Σεμινάρια για τα οφέλη της κατοχύρωσης της εφευρετικής δραστηριότητας και της προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα.

Τα σεμινάρια διοργανώνουν από κοινού ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας – European Patent Office (EPO) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, σε φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε ανεξάρτητους εφευρέτες, αλλά και σε επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και start-ups που έχουν στην διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης, και επιθυμούν κατοχύρωση.

Απώτερος σκοπός αποτελεί η διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, με οφέλη για τους ίδιους τους εφευρέτες.

Τις διήμερες εκδηλώσεις θα χαιρετίσουν η Αντιπρύτανης  Έρευνας  και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ Δρ Πρόδρομος Τσιαβός, και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Δρ Ιωάννης Καπλάνης. Με σειρά παρουσιάσεων, ομιλητές-εκπρόσωποι του EPO και του ΟΒΙ, θα επιχειρήσουν να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στους κύριους άξονες: The European Patent System – Economic benefits of IPRs – Patents as source of Technological Information.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται λίγο πριν την ίδρυση Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Μέσω του νέου Γραφείου (Περιφερειακή Βιβλιοθήκη), θα δίνεται η δυνατότητα για διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό της περιοχής να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης του ΟΒΙ σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει και τελικά στην κατοχύρωση της εφευρετικής τους δραστηριότητας και στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας.