Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΕΚΚΛΗΣΙΑ Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride

Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (η πρώτη ήταν στις 14 Αυγούστου), δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι πραγματοποίησαν οργανωμένο συλλαλητήριο στο Βελιγράδι κατά της διοργάνωσης του EuroPride στην πρωτεύουσα της χώρας τους.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε ο σύλλογος «Ενωμένοι για την Παράδοση και την Οικογένεια», και οι διαμαρτυρόμενοι Σέρβοι πολίτες έψαλλαν και φώναξαν συνθήματα, με εικόνες, σταυρούς, λάβαρα και τη σημαία της Σερβίας ανά χείρας, και υπέγραψαν αίτημα για την απαγόρευση του EuroPride το οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη (πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1992 στο Λονδίνο).

Οι διαδηλωτές διεμήνυσαν στον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΛΟΑΤΚΙ και να εμείνει στη θέση του για ακύρωση της διοργάνωσης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε για αναγκαιότητα ακύρωσης της διεξαγωγής του EuroPride “λόγω της δύσκολης κρίσης στο Κόσοβο”, σημειώνοντας πως δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση, αλλά προσθέτοντας ότι “η Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα”. Η πρωθυπουργός, δε, της χώρας, Άνα Μπρνάμπιτς, που δηλώνει ανοιχτά πως είναι λεσβία, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς δεν σκόπευε να απαγορεύσει την πορεία, και εξέφρασε απλώς τη γνώμη του. Ο Σέρβος πρόεδρος σύμφωνα με την πρωθυπουργό, κάλεσε τους διοργανωτές του EuroPride να αναστείλουν την παρέλαση εξ αιτίας απειλών που δέχθηκε η εκδήλωση από ακροδεξιούς κύκλους. Η Μπρνάμπιτς στήριξε τις θέσεις του Βούτσιτς για την εκδήλωση, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του για την ασφάλεια της πορείας. “Όσα υποστηρίζουν οι διοργανωτές του EuroPride είναι σύννομα και συνταγματικά. Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις για τη χώρα μας; Για τον λόγο αυτό δεν απαγορεύουμε την εκδήλωση, αλλά απευθύνουμε έκκληση για αναστολή της”, υπογράμμισε η ίδια.

Επίσκοπος Νικάνωρ: “Προστατεύουμε την οικογένεια και τη Σερβία αν και μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένους ή σε κάποιους που πιστεύουν διαφορετικά”.

Ο επίσκοπος Νικάνωρ ανέφερε ότι οι συμπατριώτες του ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορίας, των εκκλησιών και των παραδόσεων της Σερβίας, και χαιρέτισε τη θέση του Βούτσιτς να μη διοργανωθεί το Europride στο Βελιγράδι. “Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν”, τόνισε ο επίσκοπος και πρόσθεσε οτι οι συμμετέχοντες “ήρθαν για να προστατέψουν την οικογένεια, τα παιδιά και τη Σερβία, αν και μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένους ή σε κάποιους που πιστεύουν διαφορετικά”. Ακόμη έκανε λόγο για “ιερόσυλη πράξη κατά του έθνους, της εκκλησίας και των οικογενειών μας”, και εξέφρασε την άποψη οτι η ομοφυλοφιλία πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και στη Ρωσία όπου από το 2013 απαγορεύεται με νόμο η ομοφυλοφιλική προπαγάνδα με στόχο τους ανηλίκους. Άλλωστε όπως επεσήμανε ο επίσκοπος “οι πιστοί είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους και να αντισταθούν σε όσους σχεδιάζουν να καταστρέψουν τις σερβικές αξίες”.

Οι διοργανωτές πάντως από την πλευρά τους επιμένουν ότι το EuroPride του Βελιγραδίου  θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Κατέβασαν τις αλβανικές σημαίες

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατέβασαν από φανοστάτες αλβανικές σημαίες που ήταν κρεμασμένες δίπλα από τις σερβικές, και τις πάτησαν, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν, φωνάζοντας «το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας».

Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride

Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPrideΣερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride