Δύο σημαντικές δωρεές έγιναν πρόσφατα στην Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Πιτσάκης» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Η πρώτη αφορά το σύνολο της βιβλιοθήκης του ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελου Θεοδώρου, η οποία μετά τον θάνατό του δωρίθηκε στο Τμήμα από τον γιο του, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Θεοδώρου. Πρόκειται για μια μεγάλη δωρεά που περιλαμβάνει περί τους 11.000 τίτλους επιστημονικών βιβλίων και πολλές σειρές τόμων επιστημονικών περιοδικών. Τα βιβλία αυτά κατά κύριο λόγο αναφέρονται στη θεολογία, στη φιλοσοφία, στην ιστορία της τέχνης, στη μεσαιωνική και στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, και ήδη βρίσκονται στο κτίριο του Τμήματος, στην Κομοτηνή, προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά και να καταταχθούν.

Η δεύτερη δωρεά έγινε από τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλκιβιάδη Χαραλαμπίδη, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Ο κ. Χαραλαμπίδης δώρισε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος τους 91 τόμους του Allgemeines Kunstlerlexikon που αποτελεί έγκυρο και διεθνούς αναγνώρισης λεξικό των σημαντικότερων καλλιτεχνών όλων των χωρών και όλων των εποχών.

Οι δωρεές αυτές, που με τη φροντίδα της διοίκησης του ΔΠΘ μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή, αποτελούν σημαντικότατη ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών, όχι μόνο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, αλλά και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και του πανεπιστημίου ευρύτερα. Ταυτοχρόνως δείχνουν και την αναγνώριση που απολαμβάνει το συγκεκριμένο Τμήμα στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο, ώστε να γίνεται αποδέκτης τόσο σημαντικών δωρεών.