Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ενώ πανελλαδικά καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων απεβίωσαν στους 10.

Στον νομό Ροδόπης, καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα, αμφότερα στον Δήμο Αρριανών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, στον Δήμο Ιάσμου.

Αναλυτικότερα, από την αρχή της περιόδου σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), ενώ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι 10 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν ασθενείς  ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ισχύουν τα ακόλουθα:

Περιφερειακή ΕνότηταΕκτιμώμενος Δήμος έκθεσηςΑριθμός ασθενών ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣΑριθμός ασθενών ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
ΞάνθηςΤοπείρου53
Αβδήρων43
Ξάνθης42
ΚαβάλαςΝέστου711
Θάσου03
Καβάλας10
ΡοδόπηςΙάσμου10
Αρριανών11
ΈβρουΣουφλίου10
ΛάρισαςΛαρισαίων55
Τυρνάβου20
Κιλελέρ13
Τεμπών11
Αγιάς10
ΚαρδίτσαςΣοφάδων20
Καρδίτσας20
ΤρικάλωνΤρικκαίων20
Ανατολικής ΑττικήςΣπάτων-Αρτέμιδος40
ΜαρκοπούλουΜεσογαίας40
Παλλήνης10
Ραφήνας-Πικερμίου10
ΠέλλαςΠέλλας10
ΠιερίαςΚατερίνης10
Πύδνας-Κολινδρού10
ΗμαθίαςΒέροιας01
ΣερρώνΗράκλειας10
ΧαλκιδικήςΝέας Προποντίδας10
ΘεσσαλονίκηςΚορδελιού-Ευόσμου10
Λαγκαδά10
Χαλκηδόνος01
Υπό διερεύνηση23
Σύνολο χώρας5937

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας και συνεχιζόμενης εγρήγορσης των τοπικών και εθνικών αρχών.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει, επίσης, ο Οργανισμός.