Shelman, χρυσωρυχεία, φυσικό αέριο, ΤΕΠΙΧ, παρεμπόριο, στην ατζέντα Χαρίτου ενώπιον Άδ. Γεωργιάδη

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου-υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Στο πλαίσιο των επισκέψεων των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης σε παραγωγικά Υπουργεία, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε σε επίσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου είχε την ευκαιρία να θέσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη Θράκη, για να δοθούν απαντήσεις, και βέβαια να απασχολήσουν τις εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής.
Ο βουλευτής ζήτησε “να γίνει γνωστό στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων ένταξης στο χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ στη Θράκη και στη Ροδόπη, πόσες από αυτές έχουν εγκριθεί, και ποιο είναι το ύψος των ποσών που έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής”.
Ζήτησε ακόμη από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για το “ποιος είναι ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή για την περιοχή στους τομείς αρμοδιότητάς του, τι ακριβώς υλοποιείται στη Θράκη και ποια είναι συγκεκριμένα τα επενδυτικά σχέδια και τα έργα που σήμερα υλοποιούνται”. Έκανε δε απολύτως σαφές στον Υπουργό, ότι “δεν είναι αποδεκτή η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη από την τοπική κοινωνία, και χρειάζεται να υπάρξουν δεσμεύσεις επ’αυτού”.
Επίσης ο κ. Χαρίτου σημείωσε ότι “πέραν της στήριξης και ενίσχυσης των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, πρέπει να ενισχυθούν και δημόσιες επενδύσεις, και ανέφερε ως παράδειγμα την επιπλέον χρηματοδότηση της ΔΕΔΑ για το έργο κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου ώστε να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό των ενταγμένων πόλεων, αλλά και να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.
Ο βουλευτής έθεσε και το θέμα των βιομηχανικών περιοχών και ζήτησε από τον Υπουργό να δώσει την εικόνα για το “ποια είναι η κατάσταση στις ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, με τα προβλήματα εκσυγχρονισμού των υποδομών που αντιμετωπίζουν”.
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Χαρίτου έδωσε στην “επανεκκίνηση βιομηχανιών όπου υπάρχουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια”, κάνοντας αναφορά στη βιομηχανία Shelman, για την οποία σημείωσε ότι “υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης”, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση που ο Υπουργός ανέλαβε πριν δύο μήνες σε συζήτηση στη Βουλή ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15 μέρες. Ο Υπουργός, όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτου, “επανέλαβε τις ίδιες γνωστές διαβεβαιώσεις του ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με ενδιαφερόμενους επενδυτές για να υπάρξει λύση στο θέμα της Shelman”.
Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να ενεργοποιήσει και τον Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 4608/2019, και συγκεκριμένα το άρθρο 41 που είναι στην αρμοδιότητά του, σημειώνοντας ότι “το προφίλ της ρύθμισης του Νόμου ταιριάζει σε περιοχές όπως η Θράκη, προκειμένου να στηριχτεί άμεσα η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα”.
Τέλος, ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σοβαρό θέμα του παρεμπορίου “που ανθεί στη Θράκη λόγω της διασυνοριακότητας της περιοχής και πλήττει επιχειρήσεις και κλάδους καθώς και την  τοπική οικονομία”, και ζήτησε από τον Υπουργό “να γνωστοποιήσει τι επιπλέον μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood