• Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για μερική οριοθέτηση στο νότιο τμήμα και όχι στο ανατολικό, δηλαδή μένει εκτός της συμφωνίας προς το παρόν το Καστελόριζο – Εκτιμήσεις ότι με τη σημερινή συμφωνία ακυρώνεται η τουρκολιβυκή συμφωνία – Τι μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του ταξιδιού του Ν. Δένδια, τον Ιούνιο. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι προοπτικές να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και εν όψει της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.
Η ξαφνική είδηση της μετάβασης του Έλληνα Υπ.Εξ. στο Κάιρο, απασχολεί ήδη τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, τα οποία έχουν επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, κάνοντας λόγο για «ανακοινωθέν» μεταξύ των δύο πλευρών.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Αιγύπτιος Υπ.Εξ. είχε βρεθεί στην Αθήνα μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 29 Ιουλίου, αποτελεί ένδειξη της σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, επικοινωνώντας μάλιστα στο μεσοδιάστημα τηλεφωνικά με τον κ. Δένδια για την Ανατολική Μεσόγειο. Η προώθηση άλλωστε του ζητήματος, έθετε ως προϋπόθεση την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διαφάνηκε ότι υπήρξε όταν ο κ. Δένδιας είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, επισκεπτόμενος και πάλι το Κάιρο, δηλώνοντας: «Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
“Τον περασμένο μήνα ο Σούκρι συζήτησε σε συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια για τα μέσα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σούκρι τόνισε στον κ. Δένδια ότι η Αίγυπτος δίνει μεγάλη προσοχή στον συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η περιφερειακή ασφάλεια και ασφάλεια”, αναφέρουν τα ΜΜΕ της Αιγύπτου, ενώ στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων θα υπάρξουν και κοινές δράσεις στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

πηγή: protothema.gr