Σειρήνες και καμπάνες θα ηχήσουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», και με σενάρια αεροπορικής επίθεσης και Χημικής Βιολογικής Ραδιολογικής Πυρηνικής απειλής.
seirines-1024x614

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (Τ.Α.Μ.Σ.) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23», και της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (Τ.Α.Α.Σ.) «ΑΝΤΙΟΧΟΣ-23», θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας.

Η ενέργεια έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Εξάλλου ταυτόχρονα θα κρούσουν οι καμπάνες των Ναών με σειρά βραχέων κωδωνισμών σε ταχύ ρυθμό διάρκειας τριών λεπτών.

Συγκεκριμένα:

  • Ώρα 11:00 | Σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 11:05 | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
  • Ώρα 11:10 | Σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 11:15 | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
  • Ώρα 11:30 | Σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού Χημικής Βιολογικής Ραδιολογικής Πυρηνικής (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλής, για χρονική διάρκεια δύο λεπτών (ήχος διακοπτόμενος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 11:35 | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
  • Ώρα 12:20 | Σήμανση συναγερμού Χημικής Βιολογικής Ραδιολογικής Πυρηνικής (Χ.Β.Ρ.Π.) προσβολής για χρονική διάρκεια δύο λεπτών (ήχος διακοπτόμενος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 12:25 | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
  • Ώρα 12:30 | Σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού Χημικής Βιολογικής Ραδιολογικής Πυρηνικής (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλής, για χρονική διάρκεια δύο λεπτών (ήχος διακοπτόμενος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 12:35 | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» επιστρέφει φέτος μετά από απουσία δύο ετών και πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς μεγάλος αριθμός μέσων και προσωπικού βρίσκεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Υπήρξαν, μάλιστα, σκέψεις για ματαίωση ή αναβολή της άσκησης, ωστόσο κρίθηκε ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων.

Η άσκηση τυπικά ξεκίνησε την Τετάρτη 27/9 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι την τελική φάση υπάρχει σταδιακή κλιμάκωση των σεναρίων, που ξεκινούν με κρίση, ένταση, εχθροπραξίες, και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση και συντριβή των εχθρικών δυνάμεων στον Έβρο. Στην άσκηση συμμετέχουν επί 24ώρου όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σώματα Ασφαλείας και οι φορείς του Πολιτικού Τομέα που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις επί χάρτου και επί του πεδίου.

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και φυσικές καταστροφές

Ο φετινός «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» ξεχωρίζει για μια σειρά από λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι διεξάγεται εν μέσω φυσικών καταστροφών που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας. Περίπου οκτακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η Ζ′ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομέων και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, βρίσκονται επί ποδός για την κακοκαιρία «Elias», όπως και μεγάλη δύναμη του Μηχανικού αλλά και πτητικά μέσα των τριών κλάδων. Παράλληλα συνεχίζεται η συνδρομή του Στρατού στις πληγείσες περιοχές, ενώ μεγάλος αριθμός προσωπικού που ανήκει στα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και «ΧΕΛΜΟΣ» βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα αναμένοντας οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.

«Θύμα» της κλιματικής κρίσης είναι και η τελική φάση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», η Τ.Α.Μ.Σ. «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», η οποία ως είθισται λαμβάνει χώρα στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο. Ωστόσο, μετά από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από τη χρήση πραγματικών, πυρών και μάλιστα σε μια περιοχή που υπέφερε το φετινό καλοκαίρι, αποφασίστηκε ο επαναπρογραμματισμός της άσκησης κατά το διάστημα 3 έως 7 Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η κλιμάκωση των σεναρίων θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διεξαγωγή μεγάλης αποβατικής ενέργειας με στόχο την ενίσχυση φίλιων δυνάμεων και την «ανακατάληψη» της Σάμου. Εκτός απροόπτου, το σενάριο θα εκτελεστεί στις 3 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Πιο συγκεκριμένα, τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αποβιβαστούν σε ακτή του νησιού και υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη θα ασφαλίσουν την περιοχή ώστε να ακολουθήσει η απόβαση τακτικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων από τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Καινοτομίες

Στην άσκηση θα εξεταστούν για πρώτη φορά σενάρια αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, κατά τα πρότυπα των γεγονότων του 2020 στον Έβρο, στα οποία εκτός από τον Στρατό θα συμμετάσχουν δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Επίσης για πρώτη φορά η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσια κτίρια, γέφυρες κ.λπ.

Την πρώτη τους εμφάνιση στη μεγάλη εθνική διακλαδική άσκηση θα κάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι», που πρόσφατα έλαβαν την Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (FOC) από το ΑΤΑ, ενώ σε ορισμένα σενάρια θα συμμετάσχουν και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood