Στη Φερράρα της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε η 1η διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου URBACT S.M.ALL στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής ως εταίρος.
Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου, τα υποέργα που θα υλοποιήσει ο κάθε ένας κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και καλές πρακτικές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαπρεπείς συγκοινωνιολόγοι παρουσίασαν τις νέες τάσεις και προκλήσεις στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς και της προσβασιμότητας.
Ακόμη εξετάστηκαν διοικητικά ζητήματα του έργου, ενώ προγραμματίστηκαν και οι επόμενες ενέργειες που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίησή του.
Τα στελέχη του Δήμου Κομοτηνής που συμμετείχαν στη συνάντηση, η Δέσποινα Πάσσου, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, και ο Δημήτριος Γκαρτσώνης, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη της Κομοτηνής όσον αφορά την αστική κινητικότητα, αλλά και τα επιτεύγματα του Δήμου στο θέμα της προσβασιμότητας.
Η επόμενη συνάντηση του εταιρικού σχήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ η συνάντηση στην Κομοτηνή ορίστηκε για τον Μάιο του 2024.
Οι κύριοι στόχοι του έργου SMALL (Sharing Urban Solution sto Sustainable Mobility for ALL), συνδέονται με τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος URBACT IV σχετικά με το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUM) που εξασφαλίζονται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας, της ισότητας, και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες:
1) Δημιουργία «διακρατικού δικτύου ανταλλαγών και μάθησης για τη βελτίωση της ικανότητας» μιας κοινοπραξίας οκτώ «ευρωπαϊκών πόλεων» και δημόσιων φορέων για την εφαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών SUM για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονεκτούσες ομάδες, κ.λπ.
2) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυνατών σημείων κάθε εταίρου (και ταυτόχρονα βελτίωση των αδυναμιών) που σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις/εμπειρίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας για στοχευμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, μεταφορά καλών πρακτικών και διδαγμάτων ο ένας στον άλλον.
3) Αξιοποίηση και διάδοση της «γνώσης και των πρακτικών» του εταιρικού σχήματος σχετικά με το θέμα του SUM προκειμένου να διαδοθεί σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο.
Επικεφαλής του έργου είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελούν: ο Δήμος Στρασβούργου της Γαλλίας, η Ένωση Δήμων Quadrilatero Urbano της Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος Durskininkai της Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας της Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου της Ρουμανίας και ο Δήμος Skofja Loka της Σλοβενίας.