Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί πραγματικά για θερμό επεισόδιο και μάλιστα στην καρδιά του Αιγαίου. Αν και για ακόμα μια φορά οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις, ουδείς μπορεί να κρύψει την ανησυχία του για τη νέα τουρκική NAVTEX – πρόκληση η οποία όμως αυτή τη φορά ξεπερνά κάθε προηγούμενη καθώς φέρνει το υδρογραφικό Cesne (Τσεσμέ) στο Αιγαίο, από τη Λήμνο ως τη Σκύρο, από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου.

Υπάρχει μια ομάδα στο Μαξίμου που θεωρεί και αυτή την ενέργεια ως μία κούφια τουρκική απειλή. Η ομάδα αυτή όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί σε καμία από τις προβλέψεις της. Είχε την ίδια ανάγνωση και στις προηγούμενες τουρκικές προκλήσεις. Θεωρούσε, για παράδειγμα, πως δεν υπήρχε περίπτωση ο τουρκικός στόλος να φτάσει στην απόσταση των έξι μιλίων από το Καστελόριζο. Δυστυχώς διαψεύστηκε. Ενέργεια που φυσικά ακολούθησε τις περίεργες δηλώσεις Γεραπετρίτη περί «κόκκινης γραμμής των έξι μιλίων»!

Υπάρχουν όμως και στελέχη του μεγάρου Μαξίμου που κάνουν λόγο για «οριακή στιγμή». Διότι εάν οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους και στείλουν υδρογραφικό για έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή στην καρδιά του Αιγαίου, τότε η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει δυναμικά. Και οι κανόνες εμπλοκής είναι συγκεκριμένοι: Διενέργεια νηοψίας στο υδρογραφικό, καταδίωξη και εμπλοκή στα πολεμικά που θα το συνοδεύουν.

Αν η Ελλάδα δεν αντιδράσει, τότε θα μιλάμε για ακρωτηριασμό του εθνικού κορμού. Γεγονός που θεωρείται αδιανόητο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση!

πηγή: newsbreak.gr