσαν τα πρώτα εφόδια που αξιοποίησα για να κατανοήσω τα πλεονεκτήματα της εταιρείας και να συμβάλω στο στρατηγικό σχεδιασμό της περαιτέρω ανάπτυξής της. Όταν ανέλαβα τα ηνία αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου διαπίστωσα ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης για τον τόπο μας είναι ανεξάντλητες. Έτσι, αποφάσισα να πάρουμε το ρίσκο και να μετατρέψουμε την εταιρεία σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μετόχους όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης. Εξ αρχής πίστευα ότι η νέα νομική μορφή της εταιρείας θα την ισχυροποιούσε ακόμα περισσότερο και θα συνέβαλε καθοριστικά στους στενούς συνεργατικούς δεσμούς που επεδίωκα τόσο με το Δήμο Κομοτηνής όσο και με τους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης, καθώς πιστεύω ότι η αντιμετώπιση των αναγκών και η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας ζωής των πολιτών πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σε υπερτοπικό επίπεδο, όταν έχεις στη διάθεσή σου τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία, καθώς η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική δεν κάνει διακρίσεις.

Έτσι λοιπόν, μετά από τέσσερα χρόνια Προεδρίας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε., εργατικότητα και συνέπεια στους σκοπούς και τους στόχους μας, οι αριθμοί έρχονται να με επιβεβαιώσουν καθώς μιλάμε σήμερα για μία κερδοφόρα επιχείρηση, με 6 άτομα προσωπικό ορισμένου χρόνου, με 5 Δήμους συνεργάτες, 14 υπογεγραμμένες Προγραμματικές Συμβάσεις και 37 συνεργάτες με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου.

Βέβαια, το σπουδαιότερο που έπεται των αριθμών, είναι η εμπιστοσύνη, η συστηματική συνεργασία που έχει καθιερωθεί με τους Δήμους αλλά και η εδραίωση της Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. στη συνείδηση των συνεργατών ως ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης των ΟΤΑ.

Αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό επίτευγμα αλλά και συλλογικό και πιστεύω ότι με την ομάδα μου θέσαμε στέρεες βάσεις και μηχανισμούς που θα υπάρχουν και μετά από εμάς.

  • Βλέπω ότι μιλάτε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τον Οργανισμό, καθώς η παρουσία σας σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού ήταν κάτι παραπάνω από ενεργή, άρα αντιλαμβάνομαι ότι αποκομίσατε ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία στην πρώτη σας θητεία ως Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής. Φαντάζομαι ότι αυτό ήταν το έναυσμα για να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, πέρα από την Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε., πως ήταν η εμπειρία σας ως εκλεγμένος σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα;

Σαν πολίτης της Κομοτηνής είχα πάντα ενεργή παρουσία στην κοινωνία των πολιτών, μέσω της επαγγελματικής μου ιδιότητας αλλά και των προσωπικών μου ενδιαφερόντων. Αναλαμβάνοντας μία θέση στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, διαπίστωσα επί της ουσίας ποια είναι η διαφορά του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η διαφορά αυτή ονομάζεται «ευθύνη». Ως ψηφοφόρος ένιωθα ότι η ευθύνη μου ξεκινά και τελειώνει στις κάλπες. Όχι ως πολίτης αλλά ως ψηφοφόρος, το τονίζω. Ως εκλεγμένος όμως η ευθύνη είναι πάγια και διαρκής. Τι σημαίνει αυτό; Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ένιωθα υποχρέωση και βαθιά ανάγκη να υπηρετώ τους πολίτες ανταποκρινόμενος σε όλα τα καθήκοντα που διέπουν έναν δημοτικό σύμβουλο, όσα ορίζονται και όσα δεν ορίζονται από το νόμο. Φτάνοντας στο σήμερα κάνω και εγώ την αυτοκριτική μου, εντοπίζω ελλείψεις και παραλείψεις, ωστόσο από την προσωπική μου εμπειρία αποτυπώνεται θετικό πρόσημο, διότι σίγουρα δεν προσπάθησα λιγότερο από όσο έπρεπε.

  • Επομένως μας λέτε ότι ουδείς αλάθητος.

Φυσικά. Όταν αποφασίζεις να εκτεθείς κατά αυτό τον τρόπο είσαι αποφασισμένος ότι θα υποστείς και αρνητική κριτική. Πρέπει όμως να είσαι αποφασισμένος ότι αντέχεις και την αυτοκριτική. Αυτός είναι βασικός κανόνας της εξέλιξης και της προόδου. Όπως είπα και στην αρχή της κουβέντας μας, δεν είναι δύσκολο να είσαι υποψήφιος. Δύσκολο είναι να είσαι αποτελεσματικός.

  • Κάνοντας τον προσωπικό σας απολογισμό και βγαίνοντας από μία αποτελεσματική θητεία για εσάς, τι προσδοκάτε για το μέλλον;

Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών και ζητώ τη στήριξη τους στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για να συνεχίσουμε μαζί όσα ξεκινήσαμε το 2019. Αντιμετωπίζω με σοβαρότητα το ρόλο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με υπευθυνότητα την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. Αν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο από όποιο ρόλο μου ανατεθεί.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του πεδίο δράσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας και να συμβάλουμε ώστε να τον καταστήσουμε ισχυρό σε εθνικό επίπεδο, ελκυστικό για τους επισκέπτες και κυρίως βιώσιμο για τους πολίτες!

Συνέντευξη Αθανάσιου Λάπατα | Πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood