Σε εξέλιξη το σχέδιο ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Τον Νοέμβριο του 2022 η Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.), και την ανάπτυξή του από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για να αναλάβει αυτό το εγχείρημα.
limani-alexandroupolis

Το Ταμείο, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού, δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του λιμένα και να ενισχυθεί ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός του ρόλος ως διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο κινήθηκε σε τρεις άξονες:

  1. Στην ωρίμανση έργων για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.
  2. Στη σύναψη συνεργασιών με νέους χρήστες.
  3. Στην πρόσληψη Συμβούλου Επιχειρηματικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης του λιμένα.

Αναβάθμιση υποδομών

Στις 9 Νοεμβρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τεύχος του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στις εξής παρεμβάσεις:

  • Την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα (προϋπολογισμός: 18,5 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ).
  • Την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένα με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή. Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Master Plan. Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα προς την Εγνατία Οδό δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό, ώστε, αφενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών στον λιμένα, αφετέρου να αποσυμφορίζεται η κίνηση εντός της πόλης (προϋπολογισμός: 5,5 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ).

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. – NextGenerationEU.

Στις αρχές του έτους αναμένεται ο Ο.Λ.Α. Α.Ε. να εκκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι. Σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης για το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια του Οργανισμού.

Συνεργασίες με νέους χρήστες

Ο Ο.Λ.Α. έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση με την εταιρεία Gastrade για τη μίσθωση αποθήκης και τμήματος του κρηπιδώματος εν όψει της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αρχές του 2024.

Η διοίκηση του Ο.Λ.Α. βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ ο οποίος ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει χώρο εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις και με άλλους δυνητικούς χρήστες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο logistics και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους στο λιμάνι.

Ενδιαφέρον για το λιμάνι ως πύλη εισόδου–εξόδου και υποδομή παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου, έχει εκδηλώσει και η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τον Ο.Λ.Α. ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Asen Vasilev.  

Πρόσληψη Συμβούλου Επιχειρηματικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης

Καθήκοντα Συμβούλου Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο όμιλος Steer Group (https://www.steergroup.com/) προκειμένου να συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΑ Α.Ε. στην εκπόνηση Business Plan και να μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού. Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ομίλου Steer πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου.

Με βάση το Business Plan θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως η προμήθεια εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Ο Σύμβουλος Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ο.Λ.Α. Α.Ε. με νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο όμιλος Steer διαθέτει πλούσια εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, θαλάσσιων μεταφορών, όπως επίσης σε ζητήματα ενέργειας, κλιματικής κρίσης και βιωσιμότητας, και έχει συνδράμει πληθώρα διαχειριστικών αρχών λιμένων στην Ευρώπη και διεθνώς (ενδεικτικά: Πρίντεζι, Ανκόνα και Ραβέννα στην Ιταλία, Σαν Αντόνιο στη Χιλή).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood