Σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=7871) τέθηκε από σήμερα το μεσημέρι έως και την προσεχή Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 13:00, το σχέδιο νόμου “Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις”.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης Macolin που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων, και η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα το 2014 αλλά ουδέποτε προωθήθηκε για κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Περιλαμβάνει επίσης ενισχυτικές διατάξεις για την ασφάλεια στα γήπεδα και την καταπολέμηση της βίας, όπως προέκυψαν έπειτα από τη συνεργασία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τα συναρμόδια Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης), και από την ενημέρωση υπερτοπικών και εθνικών φορέων (FIFA/UEFA, EΠΟ, SL1, SL2).

Ακόμη, αναστέλλει την ισχύ των ρυθμίσεων του Ν. 4603/2019 για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, για λόγους ασφάλειας δικαίου και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου, έπειτα από τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας ενόψει της Ολυμπιακής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Επιπλέον προβλέπει άμεση ισχύ στον περιορισμό των θητειών για τις θέσεις του Προέδρου και των Εκτελεστικών μελών Ομοσπονδιών.