Οι γεύσεις και η φιλοξενία είναι η ουσία της Μεσογείου. Εκτός από τις θάλασσες, οι γεύσεις της νότιας Ευρώπης είναι εξίσου γνωστές και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως. Συνεπώς το ενδιαφέρον για γνωριμία με τα μέρη προέλευσης των γεύσεων αυτών συμβάλλει στην προσέλευση ακόμη περισσότερων τουριστών που επισκέπτονται ήδη αυτές τις χώρες για το μοναδικό τοπίο τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες φιλοξενίας και παροχής γευμάτων να ανθίζουν. Ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να είναι πιο απαιτητικοί και επιλεκτικοί, επιδιώκοντας καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τουρισμού αναγκάστηκε να προσαρμοστεί εξ αιτίας της οικονομικής ύφεσης, επενδύοντας στην επαγγελματική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Η τυποποίηση και σήμανση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, και οι επενδύσεις σε νέες τουριστικές τάσεις όπως ο «οινο- γαστρονομικός» τουρισμός, θεωρήθηκαν απαραίτητες.

ΕΒΕΡΣε μια προσπάθεια να προσφέρουν στα μέλη και στους συνεργάτες τους την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μάθουν ο ένας από τον άλλον, το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης από την Ελλάδα, και η Regio Cop LTD από την Κύπρο, ένωσαν τις δυνάμεις τους με την “Centro Superior de Hosteleria” στο πρόγραμμα “Medflavors”, το οποίο με τη χρηματοδότηση του “Erasmus” στοχεύει στην υποστήριξη επαγγελματιών ή σπουδαστών στον τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών τροφοδοσίας, για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, το οποίο όχι μόνο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες κατάρτισης, αλλά θα δημιουργήσει και μία συλλογή αυθεντικών μεσογειακών συνταγών που θα παρέχονται δωρεάν στο κοινό μέσω ιστοσελίδας.

Η πρώτη εκπαιδευτική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στη Βαλένθια, 3-9 Μαρτίου, και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν καλούνται να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

«Μέσω του προγράμματος θα δώσουμε τη δυνατότητα σε μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, να εκπαιδευτούν στην Ισπανία και στην Κύπρο στα μεσογειακά προϊόντα διατροφής, και να αναγνωρίσουν την αξία της μεσογειακής κουζίνας σε έναν νέο και αυξανόμενο τύπο τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό», σημειώνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, και προσθέτει: «Στόχος του έργου αυτού, είναι η διακρατική ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα του διατροφικού τουρισμού, και η δημιουργία ενός διακρατικού μεσογειακού προϊόντος». 

ΓΡΑΒΑΝΗΣ
Ο κ. Αντώνης Γραβάνης.

Επικεφαλής του έργου είναι το Επιμελητήριο της Ροδόπης, και η πρόταση που υποβλήθηκε σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, «είναι ανάμεσα στις δύο που εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα».