Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει τη νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ, έξι επεισοδίων, με τίτλο «Έτσι ήρθαμε από Καρσί…».

Στη νέα αυτή μίνι σειρά καταγράφονται και παρουσιάζονται, η αγροτική και οικιστική αποκατάσταση καθώς και οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που ίδρυσαν οι πρόσφυγες, ενώ αναλύ­ονται και παρουσιάζονται, ο τρόπος με τον οποίο έχτισαν κατοικίες, το πώς μοιράστηκαν για να ε­γκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τους γηγενείς, τα δάνεια που έλαβαν για να αγοράσουν τα υλικά που χρειάστηκαν είτε για να καλλιεργήσουν είτε για να ιδρύσουν επιχειρήσεις, και οι δυσκολίες περίθαλψης και αφομοίωσής τους στην Ελλάδα.

H εγκατάσταση, η αφομοίωση και η αποκατάσταση των προσφύγων, ιστορικά θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους.

Μιλούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, αλλά και υπερήλικες πρόσφυγες δεύτερης γενιάς καταθέτοντας την πολύτιμη μαρτυρία τους.

Η κάμερα ακολούθησε τα χνάρια των προσφύγων στις μητροπόλεις, στα χωριά, στους αγροτικούς και τους αστικούς συνοικισμούς που μετοίκισαν ή ίδρυσαν οι ίδιοι για την εγκατάστασή τους, δομώντας έτσι ένα αφηγηματικό περιβάλλον το οποίο καταφέρνει να αποδώσει τα γεγονότα με ιστορικό ρεαλισμό αλλά και μια εικονογραφική διάλεκτο που επιτυγχάνει να αφυπνίσει το συναίσθημα.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα και την παρουσίαση της σειράς, είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Το πρώτο επεισόδιο, που αφορά στην πολιτική συγκυρία, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον ξεριζωμό των προσφυγών, θα προβληθεί σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα, και τα υπό­λοιπα πέντε, κάθε Σάββατο την ίδια ώρα.