Συναυλία κλασικής και βυζαντινής μουσικής με τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον σύλλογο μουσικών εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ και τη χορωδία του συλλόγου φίλων βυζαντινής μουσικής της Μητρόλης Μαρώνειας & Κομοτηνής, και τη συμμετοχή της μικτής χορωδίας και ορχήστρας των ωδείων «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, «Κόψα» Κομοτηνής και «Εύφωνον» Ξάνθης.

Συναυλία κλασικής & βυζαντινής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής ΚομοτηνήςΘα αποδοθούν βυζαντινοί ύμνοι εναρμονισμένοι κατά τα πρότυπα της δυτικής μουσικής από σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα όπως ο Άνθιμος Νικολαΐδης (Γανόχωρα Θράκης 1790 -Αθήνα 1865), ο Νικόλαος Αυγερινός (Ταϊγάνι Ρωσίας 1803-1889), ο Δημήτριος Λάλλας (Μεγάροβο 1844-Μοναστήρι 1911) που υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας μαθητής του Wagner, και ο Αιμίλιος Ριάδης (Θεσσαλονίκη 1880-1935).

Κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσει η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Salve Regina του Ιταλού συνθέτη Antonio Caldara (1670-1736) για τέσσερις μονωδούς, μικτή τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα.

Συμμετέχουν ως σολίστ οι: Ριψιμέ Ντανιελιάν, Παναγιώτα Παρούση, Μαρία Ροροπούλου, Ιωάννα Τσιλιμίγκα, Βαγγέλης Μάμμος και Φάνης Ρορόπουλος.
Διευθύνει ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, μεταδιδάκτορας ερευνητής του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, ο οποίος επιμελείται το συνολικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται.