Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για την ανάπτυξη της Θράκης

Κατά του πορίσματος της πλειοψηφίας στη Διακομματική για τη Θράκη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Κατατέθηκαν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα: από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
259878399_2957280511201118_4629965711650863344_n
  • Κατά του πορίσματος της πλειοψηφίας στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Κατατέθηκαν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα: από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για την ανάπτυξη της Θράκης

Χαρίτου προς πλειοψηφία: “Εσείς δεν πήρατε αποστάσεις ακόμα και από τα εξορυκτικά συμφέροντα του χρυσού. Ενώ ανοίξατε θέματα όπως αυτά των ειδικών οικονομικών ζωνών που πρωτίστως θα πλήξουν την εργασία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι αποδεκτό, και μάλιστα κοινό, πόρισμα με σαφή ιδεολογικό πρόσημο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής”.

“Το πόρισμα της πλειοψηφίας υπολείπεται των αναγκών της Θράκης και των ανθρώπων της”

“Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης που εγκρίθηκε μόνο από τη ΝΔ, υπολείπεται των μεγάλων αναγκών της Θράκης και των προσδοκιών των ανθρώπων της. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάθεσε δικό του σχέδιο πορίσματος που μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα για τους κατοίκους της Θράκης και να συμβάλει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της”.

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου, κατά την ομιλία του στην τελική συζήτηση της Επιτροπής εν όψει και της έκδοσης του πορίσματός της με την υπερψήφισή του μόνο από τη συμπολίτευση.

“Με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν κυριάρχησε πνεύμα και κλίμα συναίνεσης όπως αυτό της εποχής του πορίσματος του 1992”, επεσήμανε ακόμη ο κ. Χαρίτου, και εξήγησε: “Η ΝΔ έκανε την επιλογή να καταθέσει ένα πόρισμα που βασίζεται στις δικές της στενά ιδεολογικές και κομματικές αναφορές, στις οποίες δεν μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γι’ αυτό και κατατεθήκαν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα. Αν η κυβέρνηση ήθελε και επεδίωξε κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε λόγος να ζητήσει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής”.

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ 

Μάλιστα, σημείωσε, πως “από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την πρότασή μας για την ανάπτυξη της Θράκης που αναδείξαμε στη διακομματική επιτροπή, θα την καταθέσουμε για δημόσια διαβούλευση σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, και βέβαια σε μια μεγάλη συζήτηση με όλους τους πολίτες της”.

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για την ανάπτυξη της ΘράκηςΟλόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Χαρίτου:

“Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής αναφέρθηκα στις συγκεκριμένες ενστάσεις μας για το πόρισμα που έχει καταθέσει η πλειοψηφία. Σήμερα όμως νομίζω είμαστε σε μια άλλη πραγματικότητα. Υπάρχει το δικό μας πόρισμα, που υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να καταθέσουμε. Πόρισμα που κατά τη γνώμη μου μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα των ανθρώπων στην περιοχή και να συμβάλει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της.

Επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται διαρκώς συσχέτιση και αναφορά στην πρώτη Διακομματική για τη Θράκη, του 1992, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εκείνο το πόρισμα ανταποκρινόταν σε μια κοινωνική δυναμική εκείνης της περιόδου. Οι γενικές αναφορές, οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της Θράκης που εμπεριείχε, που είχε υιοθετήσει εκείνο το πόρισμα, δεν είχαν σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και ιδεολογικό πρόσημο. Βεβαίως οι μετέπειτα κυβερνήσεις προσδιόρισαν το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών για δεκαετίες, και μπορεί να έδωσαν πρόσκαιρα κάποια δυναμική ανάπτυξης. Έδειξαν όμως τα όριά τους και οδήγησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στα σημερινά σκληρά αδιέξοδα.

Αυτή την αδυναμία, την αποτυχία θα έλεγα των ασκούμενων πολιτικών, αδυνατεί κατά τη γνώμη μου να αναγνωρίσει το πόρισμα της πλειοψηφίας της ΝΔ. Επιμένει, με προσεκτικές μεν διατυπώσεις, αλλά ουσιαστικά, στη συνέχιση και ενίσχυση των ίδιων πολιτικών.

Θα ήθελα να σημειώσω κάτι ακόμα για το πρώτο πόρισμα Τσουδερού το 1992. Ενώ οι αναφορές για τα θεσμικά της εποχής εκείνης ήταν πολύ πιο περιορισμένες, εντούτοις το κλίμα συναίνεσης που δημιουργήθηκε έδωσε δυναμική για να προχωρήσουν δημοκρατικές αλλαγές, για να μπορούν σήμερα όσοι καλόπιστα μιλούν να αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη Θράκη, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανάγκη συνέχισης των δημοκρατικών τομών που είναι αναγκαίες.

Φοβάμαι, κύριοι της πλειοψηφίας, ότι δεν είστε έτοιμοι για ανάλογες με την περίοδο του 1992 συναινέσεις, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την αναίρεση ουσιαστικά της επιτροπής των θεσμικών θεμάτων.

Η ανησυχία μου και ως Θρακιώτης Βουλευτής, είναι ότι στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή δεν κυριάρχησε ανάλογο πνεύμα και κλίμα συναίνεσης όπως αυτό της εποχής του πορίσματος του 1992.

Όσο κι αν ισχυρίζεστε ότι αφήσατε τις κομματικές ή τις ιδεολογικές αναφορές σας πριν τον Νέστο, υπονοώντας ότι κάποιοι άλλοι τις κρατούν γιατί δεν κατανοούν την εθνική διάσταση των θεμάτων της Θράκης, μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν δείξαμε εμείς τέτοια δείγματα στη διάρκεια της Επιτροπής, ούτε δώσαμε σε κανέναν δικαίωμα με τη στάση μας για τέτοιους ισχυρισμούς.

Δεν είμαστε εμείς που καταθέσαμε ένα σχέδιο με σαφή ιδεολογικό ξεκάθαρο πρόσημο με συγκεκριμένες στοχεύσεις και δεσμεύσεις για αξιοποίηση κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής.

Εσείς δεν πήρατε αποστάσεις ακόμα και από τα εξορυκτικά συμφέροντα του χρυσού. Ενώ ανοίξατε θέματα όπως αυτά των ειδικών οικονομικών ζωνών που πρωτίστως θα πλήξουν την εργασία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι αποδεκτό, και μάλιστα κοινό, πόρισμα με σαφή ιδεολογικό πρόσημο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για ένα κοινό πόρισμα, θα περιοριζόσασταν στην ανάδειξη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Έστω με κάποιες γενικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς ώστε η όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός – και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει μια προοδευτική κυβέρνηση – να σχεδιάσει τις ασκούμενες πολιτικές βάζοντας το δικό της πολιτικό, κοινωνικό πρόσημο, και ποια συμφέροντα θέλει να εκπροσωπήσει και να υπηρετήσει.

Είχαμε την ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έστω στα θεσμικά, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συμπτώσεων ανάλογων του κλίματος συναίνεσης του πορίσματος της Διακομματικής του 1992, που θα δημιουργούσε δυναμική για τις αναγκαίες δημοκρατικές τομές, που μπορεί να μην κυριαρχούν στη ζωή των συνανθρώπων μας στην περιοχή, αποτελούν όμως δημοκρατικά ελλείμματα. Κυρίως όμως κύριοι, μια τέτοια, ενιαία, θα έλεγα εθνική στάση, δεν θα επέτρεπε τη συστηματική αξιοποίηση τέτοιων θεμάτων από την πλευρά της γείτονος, θεμάτων που αφορούν Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειες από την πλευρά μας, αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό σας, που εκδηλώθηκαν με μια άδικη επίθεση σε βάρος του αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Γιώργου Κατρούγκαλου, εκτός βέβαια της Επιτροπής, δεν επέτρεψαν να υπάρξει μέχρι το τέλος η αναγκαία συναίνεση που αρχικά επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόρισμα για τα θεσμικά που κατατέθηκε στο Προεδρείο.

Κυρίες και κύριοι, πιστεύω, μιλώντας για τη δική μας πλευρά και για εμένα προσωπικά, ότι κάναμε το χρέος μας στη Διακομματική Επιτροπή. Σωστά επιλέξαμε να συμμετάσχουμε, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν από την αρχή ότι η πρόταση για συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής που κατατέθηκε ήταν ενταγμένη περισσότερο στο αφήγημα «η Θράκη άντεξε», και λιγότερο για να ανταποκριθεί στις πραγματικά μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα της Θράκης. Ανάγκες που εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και διεκδικούμενο από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood