Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης: "Η Άγκυρα θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση [...] Θα αυξήσει με προκλητικό τρόπο τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό, με σκοπό την πρόκληση θερμού επεισοδίου με τρόπο που υπαίτιος της κρίσης θα εμφανίζεται η ελληνική πλευρά [,,,] Δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει επιχείρηση μικρής χρονικής διάρκειας εναντίον νησιωτικού εδάφους μικρής έκτασης, εξαναγκάζοντας τη χώρα μας να «συρθεί» σε διάλογο".
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

(«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ).

  • Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*, Αντιστράτηγος ε.α.

Την 09 Ιουνίου 2022 ολοκληρώθηκε η Διακλαδική Άσκηση με πραγματικά πυρά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) με την επωνυμία «EFES-ΕΦΕΣΟΣ-2022» με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης αυτής στον Κόλπο Doğanbey νοτίως της Σμύρνης, παρουσία του Τούρκου Προέδρου R. T. Erdoğan και του συνεταίρου του στην κυβέρνηση, Προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), D. Bahçeli.

Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου συνηθίζεται την τελευταία ημέρα (DVDay) της άσκησης, αφού αυτή αποτελεί την «κορωνίδα» των ασκήσεων των ΤΕΔ.

Σενάριο – Εκτέλεση της άσκησης

Το σενάριο αλλά και η εκτέλεση της άσκησης ήταν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα παρελθόντων ετών (νυχτερινή και ημερήσια ενέργεια), και προέβλεπε την κατάληψη νησιού μετά από διείσδυση ειδικών δυνάμεων στο εχθρικό έδαφος, την προπαρασκευή του χώρου της απόβασης, πυρά πυροβολικού, ναυτικά πυρά, πυρά αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, και τέλος την κύρια (ημερήσια) αποβατική ενέργεια με άρματα και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ). Επίσης, τα μέσα–οπλικά συστήματα της άσκησης, δεν διέφεραν από αυτά παρελθόντων ετών.

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik
Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik-

Στην άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικά τμήματα και από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, κ.α. Την παρακολούθησαν και αξιωματικοί από 37 χώρες, προσκεκλημένοι του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ με εμφατικό τρόπο, με εντυπωσιακά πλάνα από τη νυχτερινή αλλά και από την ημερήσια φάση της άσκησης.

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»
www.bbnhaber.com.tr/efes-2022-ye-katilan-yabanci

Ομιλία Erdoğan

Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της άσκησης και αυτό που τη διαφοροποιεί από αντίστοιχες ασκήσεις παρελθόντων ετών, δεν αφορούσε επίδειξη νέων δυνατοτήτων των ΤΕΔ όπως θα περίμενε κανείς, αλλά την εκτός πρωτοκόλλου ομιλία του Τούρκου Προέδρου με το πέρας αυτής. Η ομιλία ήταν «αφιερωμένη» στην Ελλάδα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να περάσει σκληρό μήνυμα εστιάζοντας στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε άλλη μία ευκαιρία, και χρησιμοποιώντας ως μέσο εκφοβισμού τις εντυπωσιακές εκτελέσεις των οπλικών μέσων και συστημάτων, να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας και προβολής των αξιώσεων της Άγκυρας προς τη χώρα μας, σε ιδιαίτερα εκβιαστικό–απειλητικό τόνο, τονίζοντας χαρακτηριστικά μάλιστα ότι «δεν αστειεύεται».

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»
https://www.dha.com.tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-efes-2022
Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την τουρκική άσκηση «EFES-2022»
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik-musterek-fiili

Δεν συνηθίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος με το πέρας της άσκησης να εκφωνεί λόγο, αφού αυτό ήταν υποχρέωση του εκάστοτε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, και συνήθως ήταν λόγος συγχαρητήριος προς τα στελέχη, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των ΤΕΔ.

Επιπρόσθετα, στον λογαριασμό twitter του Τούρκου Προέδρου αναρτήθηκαν μηνύματα στην ελληνική γλώσσα προβάλλοντας τους ίδιους ισχυρισμούς για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου και των «δικαίων» της Τουρκίας.

Συμπερασματικά αναφέρονται τα παρακάτω: 

Χωρίς η άσκηση να παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη καινοτομία στο γνωστό επιθετικό σενάριο κατάληψης νησιού, και χωρίς καμία αλλαγή στην εκτέλεσή της, αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ως «τελεσίγραφο» για να περάσει μια σειρά μηνυμάτων αποφασιστικότητας αλλά και κλιμάκωσης των προκλήσεων. Αναλυτικότερα, ο Erdoğan με την άσκηση προσπάθησε:

1. Να δηλώσει πρόθεση κλιμάκωσης των προκλήσεων και «εργαλειοποίηση» της άσκησης με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής πλευράς.

2. Να περάσει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Ειδικότερα:

α. Ψηφοθηρικό μήνυμα προς το εθνικιστικό ακροατήριό του εν όψει εκλογών.

β. Άμεσο μήνυμα προς τα στελέχη των ΤΕΔ αλλά και τον τουρκικό λαό για τα «δίκαια» της Τουρκίας έναντι της χώρας που «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες» (Ελλάδα).

γ. Μήνυμα προς το ελληνικό ακροατήριο υπό μορφή «Ψυχολογικών Επιχειρήσεων», στην ελληνική γλώσσα, αποσκοπώντας στον επηρεασμό της ελληνικής κοινής γνώμης.

δ. Μήνυμα αποφασιστικότητας προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα θα «τραβήξει το σχοινί» μέχρι τέλους απειλώντας τη συνοχή αλλά και την ύπαρξη της Συμμαχίας.

Εκτίμηση:

Η Άγκυρα θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με σκοπό να ασκήσει πίεση στη χώρα μας και να την εξαναγκάσει σε διάλογο επί των γνωστών αξιώσεών της.

Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό μέσω των πιέσεων, η τουρκική πλευρά θα αυξήσει με προκλητικό τρόπο τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το προσφυγικό (μαζικές προωθήσεις) αλλά και το ενεργειακό (παρουσία ερευνητικών–γεωτρητικών πλοίων της σε περιοχές εθνικού μας ενδιαφέροντος), με σκοπό την πρόκληση θερμού επεισοδίου με τρόπο που υπαίτιος της κρίσης θα εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.

Ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή όχι νέας επιχείρησης στη Συρία – αφού φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις από άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία) – η Άγκυρα θα συνεχίσει την κλιμάκωση στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας κυρίως αεροναυτικές δυνάμεις περιορίζοντας τον θαλάσσιο Ζωτικό Χώρο πέριξ των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που έχει στοχοποιήσει με το πρόσχημα του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης, και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει επιχείρηση μικρής χρονικής διάρκειας εναντίον νησιωτικού εδάφους μικρής έκτασης, εξαναγκάζοντας τη χώρα μας να «συρθεί» σε διάλογο.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood