Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, είχαν ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εμπόρων και των βιοτεχνών και συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-2019 για τη στήριξη του κλάδου, καθώς και οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσαν ικανοποιημένα “από τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τη συγκρότηση Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, η οποία έχει τεθεί στο περιθώριο από τη ΝΔ, αλλά και για το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που ήταν έτοιμο λίγο πριν από τις εκλογές αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμα προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο”. Οι δύο πλευρές αφού συζήτησαν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα εν λόγω εργαλεία, συμφώνησαν πως “αυτά, μαζί με τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μπορούν να στηρίξουν χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας”.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τη νυν κυβέρνηση διαπιστώθηκε “στασιμότητα και καθυστερήσεις, ενώ συζητήθηκαν τρόποι για να γίνει – ως εργαλείο – πιο ευέλικτο για τις επιχειρήσεις, αλλά και να λειτουργήσουν τα Γραφεία Επιχειρηματικότητας στα Επιμελητήρια, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ έθεσαν – όπως είχαν πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομίας της Κ.Ο. του κόμματος – το θέμα της διαφάνειας στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την παροχή 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το «μαξιλάρι». Όπως τονίστηκε από τα μέλη της Συνομοσπονδίας, “απαιτείται διαφάνεια στη λειτουργία των servicers, λογοδοσία εκ μέρους τους, όριο στην κερδοφορία των εν λόγω εταιρειών, θέσπιση του δικαιώματος προτίμησης από τον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του, και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με αποφυγή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Με το πέρας της συνάντησης, οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας σημείωσαν: «Με βάση τα ως τώρα αμφίβολα ως και αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ, κρίνεται επιτακτική η υλοποίηση της πρότασής μας για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με τη χρήση μέρους του “μαξιλαριού”, για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις και στήριξη της εγχώριας ζήτησης και παραγωγής. Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, δηλώνουμε ότι αυτονόητα στηρίζουμε την αξίωση της ΓΣΕΒΕΕ και της οργανωμένης επιχειρηματικότητας για διαφάνεια στον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου “Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια, και για αυτόν τον λόγο θα εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά κοινοβουλευτικά μέσα, ενώ θα συμμετάσχουμε στον αναγκαίο διάλογο για το θεσμικό πλαίσιο των μικροπιστώσεων με γνώμονα τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση».