Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον γραμματέα της επιτροπής και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκο Βαργεμίδη, και το μέλος της επιτροπής και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Νίκο Φακιρίδη.

“Αφορμή για τη συνάντηση έδωσε η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το εισόδημα των καπνοπαραγωγών του νομού, από τη ζημιά λόγω της νεκρωτικής ίωσης και τις χαμηλές τιμές στον καπνό”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, όπου επίσης τονίζεται: “Η ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την αντι-αγροτική πολιτική που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στους μικροπαραγωγούς, πολιτική που τα τελευταία χρόνια πέταξε έξω από την καπνοπαραγωγή το 30% των μικροπαραγωγών καπνού.
Από τη συνάντηση διαπιστώθηκε πως:
1. Δεν υπάρχουν κρατικές δομές προστασίας-πρόληψης από κάθε είδους βλάβη της καλλιέργειας. Π.χ. φυσικά φαινόμενα, ασθένειες όπως συνέβη το 2018 όταν ο καπνός προσβλήθηκε από νεκρωτική ίωση και προκάλεσε ζημιά στην παραγωγή, όπως φαίνεται από τις παραδόσεις καπνού, στο 50% κατά μέσο όρο.
2. Δεν υπάρχει ασφάλεια της παραγωγής για όλες τις βλάβες της καλλιέργειας, όπως π.χ. για τη νεκρωτική ίωση. Αν και οι παραγωγοί πληρώνουν όχι λίγα στον ΕΛΓΑ, ο οποίος όταν αποζημιώνει δεν το κάνει για όλη τη ζημιά, και δεν καλύπτει το κεφάλαιο που ξοδεύτηκε.
3. Η σημερινή κυβέρνηση με τα 100 € που έδωσε ανά στρέμμα σαν αποζημίωση για τη ζημιά από τη νεκρωτική ίωση, όταν το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι πολύ μεγαλύτερο, απέδειξε την κοροϊδία της, όπως και οι προηγούμενες, απέναντι σε μικροπαραγωγούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
4. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζοντας τις συναποφασισμένες καταστροφικές για τους μικροπαραγωγούς, πολιτικές της Ε.Ε., τους αφήνει στο έλεος των καπνεμπόρων, που με πρόφαση την ποιότητα του καπνού δίνουν φέτος κατά μέσο όρο 1 (ένα) € λιγότερο σε σχέση με την περσινή τιμή, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ικανοποιητική.
5. Η πολιτική της ΚΑΠ, ευαγγέλιο για την Κυβέρνηση σήμερα, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων, αφήνει απροστάτευτο τον μικροπαραγωγό, ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων απέναντι στο μικρό.
Οι υπάρχουσες δομές της πολιτείας, που είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, με την αξιοποίησή τους θα ήταν στήριγμα για τους παραγωγούς. Η λογική που επικρατεί σήμερα είναι “σε αφήνω στο έλεος των καιρικών φαινομένων, των ασθενειών και μετά σε αποζημιώνω”. Η πρόληψη εφαρμόζεται με ευθύνη των παραγωγών, με ελλιπέστατη παρακολούθηση από τις διευθύνσεις γεωργίας, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν τον ρόλο του εκτιμητή, αντί του συμβούλου που αφήνεται ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ιδιώτες γεωπόνους συνήθως εταιρείες.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με τις παρεμβάσεις του, με τις επερωτήσεις σε Βουλή, περιφέρεια και Δήμους, να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης τους. Θα αναγκάζει όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να εμφανίζουν τις πραγματικές προθέσεις τους, να μην κοροϊδεύουν τον Λαό. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε πως με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους Δήμους που στηρίζει το ΚΚΕ μπορούμε να απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και την Περιφέρεια ως στηρίγματά τους.
Γιατί ένα ενισχυμένο ΚΚΕ παντού, είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανθρώπων του μόχθου, που παράγουν τον πλούτο. Είναι εγγύηση για αγώνες που θα έχουν στόχο αξιοπρεπές εισόδημα, με εγγυημένες κατώτατες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές και ασθένειες, δωρεάν υγεία και παιδεία”.

Περιοδεία στον οικισμό της Οργάνης του Δήμου Αρριανών
Επίσης, επίσκεψη στον οικισμό της Οργάνης του Δήμου Αρριανών πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Φακιρίδης, Χουσεΐν Κελές και Τζελαεντίν Αρναούτ, και συζήτησαν με κατοίκους του οικισμού το φλέγον θέμα με τη ζημιά και τις τιμές του καπνού, αφού η κύρια απασχόληση είναι η καπνοκαλλιέργεια με μέσο όρο κλήρου 3-5 στρέμματα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, “στον οικισμό η ζημιά από τη νεκρωτική ίωση έφτασε το 50% και οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι κατά μέσο όρο 1 € λιγότερο από πέρσι. Όλοι μιλάνε για μια καταστροφική χρονιά. Τα 100 € που έδωσε η κυβέρνηση σαν αποζημίωση για τη ζημιά από την νεκρωτική ίωση, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα υποστηρίζουν. ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, έρχονται να κουτσουρέψουν κι άλλο το εισόδημά τους. Στα πρόσωπά τους είναι ολοφάνερο το αίσθημα της εγκατάλειψης, Αγροτικός Σύλλογος δεν υπάρχει. Δεν ξέρουν από που να πιαστούν. Οι πιο νέοι δηλώνουν «Να φύγουμε έξω. Μόνο αυτό θα μας σώσει»… Και δεν φτάνουν όλα αυτά , εδώ και μερικά χρόνια ταλαιπωρούνται από το δρόμο που οδηγεί στη Μυρτίσκη ένα οικισμό 6 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε πριν 15 με 20 χρόνια και τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνηση. Χόρτασαν υποσχέσεις για την επισκευή του δρόμου. Όμως εν έτει 2019 το πρόβλημα παραμένει και έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της εγκατάλειψης. Έρχεται να ξεσκεπάσει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης». Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αφού εκφράσανε την ολόπλευρη συμπαράστασή τους και τη δέσμευση να αναδείξουν τα προβλήματα στο δημοτικό, στο περιφερειακό συμβούλιο και στη βουλή, υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας Αγροτικού Συλλόγου που θα αγωνίζεται για τα ταξικά τους συμφέροντα. Υπογράμμισαν όμως και την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, στο κίνημα και στις εκλογές, τοπικές, ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί και βουλευτικές όποτε γίνουν. Γιατί ένα ενισχυμένο ΚΚΕ παντού, είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανθρώπων του μόχθου, που παράγουν τον πλούτο. Είναι εγγύηση για αγώνες που θα έχουν στόχο αξιοπρεπές εισόδημα, με εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές και ασθένειες, δωρεάν υγεία και παιδεία. Αγώνες που θα κρατούν ανοιχτό το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας με εθελοντικούς συνεταιρισμούς και καθετοποιημένη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.