Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

"Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στοχοποιεί εργαζόμενους και στελέχη της τράπεζας με στόχο τη γρήγορη μείωση του προσωπικού και του αντίστοιχου εργασιακού κόστους, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κέρδη της τράπεζας είναι ιδιαίτερα υψηλά".
5546523

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, με βασικό αίτημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, εν όψει της απόφασης της Διοίκησης για σημαντική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων, με πρώτα θύματα, προδήλως, εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους.

  • Η διοίκηση Μεγάλου περιθωριοποιεί εργαζόμενους στον νέο «ψηφιακό μετασχηματισμό» που επιχειρεί και αρνείται να τους δώσει αρμοδιότητες.

Σκοταδισμός, βαριά παραβίαση της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη απέναντι στους υπαλλήλους, εκδικητικές συμπεριφορές – στα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας – με σκοπό την εξώθηση σε εθελούσια αποχώρηση, εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε ανθρώπους με αναπηρία· ένα τρίπτυχο που συνθέτει την εσωτερική λειτουργία της Τράπεζας Πειραιώς και παραμένει στο σκοτάδι υπό την ανοχή της ΟΤΟΕ που κάνει ότι δεν βλέπει. Τι κι αν μέχρι τώρα έχει λάβει 17 δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα για να διασωθεί; Τι κι αν τα στελέχη της βαυκαλίζονται για το βλέμμα στο μέλλον και τον εκσυγχρονισμό της; Τι κι αν η διαφήμιση την εμφανίζει ως «ανθρωποκεντρική» τράπεζα; Αν κάποιος φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, εύκολα θα διαπιστώσει ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» περνά πάνω από τα “πτώματα” των τραπεζοϋπαλλήλων της και δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου απέναντι σε όσους αδυνατούν να εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή. Την περασμένη Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφθηκε το νέο κατάστημα στα Βριλήσσια και μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ψηφιακά και τους προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες με επίκεντρο την προσωπική σχέση με τα στελέχη της τράπεζας σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που δεν θυμίζει παραδοσιακό τραπεζικό δίκτυο», ανέφερε σχετικά. Ο Χρ. Μεγάλου εξειδίκευσε και μίλησε για την «ανθρωποκεντρική» κουλτούρα της τράπεζας απέναντι στους υπαλλήλους που απασχολεί και για τη δήθεν εξυπηρέτηση της κοινωνίας με τον εκσυγχρονισμό της. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μπορεί κάποιος να μιλά ανερυθρίαστα για ανθρωποκεντρική κουλτούρα; Είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται σχετικά από υγιείς συνδικαλιστές που τιμούν τον ρόλο τους, να υπάρχουν διευθυντές υποκαταστημάτων οι οποίοι πιέζουν ταμίες που έχουν μπει «στον πάγο», με δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει θέση για σένα στην τράπεζα, καλό είναι να φύγεις»;

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

  • Απέναντι στη “μεγαθυμία” του Χρ. Μεγάλου στέκονται πλέον οι πέντε σύλλογοι εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς, ΣΕΥΤΠΕ, ΣΕΤΑΠ, ΣΥΓΤΕ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ, ΕΤΒΑ.

Σε κοινή συνεδρίασή τους – ενδεικτική του προβλήματος που δημιουργεί στους τραπεζοϋπαλλήλους η “ανθρωποκεντρική” κουλτούρα του Χρ. Μεγάλου – αποφάσισαν, πέραν των καταγγελιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της ενημέρωσης της ΟΤΟΕ, να δράσουν συλλογικά και να σταθούν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, «απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και στα εκβιαστικά διλήμματα μέσω των οποίων επιχειρούν να εμφανίσουν ως μονόδρομο την “εθελουσία” έξοδο εκατοντάδων συναδέλφων».

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

 

  • «Σκοτώνουν» τον τραπεζοϋπάλληλο.

Πίσω από τους επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «αντεργατικές» και «εκβιαστικά», βρίσκονται γεγονότα. Γεγονότα που δεν τιμούν τη διοίκηση Μεγάλου και φέρνουν προ των ευθυνών τους όχι μόνο την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ αλλά ακόμη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, όπως το ΣΕΠΕ, που μπορεί να είναι «ξεδοντιασμένο» από τους νόμους των Βρούτση και Χατζηδάκη, ωστόσο ακόμη μπορεί να επεμβαίνει. Όπως λοιπόν καταγγέλλεται σχετικά, αυτές τις αντιδράσεις πυροδοτεί η παραβίαση της υποχρέωσης πρόνοιας από την πλευρά της διοίκησης Μεγάλου, που έχει θέσει «στον πάγο» 700 ανθρώπους στους οποίους αρνείται να δώσει αρμοδιότητες και τους επιβάλλει να κοιτούν τα ταβάνι για να εξωθηθούν σε εθελούσια έξοδο. Πρόκειται για ταμίες σε ειδικότητα, που απασχολούνται σε υποκαταστήματα της επαρχίας. Αυτό φέρνει ο «εκσυγχρονισμός» της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν θα υπάρχουν συναλλαγές εντός των υποκαταστημάτων και οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να μετατραπούν σε πωλητές. Άρα εγκαταλείπεται η παραδοσιακή τραπεζική. Τι θα κάνουν όμως οι μεγάλοι σε ηλικία πελάτες της τράπεζας που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι; Πώς θα εξυπηρετηθούν; Πρόσφατη έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κατέδειξε ότι μόλις το 31% των εργαζομένων σε χειρωνακτικές εργασίες κατέχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ το ποσοστό των συνταξιούχων χωρίς αυτές τις δεξιότητες ξεπερνά το 80%. Τελικά αυτή είναι η εξυπηρέτηση της κοινωνίας για την οποία δηλώνει υπερήφανος ο κ. Μεγάλου;

  • Την πανελλήνια απεργία των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζει και η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Όπως τονίζει, “με την επιδιωκόμενη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και του αριθμού των εργαζόμενων που εξυπηρετούν τους καταναλωτές, αποδυναμώνονται οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα της περιφέρειας, και δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα για όλους τους πολίτες που δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Από την άλλη μεριά πλήττεται το δικαίωμα στην εργασία 780 υπαλλήλων οι οποίοι οδηγούμενοι στην ανεργία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση των καταναλωτικών οικογενειακών τους αναγκών. Τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και ιδίως των εργαζομένων τους, αποφεύγοντας πρακτικές που στο όνομα της κερδοφορίας οδηγούν σε αδιέξοδο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς”.

  • Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) επισημαίνει:

«Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων δίνει μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και αντιτάσσεται στη πολιτική συρρίκνωσης της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς που έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση τόσο του δικτύου των καταστημάτων όσο και των θέσεων εργασίας. Η διοίκηση της Τράπεζας με άλλοθι τον εκσυγχρονισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία των “καταστημάτων του μέλλοντος”, προχωρά σε μια νέα, στοχευμένη εθελούσια έξοδο 780 συναδέλφων μας. Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών, στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην απογύμνωση του δικτύου από έμπειρο προσωπικό. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στοχοποιεί εργαζόμενους και στελέχη της τράπεζας με στόχο τη γρήγορη μείωση του προσωπικού και του αντίστοιχου εργασιακού κόστους, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κέρδη της τράπεζας είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η ΟΤΟΕ δηλώνει αντίθετη με αυτή την πολιτική, στηρίζει τις διεκδικήσεις, και καλεί τους εργαζόμενους της τράπεζας να συμμετάσχουν στην απεργία. Ο ενωτικός και συλλογικός αγώνας των εργαζομένων για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να νοιώθουν ασφάλεια και σιγουριά όλοι οι εργαζόμενοι, αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα».

πηγές: documentonews.gr, newsbreak.gr, athina984.gr, ertnews.gr, fpress.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood