Σύγχυση σε γονείς και εκπαιδευτικούς έχουν προκαλέσει οι αντιφατικές πληροφορίες για τον τρόπο εορτασμού της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι προωθείται ρύθμιση, με βάση την οποία η συγκεκριμένη ημέρα θα πάψει να είναι αργία και στις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, θα πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις.

Με την εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία, εν όψει της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης,  η Υφυπουργός Παιδείας,  Σοφία Ζαχαράκη, ενημέρωνε τις διευθύνσεις ότι «την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα και αναπαράγονται από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, η Υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι την ημέρα των Τριών Ιεραρχών δε θα γίνονται μαθήματα, παρά μόνο εκδηλώσεις ή/και εκκλησιασμός.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εμπεριέχεται σε κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα προσαρμοστεί κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να αποτυπώνει πλήρως τα ανωτέρω».

Πάντως, για τις διευθύνσεις των σχολείων προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας ισχύει αυτό που ορίζει η εγκύκλιος, η οποία έχει αποσταλεί στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.