“Σύμπραξη Προοπτικής” και “Λαϊκή Συσπείρωση” για τις υποδομές της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

"Σύμπραξη Προοπτικής" και "Λαϊκή Συσπείρωση" για τις υποδομές της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
2 (19)
Ανακοινώσεις-παρεμβάσεις με αφορμή τη δυσλειτουργία που ενέσκηψε στο 12ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, εξέδωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “Σύμπραξη Προοπτικής” και “Λαϊκή Συσπείρωση”. Ο Αντώνης Γραβάνης χρεώνει στη δημοτική αρχή “ανικανότητα και αδιαφορία”, ενώ ο Γιάννης Λεβέντης ζητά τη δια ζώσης σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για “να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού κ.λπ. που προορίζονται για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής”.
Η ανακοίνωση της “Σύμπραξης Προοπτικής”
“Γονείς και μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «πληρώνουν» την ανικανότητα και αδιαφορία του Δημάρχου και της Διοίκησης του Δήμου. Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες της ταλαιπωρίας μαθητών και της ανησυχίας γονέων, σχετικά με την στέγαση τμημάτων του 12ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημοτικού Σχολείου. Δόθηκε προσωρινή λύση με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, διαθέτοντας ακόμη μία αίθουσα ώστε να μην συνωστίζονται 50 μαθητές σε ακατάλληλο χώρο. Το ένα θέμα που προκύπτει είναι η καθυστέρηση παραλαβής των προκάτ, τα οποία έχουν προθεσμία να παραδοθούν έως και τις αρχές Νοεμβρίου. Η ευθύνη όμως, για όλη αυτή την τραγική κατάσταση, σε σχέση με την έλλειψη σχολικής στέγης και τις επιλογές «προκάτ», ανήκει στην διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής και τον Δήμαρχο. Η έλλειψη σχολικής στέγης αναστέλλει την ποιοτικά παρεχόμενη εκπαίδευση, οι υπάρχουσες υποδομές καταρρέουν, ενώ δεν επετεύχθη και ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων των εκπαιδευτηρίων. Σήμερα, στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση μείζον ζήτημα αποτελεί η Σχολική Στέγη. Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ένδεια της περιοχής μας και την αναγκαστική επιλογή των προκατασκευασμένων αιθουσών, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του μέτρου. Η διοίκηση του Δήμου τα τελευταία δέκα χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων που διαθέτουν οι σχολικές μονάδες του δήμου μας και δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ για την ανέγερση σχολείων. Αντίθετα, συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την αγαπημένη της τακτική, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, ενώ αποκλειστικά υπεύθυνη για την σχολική στέγη, είναι η ίδια. Τα ερωτήματα που θέτει ο κος Γραβάνης Αντώνης και η «Σύμπραξη Προοπτικής» είναι απλά: Γιατί ενώ υπάρχει οικόπεδο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο και ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια εδώ και πολλά χρόνια, δεν κατάφερε ο Δήμαρχος και η Διοίκηση να χτίσουν ένα νηπιαγωγείο; Γιατί δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να αγοράσουν επιπλέον οικόπεδα, με το πολυδιαφημιζόμενο πλεόνασμα και να ωριμάσουν μελέτες για την ανέγερση σχολείων; Η απάντηση είναι απλή: ανικανότητα, αδιαφορία και έλλειψη σχεδιασμού. Δυστυχώς όμως το τίμημα καλούνται να πληρώσουν μαθητές και γονείς”.
Η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
“Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε, τόσο με ανακοινώσεις όσο και με δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αγωνία των γονέων, παιδιών ηλικίας προσχολικής αγωγής, σχετικά με την φοίτηση των παιδιών τους σε εγκαταστάσεις (προφανώς) ακατάλληλες. Με αφορμή τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κομοτηνής από το σχολικό έτος 2020-2021 βρίσκει δεκάδες προνήπια και νήπια (6ο, 7ο, 8ο, 11ο, 12ο ) να στοιβάζονται σε αίθουσες εκδηλώσεων δημοτικών σχολείων είτε σε υπερπληθή τμήματα 24-25 παιδιών  σε μικρές αίθουσες, ακόμα και σε διαδρόμους ή άλλους βοηθητικούς χώρους που μετατράπηκαν σε «αίθουσες». Από την άλλη, με θεσμοθέτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία η παρούσα κυβέρνηση διατήρησε στο θεσμικό της οπλοστάσιο, δόθηκε η δυνατότητα μαζικής στέγασης μαθητών σε αίθουσες προκάτ, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, και εξουσιοδοτήθηκαν οι δήμοι να υποδείξουν χώρους για τη μαζική εγκατάσταση των προκατασκευών. Όμως, ακόμη και η προσωρινή λύση των λυόμενων αιθουσών δεν διασφαλίζεται. Συγκεκριμένα από τις 9 με 11 προκάτ αίθουσες που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης για την προσχολική αγωγή θα είναι έτοιμες στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Νοέμβρη, μιας και κατασκευάζονται αυτή την περίοδο. Όλη αυτή η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στον Δήμο μας, είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως αυτές εμφανίζονται στο σήμερα και έχουν να κάνουν με την ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.λπ. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής αιτείται να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, κ.λπ. που προορίζονται για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, σε δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, με πρόσκληση για συμμετοχή φορέων και συλλόγων γονέων και νηπιαγωγών”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood