Μετά τις περσινές καταγγελίες κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, από κατοίκους και παραθεριστές των παραλιακών οικισμών, Κρυνερίου (θυμηθείτε εδώ), Ιμέρου (θυμηθείτε εδώ) και Προφήτη Ηλία (θυμηθείτε εδώ), σφοδρό κατηγορώ κατά τη δημοτικής διοίκησης Χαριτόπουλου εξαπολύει ο Σύλλογος Οικισμού Κρυονερίου μέσα από ανοιχτή επιστολή δια της οποίας εγκαλεί όλους τους τοπικούς φορείς για την απουσία υποδομών εντός του οικισμού και στην παραλία.

Ο Σύλλογος εκφράζει την αγανάκτησή του για την “παντελή απουσία του Δήμου”, αμφισβητεί το ενδιαφέρον και τη βούληση της Δημοτικής Αρχής την οποία κατηγορεί για ασυνέπεια, και διαμηνύει πως η δραστηριότητά του είναι πολιτικά εντελώς ουδέτερη με βασικό στόχο την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του οικισμού και της παραλίας Κρυονέριου Ροδόπης.

Η ανοιχτή επιστολή:

“Βασικό στόχο του Συλλόγου αποτελεί η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του οικισμού και της παραλίας Κρυονέριου Ροδόπης.

Πρόκειται για έναν παραλιακό οικισμό που βρίσκεται στο μέσον  του παραλιακού μετώπου της Δημοτικής Ενότητας Μαρωνείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο οικισμό με συνεχή οικοδομική δραστηριότητα που κατά τους θερινούς μήνες αριθμεί περίπου τετρακόσιους κατοίκους και φιλοξενεί στην παραλία του εκατοντάδες σε καθημερινή βάση. Στερείται όμως στοιχειωδών υποδομών, τόσο ως οικισμός όσο και ως παραλία. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της Δημοκρατίας: όταν μικρές συλλογικότητες όπως ο σύλλογός μας αναδεικνύουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις βοηθώντας έτσι στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής τους αλλά και στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, όμως, πέσαμε απότομα από τα σύννεφα αυτής της ουτοπίας, όταν προσπαθήσαμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Αντιμετωπιστήκαμε με υπεροπτική και αρνητική διάθεση από τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών αλλά και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αντί να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια οι τοπικοί φορείς, βάζουν συνεχώς εμπόδια. Εμπόδια που κρατούν την περιοχή μας δέσμια στην υποβάθμιση και στη μιζέρια. Δεν θέλουμε να τέρψουμε ή να καταδικάσουμε κανέναν. Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ως αυταπόδεικτο παράδειγμα θα δώσουμε την  κατάσταση που επικρατεί σήμερα 21 Ιουλίου σε οικισμό και παραλία. Είναι στάσιμη και ελαφρώς χειρότερη των δύο προηγουμένων ετών. Στα απλά και βασικά, ξεκινώντας από τις 20 ομπρέλες του 2020, τις 16 του 2021, φθάσαμε σήμερα μόλις στις 12 (και αυτές με προβλήματα). Να μη μιλήσουμε για την ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών υγιεινής. Μόλις μία τουαλέτα σε παραλία εξακοσίων μέτρων η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε (αφέθηκε στην ουσία) μόλις δύο ώρες  πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού (7:30 π.μ.) για τα εγκαίνια των κατασκηνώσεων της Ι.Μ.Μ.Κ. Τα χόρτα επί της παραλιακής οδού έμειναν άκοπα στο ύψος ενός μέσου ανθρώπου προφανώς για να καλωσορίσουν Πρωθυπουργό αλλά και τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα… Ντουζιέρες-αποδυτήρια, στο ίδιο χαμηλό επίπεδο των προηγουμένων ετών. Οι παρεμβάσεις, δε, εντός του οικισμού (καθαρισμοί  δρόμων, αποψιλώσεις, στρώσιμο με υλικό), ανύπαρκτες. Παρ’ ότι υπήρξαν σαφείς προφορικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής για τοποθέτηση επιπλέον 10 ομπρελών, 2 επιπλέον WC, και ανακατασκευή των ντους. Προφανώς η λέξη συνέπεια δεν υπάρχει  στο λεξιλόγιο της Δημοτικής Αρχής.

Άλλωστε η ασυνέπεια είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα μελετώντας την αλληλογραφία του Συλλόγου και τις έγγραφες απαντήσεις που οφείλει εδώ και μήνες ο Δήμος στον Σύλλογο αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά λόγο αρμοδιότητας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για θέματα υποδομών, οδικού δικτύου, μελετών αντιπλημμυρικών έργων. Κάτι που έπραξε μεν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις σε επίπεδο αλληλογραφίας για στρώση προσβάσεων οικισμού και παραλίας αλλά και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων αναγραφής παραλιακών οικισμών επί του επαρχιακού οδικού δικτύου. Αναμένουμε ακόμη όμως την υλοποίησή τους. Επίσης, σχετική ενημέρωση αναμένουμε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Προφανώς όλη η δραστηριότητά μας είναι πολιτικά εντελώς ουδέτερη. Απόδειξη αυτών είναι ότι όλη η αλληλογραφία μας εντός του 2022 κοινοποιείται προς όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου. Οι όποιες πρωτοβουλίες λοιπόν έχουν αναληφθεί από μέρους τους, επικροτούνται από εμάς, προτρέποντας όλους να πράξουν αναλόγως. Η προσπάθειά μας επίσης δεν είναι ανταγωνιστική προς τους υπόλοιπους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου. Όλοι τους άλλωστε βρίσκονται σε παρόμοια κακή κατάσταση. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν αφυπνιστούν και οι άλλοι οικισμοί ώστε με μεγαλύτερη δυναμική από κοινού να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη που αρμόζει στην περιοχή μας. Η φυσική ομορφιά και η τεράστια ιστορία του τόπου απαιτεί την προσοχή των αρχών αλλά και των κατοίκων.
Δεν περιμέναμε τα πράγματα να έχουν τέτοια εξέλιξη, αφού τα αιτήματά μας θα μπορούσαν, στην πλειονότητά τους, να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, εάν βέβαια υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον και βούληση κυρίως από τη Δημοτική Αρχή. Αφού αυτό δεν συνέβη, αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους ιεραρχικά προϊσταμένους της αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και Υπουργεία. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για θέματα οδικής σήμανσης, ασφαλτόστρωσης, προσβάσεων οικισμού και παραλίας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον  Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης. Σε αυτούς τους φορείς θέσαμε τους προβληματισμούς μας, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για την παντελή απουσία του Δήμου και ζητώντας τη βοήθειά τους για τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε οικισμό και παραλία για θέματα που αφορούν υγιεινή, ασφάλεια, πυρασφάλεια, συντήρηση και λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών αλλά και την εκπόνηση μελετών για  έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδικής σήμανσης και λοιπών υποδομών.
Απευθυνθήκαμε ήδη από το 2020 στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης προκειμένου να εκπονήσει μελέτη καθαρισμού και συντήρησης των αισθητικών αναδασώσεων του παραλιακού μετώπου. Σήμερα αρχίζουμε επιτέλους να βλέπουμε τον καθαρισμό να υλοποιείται μετά από σχεδόν δύο χρόνια και με έντονη πίεση μέσω αλληλογραφίας.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο απευθυνθήκαμε στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, στο Αρχηγείο Λιμενικής Αστυνομίας και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ήταν  η αναγκαία παρουσία ναυαγοσώστη στην παραλία Κρυονερίου για το 2022. Παράλληλα, φλέγον ζήτημα αποτελεί ο χαρακτηρισμός της παραλίας Κρυονερίου ως πολυσύχναστης. Μάλιστα παραθέσαμε ενδείξεις και στοιχεία που επαρκούν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ώστε η παραλία να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί η απουσία ασφαλτόστρωσης του ενός και μοναδικού, απαράδεκτου κυριολεκτικά, δημοτικού οδικού δικτύου σε όλο το παραλιακό μέτωπο της ενότητας Μαρωνείας, μήκους μόνο 5 χιλιομέτρων, αρμοδιότητας του Οικισμού Προσκυνητών-Κρυονερίου. Όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, Ξυλαγανή-Ίμερος-Κρυονέρι-Πλατανίτης-Μαρώνεια-Ξυλαγανή, ανήκει για θέματα συντήρησης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νομός Ροδόπης είναι ο τελευταίος, με ποσοστό κάτω του 5% του ΑΕΠ, εσόδων από τον Τουρισμό,(μελέτη ΤΕΕ), όταν διπλανοί νομοί κατέχουν τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό.
Έτσι, με την ευκαιρία των εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ι.Μ.Μ.Κ. στην περιοχή Κρυονερίου, επιδώσαμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο  ενδιαφέρον στη σύντομη συνομιλία μας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μία μικρή αλλά συνεχή και δυναμική καμπάνια ενημέρωσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός αυτής της προσπάθειας αλλά και της γενικότερης ενασχόλησής μας με τον Σύλλογο, είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Τα σύνορα έχουν ανοίξει, οι γείτονές μας συρρέουν κατά χιλιάδες, όμως δεν επισκέπτονται την περιοχή μας, και αυτό γιατί οι υποδομές της είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ.
Και αφού οι τοπικοί φορείς αδιαφορούν και διατηρούν την εσωστρέφεια, εμείς οι πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.
Υ.Γ.: Όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή μας πιστοποιούνται από έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του Συλλόγου και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου”.