Σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη χώρα η εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και ευκολία ανάφλεξής τους

Άρθρο των Θ.Μ. Γιάνναρου και Γ. Παπαβασιλείου για τους τέσσερις διακόπτες των δασικών πυρκαγιών και η κρισιμότητα του τρίτου διακόπτη.
Screenshot_231
“Η σωρευτική (αθροιστική) επίδραση του θερμού και ξηρού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες, σε συνδυασμό με τον γενικά άνυδρο και θερμό χειμώνα που προηγήθηκε, έχει αυξήσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και την ευκολία ανάφλεξης τους. Ήδη από σήμερα, πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης πυρομετεωρολογικά περιόδου, η εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξής τους, βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ενώ σε ορισμένους νομούς η διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων εκτιμάται πολύ υψηλή”.
Σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη χώρα η εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και ευκολία ανάφλεξής τους
Τα παραπάνω τονίζουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος και Γ. Παπαβασιλείου με ανάρτησή τους στην ερευνητική ομάδα “The FLAME project“, και προσθέτουν:
Τα δύο παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν το άνοιγμα των δύο πρώτων διακοπτών που ελέγχουν την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών, με την ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα να επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy) και να δημιουργεί προϋποθέσεις για το άνοιγμα του τέταρτου διακόπτη που δυνητικά οδηγεί σε εξαιρετικά δύσκολα ελεγχόμενες δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, για να φτάσουμε στο άνοιγμα του τέταρτου διακόπτη θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ο τρίτος διακόπτης, ο οποίος συνιστάται στην πρόκληση φωτιάς. Με απλά λόγια, εάν δεν υπάρξει σπίθα, δεν θα υπάρξει δασική πυρκαγιά όσο ευνοϊκές και εάν είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τη φωτιά”.
Συνοψίζοντας, υπογραμμίζουν: “Το βασικό μήνυμα για τις επόμενες ημέρες (και για το σύνολο των ημερών έως το πέρας της αντιπυρικής περιόδου: Καμία χρήση φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο. Παραμένουμε ενημερωμένοι. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση”.
Σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη χώρα η εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και ευκολία ανάφλεξής τους
Τα στοιχεία για την εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και την εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξής τους, αντλούνται από ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood