«Μέχρι στιγμής έξι χώρες – η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ – έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε την Τετάρτη τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμύρια βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε δώδεκα ανθρώπους από τα ζώα αυτά.
Συναγερμός σε εκτροφεία βιζόν: Μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 μεταδόθηκε σε ανθρώπους
Στη Δανία θανατώθηκε το σύνολο των περισσότερων από 15 εκατομμύρια βιζόν.
Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται “cluster 5”, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19. “Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό), είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν”, σχολίασε ο Π.Ο.Υ. “Ωστόσο αυτό το στέλεχος παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως”, προσθέτει ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι “οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές”. Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ότι το στέλεχος παρουσιάζει “μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα”.

Πηγή: protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