Shelman Κομοτηνής: Μπαταχτσήδες επενδυτές με “χορηγό επικοινωνίας” τον Άδωνη και “λαγό” τον Ευρ. Στυλιανίδη

Χρωστούν εκατομμύρια παντού, και στη Shelman, την οποία αγόρασαν πάλι αν και της είχαν ρίξει κανόνι!
Screenshot_158

Ως χορηγός επικοινωνίας επιχειρηματικού ομίλου ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτές, βρίσκεται στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, και του έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έκδοση πλαστών τιμολογίων, εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

Πρόκειται για την εταιρεία Alfa Wood, συμφερόντων του επιχειρηματία Αντώνη Αδαμόπουλου, η οποία σύμφωνα με όσα έχει πει ο «γαλάζιος» βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μεταφέροντας συζήτησή του με τον Άδωνη Γεωργιάδη, είναι εκείνη που αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Το γεγονός βεβαίως ότι η εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά – όπως θα έλεγε ο λαός – δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιχείρηση στην οποία ανήκε το εργοστάσιο της Shelman έως το 2014. Με άλλα λόγια, η Alfa Wood δεν οφείλει μόνο σε πιστωτές και στο δημόσιο, αλλά χρωστάει και περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια στην ίδια την πτωχευμένη Shelman.

Αυτά φυσικά δεν αποτελούν πρόβλημα για τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ασφαλώς δεν έχει εμπλοκή στην αγορά του εργοστασίου – αφού ο πλειστηριασμός δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης – ωστόσο έχει κατά καιρούς εκθειάσει την επιχείρηση του Αδαμόπουλου. Εξάλλου τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλία, αγκαλιάστηκε με τον πρόεδρό της, και την περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας.

Shelman Κομοτηνής: Μπαταχτσήδες επενδυτές με "χορηγό επικοινωνίας" τον Άδωνη και "λαγό" τον Ευρ. Στυλιανίδη

Στο σφυρί η εταιρεία από το 2016 – Ο μπαταχτσής που έγινε σωτήρας

Η Shelman Α.Ε. τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 και οι πλειστηριασμοί για το εργοστάσιο της Κομοτηνής ξεκίνησαν το 2016. Τελικά, και αφού το τίμημα μειώθηκε δραματικά δεδομένου ότι δεν βρισκόταν επενδυτής, στις 29 Δεκεμβρίου 2022 το ακίνητο πωλήθηκε αντί σχεδόν 5,8 εκατ. ευρώ. Ο Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά ότι «μια από τις πρώτες επισκέψεις μου ως υπουργός Ανάπτυξης ήταν στο εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, όπου από τότε είχα δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Καίτοι οι αντιξοότητες ήταν πολλές και χρειάστηκε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εχθές, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή στέφθηκε με επιτυχία και το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023 θα παρουσιάσει το business plan. Επίκειται η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή».

Στη δήλωσή του ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν αποκάλυψε ποιος είναι ο αγοραστής, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη, το εργοστάσιο αγοράστηκε από την κοινοπραξία Alfa Wood–Τακά. Ο Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίασε το γεγονός ως απόδειξη των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της πτωχευμένης από το 2014 εταιρείας και της σημασίας που δίνει στις επενδύσεις – ιδιαίτερα στην περιοχή της Ροδόπης. Μάλιστα ο «γαλάζιος» βουλευτής σημείωσε στη συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι επενδυτές επειδή του το αποκάλυψε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Άδ. Γεωργιάδης.

Η ακριβής αναφορά του Ευρ. Στυλιανίδη στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν: «Θα σας ανακοινώσω κάτι εξαιρετικά θετικό και επίκαιρο. Πριν από λίγο είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πλειστηριασμού της Shelman, βρέθηκε ανάδοχος και η Shelman έχει πλέον αγοραστεί από έναν νέο επενδυτή ο οποίος θα τη βάλει μπροστά καλώντας ξανά τους εργαζόμενους. Είναι η Alfa Wood μαζί με τον επιχειρηματία κ. Τακά, που ουσιαστικά κέρδισαν τον διαγωνισμό και οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να ξαναλειτουργήσουν τη βιομηχανία. Βλέπετε δηλαδή ακόμη μία πτυχή της αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης και της συνέπειας που επιδείξαμε κι εμείς διεκδικώντας για την περιοχή».

Shelman Κομοτηνής: Μπαταχτσήδες επενδυτές με "χορηγό επικοινωνίας" τον Άδωνη και "λαγό" τον Ευρ. ΣτυλιανίδηΠράγματι, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, στον πλειστηριασμό που διενεργήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, βρέθηκε επενδυτής για το εργοστάσιο της Shelman στη Θράκη.

Σε αντίθεση όμως με όσα επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται για νέο επενδυτή, αλλά για παλιό, ο οποίος μάλιστα έχει συμβάλει στην πτώχευση της εταιρείας το 2014. Ο όμιλος Alfa Wood, ο οποίος μαζί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Τακά, η οικογένεια του οποίου διαχειριζόταν προ πολλών ετών την επίσης οριστικά χρεοκοπημένη από το μακρινό 1999 εταιρεία Βαλκάν Έξπορτ αφήνοντας χρέη τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων δραχμών στο ελληνικό δημόσιο, ήταν αυτός που διαχειριζόταν το εργοστάσιο της Shelman από το 2009.

Η “Alfa Wood Group” και οι θυγατρικές της “Alpha Wood ΑΕΒΕ” και “Alpha Wood Πίνδος”, ανήκουν στον επιχειρηματία Αντ. Αδαμόπουλο. Η εταιρεία του Αδαμόπουλου, η οποία σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη συμμετείχε στον πλειστηριασμό και αγόρασε ξανά, ως κοινοπραξία προφανώς με την επιχειρηματική οικογένεια Τακά, το εργοστάσιο της Shelman, οφείλει στην εταιρεία περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για μπαταχτσή, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως ο επενδυτής που θα διασώσει το εργοστάσιο ενώ επί των ημερών του οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Η εταιρεία του Αντ. Αδαμόπουλου εμφανίζεται συγκεκριμένα να οφείλει ακόμη στη Shelman πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της έναντι πιστωτών ανέρχεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις σε περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που οφείλεται στη Shelman δεν εισπράχθηκε ποτέ από τον αρμόδιο εκκαθαριστή. Σύμφωνα με επιχειρηματικές πηγές, το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα από την Alfa Wood θα έπρεπε να οδηγήσει τον εκκαθαριστή να ζητήσει άρση αυτοτέλειας του νομικού προσώπου που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, ενέργεια η οποία δεν έγινε. Το Documento προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του καλώντας τον στο τηλέφωνο και αποστέλλοντάς του σχετικό μήνυμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Πάντως δύο από τις εταιρείες του ομίλου, η “Alfa Wood Ανώνυμη Εμπορική” και “Βιομηχανική Εταιρεία Επεξεργασίας Ξύλου”, και η “Alfa Wood Πίνδος Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία”, βρίσκονται και στις λίστες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου, ενώ το βιομηχανικό συγκρότημα της δεύτερης έχει βγει σε πλειστηριασμό.

