Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ενώ πανελλαδικά καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων απεβίωσαν στους 10.

Στον νομό Ροδόπης, καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα, αμφότερα στον Δήμο Αρριανών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, στον Δήμο Ιάσμου.

Αναλυτικότερα, από την αρχή της περιόδου σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), ενώ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι 10 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν ασθενείς  ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ισχύουν τα ακόλουθα:

Περιφερειακή Ενότητα Εκτιμώμενος Δήμος έκθεσης Αριθμός ασθενών ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ Αριθμός ασθενών ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
Ξάνθης Τοπείρου 5 3
Αβδήρων 4 3
Ξάνθης 4 2
Καβάλας Νέστου 7 11
Θάσου 0 3
Καβάλας 1 0
Ροδόπης Ιάσμου 1 0
Αρριανών 1 1
Έβρου Σουφλίου 1 0
Λάρισας Λαρισαίων 5 5
Τυρνάβου 2 0
Κιλελέρ 1 3
Τεμπών 1 1
Αγιάς 1 0
Καρδίτσας Σοφάδων 2 0
Καρδίτσας 2 0
Τρικάλων Τρικκαίων 2 0
Ανατολικής Αττικής Σπάτων-Αρτέμιδος 4 0
ΜαρκοπούλουΜεσογαίας 4 0
Παλλήνης 1 0
Ραφήνας-Πικερμίου 1 0
Πέλλας Πέλλας 1 0
Πιερίας Κατερίνης 1 0
Πύδνας-Κολινδρού 1 0
Ημαθίας Βέροιας 0 1
Σερρών Ηράκλειας 1 0
Χαλκιδικής Νέας Προποντίδας 1 0
Θεσσαλονίκης Κορδελιού-Ευόσμου 1 0
Λαγκαδά 1 0
Χαλκηδόνος 0 1
Υπό διερεύνηση 2 3
Σύνολο χώρας 59 37

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας και συνεχιζόμενης εγρήγορσης των τοπικών και εθνικών αρχών.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει, επίσης, ο Οργανισμός.