Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στις 18:22 ώρα Ελλάδος στην Αλάσκα, και τη δόνηση κατέγραψε (και) ο σχολικός σεισμογράφος του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα School Network Alerts Citizens (SNAC-https://snac.gein.noa.gr/project-network/) υπό τον συντονισμό του Σεισμολόγου-Γεωφυσικού, Διευθυντή Ερευνών του Γεωφυσικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα.
“Οι σεισμογράφοι του δικτύου αντιλήφθηκαν τον σεισμό της Αλάσκας”, επισημαίνει ο υπεύθυνος καθηγητής του σχολείου των Σαπών, Δημήτρης Πρασόπουλος, ο οποίος παρατήρησε και δημοσίευσε σεισμογράμματα της σεισμικής δραστηριότητας από Μεσσηνία, Ελληνογερμανική Αγωγή (Αθήνα), Ηγουμενίτσα, Σπάρτη, Αυλωνάρι (Εύβοια).
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου σε απόσταση: 10.000 km από τη Μεσσηνία, 9.970 km από τη Σπάρτη, 9.500 km από τις Σάπες, 9.860 km από Αθήνα.

 

Ο σχολικός σεισμογράφος του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών έχει καταγράψει ακόμη σεισμούς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αυστραλία.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον επίσημο ιστότοπο του Γεωφυσικού Ινστιτούτου-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα: http://www.gein.noa.gr/el/
(Δεδομένα για την οπτική επεξεργασία από πρόγραμμα SNAC
Εικόνες από επίσημους ιστότοπους: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (G.I-N.O.A) http://www.gein.noa.gr/el/