Πρόστιμα για πλαστά τιμολόγια

Το γεγονός ότι η εταιρεία που πτώχευσε το εργοστάσιο της Shelman στη Θράκη είναι η ίδια που εμφανίζεται σήμερα ως σωτήρας, δεν αποτελεί το μοναδικό αγκάθι στην επένδυση. Οι εταιρείες του “Alfa Group”, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, έχουν ελεγχθεί και τιμωρηθεί κατά καιρούς με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Τα στοιχεία βρίσκονται πέραν πάσης αμφιβολίας στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, δηλαδή του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος πανηγυρίζει σήμερα για την επένδυση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των οποίων έχει γνώση το Documento, στην “Alfa Wood Πίνδος” επιβλήθηκε για έκδοση πλαστών τιμολογίων για το 2007 πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ, για το 2008 πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ, για το 2009 πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ, για το 2010 πρόστιμο 2,3 εκατ. ευρώ, και για το 2011 πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο διάστημα αυτό, εμφανίζεται να είχε εκδώσει πάνω από 2.505 πλαστά τιμολόγια συνολικού ύψους άνω των 21 εκατ. ευρώ, και το συνολικό πρόστιμο που της επέβαλε το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών, ανήλθε σε περίπου 10,6 εκατ. ευρώ.

Shelman Κομοτηνής: Μπαταχτσήδες επενδυτές με "χορηγό επικοινωνίας" τον Άδωνη και "λαγό" τον Ευρ. Στυλιανίδη

Αντιστοίχως, η “Alfa Wood AEBE”, η άλλη θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου Αδαμόπουλου, εντοπίστηκε επίσης για την τετραετία 2010-2013 να έχει εκδώσει συνολικά 1.500 πλαστά φορολογικά στοιχεία και της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο σχεδόν 7,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το 2010 εμφανίζεται να εξέδωσε 384 πλαστά τιμολόγια για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ, το 2011 να εξέδωσε 394 πλαστά τιμολόγια και υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,3 εκατ. ευρώ, το 2012 εξέδωσε σύμφωνα με τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών 403 πλαστά τιμολόγια για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,1 εκατ. ευρώ, και το 2013 εξέδωσε 119 πλαστά φορολογικά στοιχεία για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 620.000 ευρώ.

Shelman Κομοτηνής: Μπαταχτσήδες επενδυτές με "χορηγό επικοινωνίας" τον Άδωνη και "λαγό" τον Ευρ. Στυλιανίδη

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Oμιλος “Alfa Wood” έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα εν λόγω πρόστιμα, χωρίς ωστόσο να είναι προσώρας γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών. Οι ίδιες εταιρείες πάντως εμφανίζονται επίσης να είχαν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος τους έχουν εκδοθεί και διαταγές πληρωμής περίπου 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ακάλυπτες επιταγές τους ξεπερνούν το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

Χορηγός επικοινωνίας ο Άδωνης Γεωργιάδης

Τα παραπάνω στοιχεία – από τα πλαστά τιμολόγια για τα οποία έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα στις εταιρείες συμφερόντων του Αντ. Αδαμόπουλου, μέχρι τα χρέη της εταιρείας προς τη Shelman αλλά και συνολικά προς πιστωτές και Δημόσιο – είναι οπωσδήποτε γνωστά στο υπουργείο Ανάπτυξης και στον αρμόδιο υπουργό. Παρ’ όλα αυτά ο Άδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται ως χορηγός επικοινωνίας της εταιρείας, την οποία έχει επισκεφθεί και έχει διαφημίσει ως τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας. Στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Alfa Wood στη Λάρισα και ενώπιον τηλεοπτικών και φωτογραφικών φακών περπάτησε κυριολεκτικά αγκαλιά με τον πρόεδρο του ομίλου Αντ. Αδαμόπουλο. Οι φωτογραφίες της επίσκεψής του αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις του με τον επιχειρηματία είναι εξαιρετικές, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αρκέστηκε στις αβρότητες. Αντιθέτως, δήλωσε στους τοπικούς και όχι μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν την επίσκεψή του, ότι «είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας, με πολλές εξαγωγές, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα και με πολύ υψηλή ποιότητα. Ως υπουργός Ανάπτυξης είμαι εξαιρετικά ευτυχής που τέτοιες βιομηχανίες μπορούν και λειτουργούν στην Ελλάδα και υπό τέτοιες συνθήκες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται».

Σε επικοινωνία που είχε το Documento με τον Αδ. Γεωργιάδη εκείνος απάντησε ότι ο πλειστηριασμός δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και παρ΄ ότι στο παρελθόν είχε δηλώσει στη Βουλή πως η επένδυση πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δήλωσε σαφώς ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Επιπλέον σημείωσε ότι ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει το εργοστάσιο για τουλάχιστον μια τριετία, γεγονός που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται να πωληθεί. Όσον αφορά την Alfa Wood, επανέλαβε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανία ξυλείας στην Ελλάδα και δήλωσε εκ νέου χαρούμενος για την εξέλιξη της υπόθεσης του εργοστασίου της Shelman.

Αναφορικά, δε, με τα πλαστά τιμολόγια για τα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου, είπε ότι η Alfa Woοd έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

πηγή

Το κλίμα στους κόλπους των πρώην εργαζομένων

Οι κύριοι Βασίλης Τακάς και Αντώνης Αδαμόπουλος επισκέφθηκαν προσφάτως  (04/01/2023) την Κομοτηνή και το εργοστάσιο της Shelman στη βιομηχανική περιοχή, και στις συναντήσεις που είχαν συστήθηκαν ξεκάθαρα ως οι νέοι ιδιοκτήτες.
«Το σχήμα όπως βλέπουμε απαρτίζεται από δύο πολύ ικανούς κυρίους που εδώ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να έχουμε το “καλύτερο” αποτέλεσμα», σχολιάζουν δηκτικά οι πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν σοκαριστεί όπως και όλοι οι πρώην εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας (προμηθευτές ξύλου, μεταφορείς, πωλητές ανταλλακτικών και αναλωσίμων, τεχνικές εταιρίες, κ.ά.) από την εξέλιξη, καθώς είναι τόσο αρνητική που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να τη φανταστούν.
Ο κ. Αδαμόπουλος είναι παλιός τους γνώριμος και αποτελεί μια ιδιαίτερα κακή, τραυματική εμπειρία για όλους τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κρύβουν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν «σε μια περιπέτεια νέας συνεργασίας». Άλλωστε σε όλους τους χρωστά μεγάλα χρηματικά ποσά «από το προηγούμενο “πετυχημένο” πέρασμα του από τη Shelman», όπως με πίκρα σχολιάζουν.
Ταυτόχρονα, βάσει της πείρας τους και των γνώσεών τους επί του αντικειμένου, προβλέπουν ότι αυτό που πρόκειται να γίνει, είναι, «να δουλέψουν ένα μικρό κομμάτι του εργοστασίου (γραμμή εμποτισμού και μελαμίνη) που απαιτεί μικρό κόστος συντήρησης, μικρά κεφάλαια κίνησης και μικρό αριθμό εργαζομένων, και τη γραμμή μοριοσανίδας η οποία έχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη αξία μεταπώλησης, θα την αποσυναρμολογήσουν και θα την πουλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα παρακάμψουν και τις απαιτήσεις της λειτουργίας για τρία χρόνια, καθώς και της πρόσληψης του 40% των πρώην εργαζομένων – περίπου 35 άτομα».
Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί το οτι το επιχείρημα ότι τόσα χρόνια που γίνονται πλειστηριασμοί δεν υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δεν ευσταθεί. Υπήρξαν επιχειρηματίες που εκδήλωσαν την πρόθεση να ξαναζωντανέψουν το εργοστάσιο, και ήρθαν στην Κομοτηνή με τον υπουργό Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 2019. Και υπάρχουν βίντεο με τον υπουργό να δηλώνει ότι είναι σοβαροί επιχειρηματίες και οτι έχουν υποβάλει σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο. Όμως στη συνέχεια ο υπουργός απέσυρε τη στήριξή του προς τους συγκεκριμένους και εδώ και αρκετό καιρό (όπως και ο ίδιος σε δηλώσεις του ισχυρίζεται), συνεργάζεται με τους κυρίους Τακά και Αδαμόπουλο…
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood