Σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 (στις 12 το μεσημέρι), παρουσιάζεται επισήμως, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η ένταξη της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης, στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς.

Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά, εντάσσεται στις Εθνικές Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Κατόπιν τούτου, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, από το 2020, κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και των Ελευθερίων της Θράκης, θα φορούν την ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά.

Την εξέλιξη είχε ανακοινώσει πρόσφατα από την Ορεστιάδα, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης της ευζωνικής στολής στη Λέσχη Αξιωματικών Ορεστιάδας με πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος.

Εξάλλου, το 2020, συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Το εγκριτικό έγγραφο από το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με το οποίο η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά συμπεριελήφθη στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 (θυμηθείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του inkomotini.news).

Η Θρακιώτικη φορεσιά είναι η έκτη που περιλαμβάνεται στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς (θυμηθείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του inkomotini.news).

«Η ένταξη της Θρακικής φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και εύχομαι να αποτελέσει αφορμή για να ξαναδεί η Ελληνική Δημοκρατία μια παραμελημένη περιοχή της η οποία ταυτόχρονα αμφισβητείται, πολλές φορές με προκλητικό τρόπο από μια γειτονική χώρα», είχε σχολιάσει ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Μαλκίδης (θυμηθείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του inkomotini.news).

Σύμφωνα με το reportal.gr, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φερών «Αγία Σοφία», έχουν κατασκευαστεί συνολικά έξι φορεσιές που θα παραδοθούν στην Προεδρική Φρουρά, και τη δαπάνη κάλυψαν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου μαζί με τρεις πολιτιστικούς συλλόγους (εκ των οποίων ο ένας είναι η «Αγία Σοφία»).