Συναυλία κλασικής και βυζαντινής μουσικής με τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον σύλλογο μουσικών εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ και τη χορωδία του συλλόγου φίλων βυζαντινής μουσικής της Μητρόλης Μαρώνειας & Κομοτηνής, και τη συμμετοχή της μικτής χορωδίας και ορχήστρας των ωδείων «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, «Κόψα» Κομοτηνής και «Εύφωνον» Ξάνθης.

Θα αποδοθούν βυζαντινοί ύμνοι εναρμονισμένοι κατά τα πρότυπα της δυτικής μουσικής από σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα όπως ο Άνθιμος Νικολαΐδης (Γανόχωρα Θράκης 1790 -Αθήνα 1865), ο Νικόλαος Αυγερινός (Ταϊγάνι Ρωσίας 1803-1889), ο Δημήτριος Λάλλας (Μεγάροβο 1844-Μοναστήρι 1911) που υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας μαθητής του Wagner, και ο Αιμίλιος Ριάδης (Θεσσαλονίκη 1880-1935).

Κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσει η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Salve Regina του Ιταλού συνθέτη Antonio Caldara (1670-1736) για τέσσερις μονωδούς, μικτή τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα.

Συμμετέχουν ως σολίστ οι: Ριψιμέ Ντανιελιάν, Παναγιώτα Παρούση, Μαρία Ροροπούλου, Ιωάννα Τσιλιμίγκα, Βαγγέλης Μάμμος και Φάνης Ρορόπουλος.
Διευθύνει ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, μεταδιδάκτορας ερευνητής του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, ο οποίος επιμελείται το συνολικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται.