«Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή μας», τιτλοφορείται το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σύμφωνα με το οποίο «η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή μας βρήκαν σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης καθώς κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών». Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιείται με το δελτίο Τύπου, «από το πρωί της Πέμπτης υπάρχει πλήρης συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποφυγή προβλημάτων που θα είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών». Αναλυτικότερα, δε, γίνεται γνωστό πως «με τα μέσα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των δρόμων με τις τρεις αλατιέρες που υπάρχουν στη διάθεσή της για να αποφευχθούν προβλήματα λόγω χιονόνερου και πάγου, ενώ κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίρριψη (sic) αλατιού από μηχανήματα της υπηρεσίας ως εξής: Η αλατιέρα ΚΗΗ 6501 στο οδικό δίκτυο Νέας Σάντας-Κέχρου-Χλόης, η αλατιέρα ΜΕ 119001 στο οδικό δίκτυο Νέας Σάντας-Όρια Ν. Έβρου, και η αλατιέρα ΜΕ 132226 στο οδικό δίκτυο Δαρμένης-Ραγάδας-Εσοχής». Επιπλέον επισημαίνεται πως «για τον καλύτερο συντονισμό και την αποφυγή προβλημάτων, κυρίως για τις ορεινές κοινότητες, οι υπηρεσίες έχουν επί 24ωρου βάσεως επικοινωνία με τους αρμόδιους των εκάστοτε περιοχών για να καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει. Οι εργασίες αποχιονισμού εκτελούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ροδόπης και στα σημεία που υπάρχει πληροφορία για χιόνι ή πάγο στο οδικό δίκτυο. Η Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή και τις ημέρες του Σαββατοκύριακου σε περίπτωση χιονιού ή παγετού».

Ποιοι είναι όμως οι επιχειρησιακοί διεκπεραιωτές της ετοιμότητας των υπηρεσιών και του αποχιονισμού του οδικού δικτύου; Ποιοι είναι οι αφανείς ήρωες που με επαγγελματική ευσυνειδησία και αυταπάρνηση δίνουν πραγματική μάχη με τα καιρικά φαινόμενα της χιονόπτωσης και του παγετού, υπό εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου να διατηρήσουν προσβάσιμους τους δρόμους;

Είναι φυσικά οι χειριστές των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκτελούν με το παραπάνω τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους, υπηρετώντας με συναίσθηση της αποστολής τους το κοινωνικό σύνολο, παρ’ ότι πιθανώς να τους οφείλονται δεδουλευμένα από υπερωριακή εργασία κατά τις νύχτες, τις αργίες, κλπ. Είναι αυτοί στους οποίους δίχως άλλο αξίζουν τουλάχιστον κατά τι περισσότερα συγχαρητήρια.

Μπράβο παιδιά και να προσέχετε!