Συμβουλές αντιμετώπισης της κρίσης ως τελειόφοιτος

Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σου σαν φοιτητής έχει φτάσει στο τέλος του κι εσύ ετοιμάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία σου.
Screenshot_1399

Τα συναισθήματα που βιώνεις είναι αντικρουόμενα και σίγουρα έντονα, και είναι απόλυτα φυσιολογικό, και είναι απαραίτητο να αισθανθείς όλο το φάσμα τους χωρίς να προσπαθείς να τα καταπιέσεις.

Ωστόσο οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν και η ζωή σε καλεί να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σου. Δεν πρέπει να επιτρέψεις στην κρίση που σε πλαισιώνει, να σε καταβάλλει, κι έτσι, για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικότερα, αποφασίσαμε να παραθέσουμε μερικές κρίσιμες συμβουλές που κι εμείς θα θέλαμε να γνωρίζουμε κάποτε σαν τελειόφοιτοι. 

  • Συνέπεια στις Υποχρεώσεις

Αρχικά να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο, ότι είσαι δηλαδή ακόμη φοιτητής, κι αυτό σημαίνει ότι είτε εκκρεμούν κάποια μαθήματα είτε εκκρεμεί να παραδώσεις την πτυχιακή/διπλωματική σου εργασία. Η ψυχική κούραση των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία να αποφοιτήσεις, αλλά και τη νοσταλγία για τις όμορφες στιγμές των χρόνων αυτών, ενδέχεται να επηρεάσει το κίνητρο και τη δυνατότητά σου να ανταποκριθείς επαρκώς. Σου εγγυόμαστε, όμως, ότι η ελευθερία που θα νιώσεις στη συνέχεια, είναι ασύγκριτη, και αξίζει την ενέργεια που θα καταβάλεις για την τελική σου προσπάθεια. Επικοινώνησε εγκαίρως με τους διδάσκοντες επιλύοντας βασικές απορίες, δείχνοντας ότι δεν αφήνεις τα τελευταία σου μαθήματα στην τύχη αλλά ενδιαφέρεσαι πραγματικά, ώστε να μη ρισκάρεις την απόκτηση προσβάσιμου βαθμού. Από την άλλη, πλην του επιβλέποντα καθηγητή, μπορείς για την εργασία σου να συμβουλευτείς ή να συνεργαστείς με εκπονητές για διπλωματικές εργασίες από την InstaPen και συγγενείς πλατφόρμες για να μειώσεις δραστικά τη διάρκεια ενασχόλησης.

  • Ανάπτυξη Soft Skills και Δικτύωση

Η αγορά εργασίας είναι πολύπλοκο τοπίο, το οποίο δύσκολα μπορείς να κατανοήσεις επαρκώς παρατηρώντας το από απόσταση. Πέρα από τα λεγόμενα hard skills, δηλαδή τις γνώσεις στο αντικείμενο που πιστοποιούνται με το πτυχίο σου, είναι απαραίτητο να αποκτήσεις και κάποια soft skills, όπως είναι η επικοινωνιακή ικανότητα, η διαχείριση του χρόνου, η λήψη αποφάσεων, και γενικά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως διαπροσωπική ικανότητα. Αυτά θα σε βοηθήσουν στην πραγματικότητα να προβάλεις καλύτερα και με σωστότερο τρόπο τις ακαδημαϊκές σου γνώσεις.
Ως τελειόφοιτος, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσεις διάφορα σεμινάρια και workshops που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το κομμάτι, και προετοιμάζουν τους νέους για την αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου και κατά συνέπεια θα διαχειριστείς αποτελεσματικότερα τις τρέχουσες προκλήσεις.

  • Εναλλακτικές για το Μέλλον

Ένας από τους λόγους που το άγχος σου είναι αυξημένο, είναι το γεγονός ότι η ρουτίνα και η καθημερινότητα στην οποία είχες συνηθίσει τα περασμένα τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλάζει σε κάτι μη γνώριμο και αβέβαιο. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξερευνήσεις τις εναλλακτικές σου για να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου.
Ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι σίγουρα χρήσιμος, δεν χρειάζεται όμως να το επιλέξεις απλά επειδή αυτό θα κάνουν οι περισσότεροι συμφοιτητές σου, ειδικά αν δεν είσαι απόλυτα βέβαιος για το τι θα ήθελες να παρακολουθήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν το μεταπτυχιακό τους ενώ έχουν βγει για 4-5 χρόνια στην αγορά εργασίας, και είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την κατεύθυνσή τους.
Από την άλλη, αν έχεις την άνεση για κάτι τέτοιο, μπορείς να εκμεταλλευτείς το νεαρό της ηλικίας σου, επιλέγοντας τον δρόμο της χαλάρωσης και της συλλογής νέων εμπειριών που θα διαμορφώσουν την ταυτότητά σου ως πολίτη, ταξιδεύοντας και συμμετέχοντας σε διάφορες εθελοντικές δράσεις. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood