• Κατά 2,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το α΄τρίμηνο του έτους, βάζοντας και επίσημα σε ύφεση την οικονομία της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας από την οικονομική κρίση του 2008, με τις επιπτώσεις του lockdown και των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού να αφήνουν το σημάδι τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Destatis (η στατιστική αρχή της χώρας), το ΑΕΠ της Γερμανίας κατέγραψε μείωση 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 2,3%.
Παράλληλα σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της Γερμανίας μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,7% μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Destatis, οι δαπάνες των νοικοκυριών κατέγραψαν πτώση 3,2%, όπως και οι ακαθάριστες επενδύσεις στη βιομηχανία, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,9%.
Οι κρατικές δαπάνες κατέγραψαν αύξηση 0,2%, ενώ οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκαν κατά 4,1%, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο σε χαμηλότερα επίπεδα την μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
Μείωση κατά 3,1% κατέγραψαν κατά το α’ τρίμηνο του 2020 και οι εξαγωγές αγαθών της χώρας, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατέγραψαν άνοδο 0,7%. Κατά  ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 1,6%.
Αναφορικά με την απασχόληση, ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε συνολικά σε 45 εκατ., αυξημένος κατά 147.000 (0,3%) κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που συνιστά τη μικρότερη αντίστοιχη αύξηση από το β’ τρίμηνο του 2010.
Τέλος, σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του έτους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου δεν θα σταθεί αρκετή για την αποφυγή περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ.
Εκτιμήσεις μάλιστα προβλέπουν συνολική ύφεση στη Γερμανία ως το τέλος του έτους, της τάξεως του 7%-10%.