ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες)

Για τον υπερδιπλασιασμό του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού, βάσει των όσων προβλέπει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησής της στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα-Egis, προειδοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων σε αυτήν (ΣΕΤΕΟ).
diodia-allagi-708-1

Παρακινεί μάλιστα τους Δήμους να εισάγουν το θέμα προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και να πάρουν θέση. Ο σύλλογος διατίθεται, εφόσον προσκληθεί, να παρουσιάσει μεταξύ άλλων τη Μελέτη που εκπόνησε σε συνεργασία με έγκριτους οικονομολόγους και η οποία αποδεικνύει ότι η παρούσα δημόσια διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου είναι αυτή που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον, με σκοπό να διερευνηθούν κοινές δράσεις με τους ΟΤΑ για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της ασφαλούς και προσβάσιμης (λόγω κόστους) μετακίνησης των πολιτών των περιοχών από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός.

Εν όψει της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την 35ετή παραχώρηση του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της χώρας με την τεράστια γεωστρατηγική σημασία και του οποίου η κατασκευή κόστισε 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ο ΣΕΤΕΟ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: 

Η παραχώρηση αυτή είναι ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το έργο είναι πλήρως κατασκευασμένο και λειτουργικό ήδη από το 2010 και αποπληρώνει τμήμα του Δημόσιου Χρέους.
  2. Παρά το χαμηλότερο τίμημα διοδίων από όλους τους άλλους αυτοκινητοδρόμους, παράγει έσοδα τα οποία καλύπτουν πλήρως τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του, ενώ εξασφαλίζει και υπερβάλλον κεφάλαιο που μπορεί να διατεθεί σε άλλα έργα ή επενδύσεις.

Αναρωτιόμαστε, σε ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, ποιο θα ήταν το εύλογο τίμημα παραχώρησης ώστε να μη θεωρηθεί “ξεπούλημα” δημόσιας περιουσίας;

Αναρωτιόμαστε ακόμη, λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τις παλαιότερες συμβάσεις παραχώρησης αλλά και την περίοδο του Covid όπου αποζημιώθηκαν όλοι οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι για διαφυγόντα κέρδη: ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πει ότι τελικά αυτό που συμβασιοποιείται αρχικά, εφαρμόζεται, ή τελικά έχουμε λεόντειες συμβάσεις όπου τα κέρδη (ως εξασφαλισμένα) πάνε στους ιδιώτες και οι ζημιές στο δημόσιο;

Για την τεκμηρίωση των απόψεών μας καταθέτουμε Μελέτη που εκπόνησε ο Σύλλογος Εργαζομένων της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” (ΣΕΤΕΟ) σε συνεργασία με έγκριτους οικονομολόγους, η οποία αποδεικνύει ότι η παρούσα δημόσια διαχείριση του αυτοκινητόδρομου είναι αυτή που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Όπως έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν (22/1/2021), η παραχώρηση της Εγνατίας οδού και των Καθέτων Αξόνων της θα επηρεάσει κυρίως τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος των μεταφορών και της μετακίνησης των πολιτών, λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων που κανείς δεν γνωρίζει που θα φτάσουν.

Σήμερα η χρέωση των διοδίων είναι 0,03€/χλμ και υπάρχουν αρκετές απαλλαγές για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και δυνατότητα διεύρυνσής τους. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2018/25.5.2020, θα πρέπει το Δημόσιο να αυξήσει τη χρέωση στα 0,04€/χλμ. Μετά την παραχώρηση η χρέωση θα είναι άμεσα 0,05€ χλμ σύμφωνα με το άρθρο 19.2.2(ii) του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης, και μετά την 5η τμηματική προθεσμία, 0,063€/χλμ, σύμφωνα με το άρθρο 19.2.2(i) του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης. Δηλαδή, θα υπερδιπλασιαστεί το κόμιστρο όλων των διοδίων και θα κοπούν όλες οι απαλλαγές – και αν ακόμη κρατήσουν κάποιες αυτές θα είναι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού μιας και η σύμβαση δεν τις προβλέπει.

Μπορείτε να διαπιστώστε εύκολα από τους επισυναπτόμενους πίνακες τις τιμές που θα πληρώνουν οι πολίτες σε κάθε σταθμό διοδίων, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι προβλεπόμενες τιμαριθμικές προσαυξήσεις. Ακόμη και η εφαρμογή πλήρως αναλογικού συστήματος χρέωσης – αν γίνει – (άραγε ποιος θα πληρώσει το κόστος του συστήματος;), το κόστος χρήσης ανά χιλιόμετρο δεν θα αλλάξει”.

ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες)

ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες) ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες) ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες) ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες) ΣΕΤΕΟ: Έρχεται ο υπερδιπλασιασμός του κόμιστρου όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού (πίνακες)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood