Σημαντικά ευρήματα παρακολουθήσεων από την ΑΔΑΕ – Σε πανικό το Μαξίμου – Σαμποτάρει τη διαδικασία ο Ισ. Ντογιάκος

Βέβαια στην πραγματικότητα η παρέμβασή του δεν μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη των αποκαλύψεων. Ξενοφών Κοντιάδης: «Αστήρικτη νομικά η γνωμοδότηση Ντογιάκου, αποσκοπεί στον ευνουχισμό της ΑΔΑΕ, ο Νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στο εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».
3-adae

Νέους ελέγχους για να διαπιστωθεί αν τα ονόματα πολιτών που δημοσίευσε το Documento ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, έκανε η ΑΔΑΕ.

Ασφαλείς πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν πηγές και από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), αναφέρουν ότι κλιμάκια της ΑΔΑΕ προχώρησαν και σε νέους ελέγχους πέρα από αυτούς που αποκάλυψαν την παρακολούθηση Τέλλογλου και Κύρτσου.

Οι πάροχοι συνεργάστηκαν πλήρως με την Ανεξάρτητη Αρχή, αποδεχόμενοι πλήρως τη συνταγματική της υποχρέωση για ελέγχους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια αποχώρησαν με πληθώρα στοιχείων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχουν ευρήματα.

Δηλαδή τα ονόματα στις λίστες του Documento για τα οποία ζήτησε στοιχεία πιθανής παρακολούθησης η ΑΔΑΕ, βρέθηκαν.

Η επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της εφημερίδας Documento μπορεί να είναι μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, αποτελεί όμως και την επίσημη απόδειξη της θεσμική εκτροπής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ενημερωθεί για τα ευρήματα και τελώντας σε πανικό αναζητά τρόπους για να αποτρέψει τον τυφώνα που έρχεται και ο οποίος χτυπάει απ΄ ευθείας τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Έτσι φαίνεται ότι ενεργοποιείται και πάλι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος είχε επιχειρήσει, σύμφωνα με την αποκάλυψη του δικτύου Euroactiv, να εμποδίσει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ χαρακτηρίζοντάς τους παράνομους. 

Η Cosmote είχε ζητήσει γνωμάτευση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Η προθεσμία εξέπνευσε και ο κ. Ντογιάκος δεν γνωμάτευσε, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν θα παρεμποδίσει πλέον τη λειτουργία της Αρχής, η οποία προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Μετά όμως από την ενημέρωση του Μαξίμου ότι υπάρχουν ευρήματα παρακολουθήσεων της λίστας του Documento, ο κ. Ντογιάκος απέστειλε σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας γνωμοδότηση-πρόκληση, με την οποία όχι μόνο σαμποτάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά απειλεί ευθέως τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής με ποινές που επισύρουν ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξης. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη σύνταξη της γνωμοδότησης για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι πως σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Cosmote.

Η χρονική ταύτιση των αδιεξόδων του Μητσοτάκη από τις νέες αποκαλύψεις, και της γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, γεννούν ερωτήματα. Γιατί γνωμοδοτεί ο κ. Ντογιάκος, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, όταν αποκαλύπτονται και πάλι παρακολουθήσεις;

Βέβαια στην πραγματικότητα η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη των αποκαλύψεων.

Η μόνη χρήση της θα είναι να την επικαλεστούν οι Εισαγγελείς της έρευνας για τις υποκλοπές για να μην χρησιμοποιήσουν τις αποδείξεις για τις υποκλοπές και να καλυφθεί ο ένοχος, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως όμως σχολιάζουν παράγοντες της Δικαιοσύνης, η απονομή Δικαίου δεν είναι υπόθεση του Ντογιάκου και ως εκ τούτου δεν αναστέλλεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαιοδοσία να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους και δεν μπορεί να ενημερώνει τους θιγόμενους, καθώς την αρμοδιότητα αυτή πλέον έχει το τριμελές όργανο που συστάθηκε μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για το όργανο, του οποίου τα 2/3 αποτελούνται από όσους έχουν εγκρίνει την παρακολούθηση. Δηλαδή η πλειοψηφία θα καλείται να αποφασίσει υπέρ της ενημέρωσης ενός παρακολουθούμενου που τέθηκε στο στόχαστρο των κοριών της ΕΥΠ από… λάθος ή από υπερβάλλοντα ζήλο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, γνωστός και ως «Παναθηναϊκάκιας», ισχυρίζεται πως ο πρόσφατος νόμος που ετοίμασε ο Γ. Γεραπετρίτης και φόρτωσε στην πλάτη του Κ. Τσιάρα, έχει αναδρομική ισχύ. Το χειρότερο είναι πως ο κ. Ντογιάκος απειλεί χωρίς περιστροφές τα μέλη της ΑΔΑΕ – η οποία καλείται να σώσει την παρτίδα για τη Δημοκρατία με φόντο τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων του επιτελικού παρακράτους – με βαριές ποινικές κυρώσεις, θυμίζοντας πρακτικές και διαδικασίες που δεν περιλαμβάνονται στις λειτουργίες της Τρίτης Εξουσίας.

Οι ευθείες απειλές

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ισχυρίζεται ότι η παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας – ακόμα και από μέλη της ΑΔΑΕ – δύναται να επιφέρει βαρύτατες ποινές οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα δέκα χρόνια κάθειρξη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος απειλεί τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνοντας: «Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων, τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ, όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων τα οποία αναφέρονται σαφώς στον Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

Τις στοχεύσεις της γνωμοδότησης του Ισ. Ντογιάκου αποκαλύπτει και το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Όργανο του άρθρου 4 του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος». Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η συνταγματικά αρμόδια Αρχή δεν χρειάζεται να απευθύνεται στους παρόχους, αφού έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου, είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας, είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής: «Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου η απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Στην καθεστωτική γνωμοδότηση Ντογιάκου…

…περιλαμβάνεται, επίσης, πως ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί δεν δικαιούνται να ζητήσουν στοιχεία. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που εκκρεμεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Η πρωτοφανής γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Πάγου…

…η οποία βάλλει – όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι – κατά του συντάγματος, ολοκληρώνεται με τη διευκρίνιση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει «λευκή επιταγή», καθώς οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται από κοινό νόμο: «Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή. Ειδικότερα, δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μολονότι δε ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», σημειώνει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος δήθεν τάχα προχωρεί σε αυτή τη γνωμοδότηση για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» και όχι επειδή του την είχε ζητήσει η Cosmote, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ξενοφών Κοντιάδης: «Αστήρικτη νομικά η γνωμοδότηση Ντογιάκου, αποσκοπεί στον ευνουχισμό της ΑΔΑΕ, ο Νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στο εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων»

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, με ανάρτηση του στηλιτεύει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ως «νομικά αστήρικτη» που έχει ως σκοπό τον ευνουχισμό της ΑΔΑΕ!  «Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ», υπογραμμίζει ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ο κ. Ντογιάκος επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της ΑΔΑΕ, βοηθώντας ώστε να εκδηλωθεί «άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».

Ολόκληρη η ανάρτηση Κοντιάδη: «Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι αποσκοπεί στον ευνουχισμό της Αρχής, όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί πριν από λίγες μέρες. Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώνεται άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».

πηγή: documentonews.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood